A kutatók kimutatták, máshogy működik a női és a férfiagy. Végre megvan a bizonyíték, miért nem tudunk egymás agyával gondolkodni.

A női és a férfiagy sejtjei nem egyformán kapcsolódnak egymáshoz - állapította meg egy amerikai tanulmány. A nők könnyebben jegyeznek meg szavakat és arcokat, figyelmesebbek, és társasági helyzetfelismerő képességük is jobb. A férfiak viszont ügyesebben dolgozzák fel a térbeli információt, a mozgáskoordinációjuk eredményesebb – írja az MTI az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) megjelent tanulmányára hivatkozva.

IllusztrációForrás: thinkstock

A női agyban sokkal több idegi kapcsolat köti össze a két agyfélteke távoli területeit, a férfiaknál ellenben az egyes féltekéken belül alakul ki több idegsejt-összeköttetés. Az anatómiai különbségek megmagyarázhatják a nők és férfiak sokszor leírt eltérő tulajdonságait is. Agyuk felépítése miatt tudják a férfiak észleléseiket koordinált mozdulatokba átültetni, a nők viszont az elemzéssel és a megérzéssel nyert információkat tudják egymással jobban összekötni.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatócsoportja kimutatta azt is, hogy a fiúk agya alkalmasabb az egyes féltekéken belüli kommunikációra. A lányoknál ezzel szemben a kutatók több, messzebbre elérő idegi összeköttetést figyeltek meg, főként a két agyfélteke között. A kisagyban ugyanakkor épp az ellenkezőjét találták: itt a fiúknál alakult ki több kapcsolat a két félteke között, a lányoknál viszont a két féltekén belül. Így tehát már hivatalosan is bizonyított, hogy nagyon nehéz nőnek és férfinak egy hullámhosszra kerülnie.