A karácsonyi nagy lakomázásnál nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy az általunk tálalt pompás vacsoráért néhány vendégünk esetleg túl nagy árat fizet. Az ételintolerancia, vagy ételallergia ugyanis nem tartja számon a piros betűs napokat. Az ünnepi falatok is okozhatnak kellemetlen, sőt bizonyos esetekben akár életveszélyes tüneteket is.

A téli hónapokat sokan kedvezőnek ítélik az allergiás betegek szempontjából, hiszen kevesebb allergénnel találkozhatnak a túlérzékeny emberek. Ez az időszak azonban inkább a virágporra, pollenekre allergiásoknak hoz enyhülést. A polleneken felül azonban számos olyan étel, ital és illat van, amelyeket évszaktól függetlenül nem tolerál a túlérzékeny szervezet. Ezek közé tartozik a fűszerek egy része is. Egy nemzetközi kutatásból (amelynek összefoglalója tavaly az International Food Allergy Conference előadásán hangzott el) például kiderült, hogy az ételintolerancia forrásai az esetek két százalékában a legkülönfélébb fűszerek lehetnek. Más kutatások szerint ez a szám azonban jóval magasabb.

Illatos vétkesek

Sok esetben például a karácsonykor előszeretettel használt, jellegzetes fűszerek: a vanília valamint a fahéj okozhatnak kellemetlen tüneteket. Éppen ezért, ha tudjuk, meghívott vendégeink közül valaki érzékeny az illatos, zamatos összetevők valamelyikére, érdemes alternatív megoldást keresni. A vanília helyett használhatunk tonkababot, fahéj helyett pedig szelíd és finom megoldás lehet a kardamom.

Forrás: Thinkstock

Frisset válassz a füstös ízek helyett!

Előszeretettel vetünk be markáns ízeket karácsonykor: füstölt hal, füstölt sonka, sajtok, ízletes kolbászkák, vagy éppen savanyított dolgok is az asztalra kerülnek. Ezek jelentős része azonban valódi ágyúlövés az allergiások számára, így akkor vagyunk előzékenyek a vendégekkel (és saját szervezetünkkel) szemben, ha minél kevesebb allergént tatalmazó fogást illesztünk az ünnepi menübe, és inkább a friss falatokra helyezzük a hangsúlyt.

Bomba a bejgliben

Dió, mogyoró, gesztenye, kókusz és mandula. Ezek nélkül szinte elképzelhetetlen a a karácsony, pedig éppen ezek a termések azok, amelyek- különös tekintettel a mogyoróra- rémálommá tudják változtatni a karácsonyt. Hiába szeretnénk a hagyományos ízeket őrizni, ha tudjuk, hogy egyik másik családtag (vagy éppen mi  magunk) már produkált allergiás tüneteket, akkor nincs mese, újra kell gondolni a diós bejgli, mogyorós csók, kókuszkocka kombót és új ízeket, formabontó megoldásokat, spéci töltelékeket kell kipróbálni.

Forrás: Thinkstock

Illatvarázs asztmás rohammal

Ha érzékeny vagy az illatosítókra, az aromás párologtatók gőzére, karácsonykor is őrizd nyálkahártyád biztonságát. Ha fényekre, lángra vágysz, akkor teljesen illatmentes mécsesekkel díszítsd a lakást, az illatos hangulatról pedig friss fenyőággal gondoskodj.

 

Az ételallergia tünetei:

Lehet, hogy eddig soha nem jelentkezett ételallergia nálad, de éppen ezen karácsonyon emelkedett olyan magasra a szervezetedben az allergén anyagok szintje, hogy szembe kell nézz a tünetekkel. Melyek lehetnek ezek?

-       kiütések

-       furcsa bizsergő érzés a szájban és az ajkakon

-       hányinger, émelygés, hányás

-       asztmás tünetek, asztmás rohamok

-       ájulás

-       nagyon súlyos esetben légzési problémák, ödémás panaszok