gyermekbalesetek karácsony csomagolóanyag veszélyes játékok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Éber játékteszt szülőknek, hogy ne forduljon drámába a karácsony.

Minél kisebb a gyerek, annál valószínűbb, hogy a szájába veszi az ajándékot. Ezt a kitételt minden gyakorló szülő ismeri, mégis meglehetősen magas az ünnepek környékén kórházba vagy baleseti sebészetre került gyerekek száma. És ennek oka, hogy a vásárolt ajándék vagy nem felelt meg az életkori követelményeknek, vagy papír szerint ugyan megfelelt, csak éppen a játék minősége volt kifogásolható.
Ugyanakkor, ha baj van, a fókusz a legkesvébé se irányul a felelősre. A szülők a gyerekre figyelnek és reménykednek, ússzák meg, csak ne legyen nagy baj a pórult járt kicsivel, aki fuldoklik a játékautó kerekétől, vagy éppen gombelemet nyomott a fülébe.

Forrás: Thinkstock

A Trouble in Toyland riportja szerint, amely 2013 novemberében jelent meg, minimum 150-féle játék visszhívását kezdeményezték a hatóságok, mert az említett játékok egyenesen életveszélyesek voltak a kicsikre. A legveszélyeztetettebb korosztály a 0-2 évesek. A nekik szánt játékok között önfojtásra, fulladásra, szúrásra, vágásra alkalmasak is voltak, illetve olyanokat is találtak a szekemberek, amelyek daganatkeltő vegyianyagokat (ftalátok, antimon, kadmium), sőt ólmot tartalmaznak. Visszahívtak olyan játékokat is, amelyek hangereje nem felelt meg az előírásoknak, más játékokból egy pattintásra kiugrott a gombelem, vagy apró, gyakorlatlan kézzel is apró alkatrészekre szedhetőnek bizonyult a játékeszköz.

Légy éber!

Magyarországon is lehetnek veszélyes játékok, éppen ezért csak olyat vásárolj, amelynek csomagolásán megtalálod a CE jelzést. Ez azt mutatja, hogy a termék megfelel az uniós biztonsági előírásoknak, de keresheted a TÜV minősítését is, ez az összetevők veszélyességét is vizsgálja.

Ajándék mástól...

Bármennyire is szeretnél például az anyósod kegyeibe férkőzni, ha ajándék érkezik a fa alá, az ajándékozó személyétől függetlenül vizsgáld meg annak származását, és csak akkor add a kicsi kezébe, ha azt te magad a józan eszed ( és a jelzések) alapján biztonságosnak ítéled. Inkább sértődjenek meg a rokonok, de még véletlenül se engedd, hogy az ismeretlen helyen vagy csomagolás nélküli játék a te ellenőrzésed nélkül a kicsi kezébe kerüljön. Még nagyobb a felelősség, ha eltérő korú gyerekek vannak a családban, vagy éppen a kicsit nagyobb unokatestvér érkezik, játékaival együtt az ünnepre. A kicsik ugyanis csalhatatlan ösztönnel kiszagolják és szerzik meg a nagyobbak padlón felejtett játékait és elég egy-két perc ahhoz, hogy drámába forduljon a karácsony.

Forrás: Thinsktock

Szülői játékteszt

Jelzéstől és címkétől függetlenül minden új játékot vizsgálj meg alaposan. Nézd meg, mennyire stabil az anyaga, a varrása, milyen erőnek áll ellen. Elég erősen van becsavarva, odaforrasztva, vagy „szegelve"? Ha a legapróbb gyanú felmerül benned, inkább ne add oda a kicsinek a játékot. Azt, hogy tartalmaz-e mérgező vegyületet, nyilván te magad nem tudod kiszűrni, de minden mást igen. Megelőzheted, hogy a gyereked lenyeljen, az orrába, a fülébe szuszakoljon apró dolgokat, vagy hogy vágott, szúrt sebet okozzon magán (vagy testvérén). Figyelj a játék csomagolására is, sok esetben nem is a játék okoz tragédiát, hanem az, hogy a gyerek keze ügyében felejtik a csomagoló anyagot, a nejlonzacskót, a papírt. A nejlont a fejére húzva, a papírt megcsócsálva fulladhat meg az apróság, úgy, hogy közben a játék minden előírásnak tökéletesen megfelelt.

Nem a kismotor a hibás

Szakértőnk, dr- Kassai Tamás traumatológus főorvos úgy látja, hogy az ünnepek környéki balesetek jellemző módon a szülői figyelem lankadása miatt következik be:

"Nem a játékokkal van a baj, hanem azzal, hogy mire használjuk ezeket. A gyerekeinket meg kell tanítani játszani. A játék egy közös tevékenységünk, a gyerekek is azt szeretik, ha anyu és/vagy apu velük játszik, együtt építenek, fedeznek fel valami újat. Nem a kismotor a hibás abban, hogy a gyerek a lépcsőn indul el vele és természetesen legurul, csak nem a kerekein, hanem a fején érkezik meg. Nem a sütő hibás abban, hogy a mézeskalácssütés közben megégeti magát a kislány. A süti gyúrása, formázása, díszítése éppen elég feladat egy 4-6 éves gyereknek, a sütőt kezelje anyuka. A karácsonyfa törzsének faragása közben nem a gyereknek kell fogni a fát, és apunak baltáznia, hanem ez apai feladat, a kisfiú tegye fel a szaloncukrot. Fontos lenne, hogy mindenki a saját életkorának megfelelő játékokkal játsszon, akkor lesz sikerélménye, és nem éri baj.

Forrás: Thinsktock

A csomagoló papírok közül a celofánok, mint például a CD borítója, a kisdedekre veszélyes, mert ezt nyalogatva, rágcsálva édes ízű lesz, és könnyen leszakad belőle egy kis darab, ami légúti elzáródást okozhat, és szinte alig lehet észrevenni az átnedvesedett fóliát. A lényeg, hogy előzzük meg a bajt!"

Fontos tudni, hogy baleset esetén, az ünnepek alatt melyik az ügyeletes kórház.

Gyermek baleseti sebészeti ügyelet lesz::

december 24. Baleseti Központ, János Kórház

december 25. Heim Pál Gyermekkórház, Bethesda Gyermekkórház, Szent János Kórház

december 26. Baleseti Központ, János Kórház

december 27. Baleseti Központ, Bethesda Gyermekkórház, Szent János Kórház

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.