allergiás reakció ételintolerancia allergia asztma ételallergia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi nagy lakomázásnál nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy az általunk tálalt pompás vacsoráért néhány vendégünk esetleg túl nagy árat fizet. Az ételintolerancia, vagy ételallergia ugyanis nem tartja számon a piros betűs napokat. Az ünnepi falatok is okozhatnak kellemetlen, sőt bizonyos esetekben akár életveszélyes tüneteket is.

A téli hónapokat sokan kedvezőnek ítélik az allergiás betegek szempontjából, hiszen kevesebb allergénnel találkozhatnak a túlérzékeny emberek. Ez az időszak azonban inkább a virágporra, pollenekre allergiásoknak hoz enyhülést. A polleneken felül azonban számos olyan étel, ital és illat van, amelyeket évszaktól függetlenül nem tolerál a túlérzékeny szervezet. Ezek közé tartozik a fűszerek egy része is. Egy nemzetközi kutatásból (amelynek összefoglalója tavaly az International Food Allergy Conference előadásán hangzott el) például kiderült, hogy az ételintolerancia forrásai az esetek két százalékában a legkülönfélébb fűszerek lehetnek. Más kutatások szerint ez a szám azonban jóval magasabb.

Illatos vétkesek

Sok esetben például a karácsonykor előszeretettel használt, jellegzetes fűszerek: a vanília valamint a fahéj okozhatnak kellemetlen tüneteket. Éppen ezért, ha tudjuk, meghívott vendégeink közül valaki érzékeny az illatos, zamatos összetevők valamelyikére, érdemes alternatív megoldást keresni. A vanília helyett használhatunk tonkababot, fahéj helyett pedig szelíd és finom megoldás lehet a kardamom.

Forrás: Thinkstock

Frisset válassz a füstös ízek helyett!

Előszeretettel vetünk be markáns ízeket karácsonykor: füstölt hal, füstölt sonka, sajtok, ízletes kolbászkák, vagy éppen savanyított dolgok is az asztalra kerülnek. Ezek jelentős része azonban valódi ágyúlövés az allergiások számára, így akkor vagyunk előzékenyek a vendégekkel (és saját szervezetünkkel) szemben, ha minél kevesebb allergént tatalmazó fogást illesztünk az ünnepi menübe, és inkább a friss falatokra helyezzük a hangsúlyt.

Bomba a bejgliben

Dió, mogyoró, gesztenye, kókusz és mandula. Ezek nélkül szinte elképzelhetetlen a a karácsony, pedig éppen ezek a termések azok, amelyek- különös tekintettel a mogyoróra- rémálommá tudják változtatni a karácsonyt. Hiába szeretnénk a hagyományos ízeket őrizni, ha tudjuk, hogy egyik másik családtag (vagy éppen mi magunk) már produkált allergiás tüneteket, akkor nincs mese, újra kell gondolni a diós bejgli, mogyorós csók, kókuszkocka kombót és új ízeket, formabontó megoldásokat, spéci töltelékeket kell kipróbálni.

Forrás: Thinkstock

Illatvarázs asztmás rohammal

Ha érzékeny vagy az illatosítókra, az aromás párologtatók gőzére, karácsonykor is őrizd nyálkahártyád biztonságát. Ha fényekre, lángra vágysz, akkor teljesen illatmentes mécsesekkel díszítsd a lakást, az illatos hangulatról pedig friss fenyőággal gondoskodj.

Az ételallergia tünetei:

Lehet, hogy eddig soha nem jelentkezett ételallergia nálad, de éppen ezen karácsonyon emelkedett olyan magasra a szervezetedben az allergén anyagok szintje, hogy szembe kell nézz a tünetekkel. Melyek lehetnek ezek?

- kiütések

- furcsa bizsergő érzés a szájban és az ajkakon

- hányinger, émelygés, hányás

- asztmás tünetek, asztmás rohamok

- ájulás

- nagyon súlyos esetben légzési problémák, ödémás panaszok

Ez a különbség az allergia és a szénanátha közötthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130718-a-szakerto-valaszol-ez-a-kulonbseg-az-allergia-es-a.htmlÁtverés: szilikon-allergia nem létezik!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130524-a-szilikon-allergia-csak-egy-varosi-legenda-hogy-tobb-penzt.htmlTermészetes gyógymódok allergia ellenhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130506-termeszetes-gyogymodok-allergia-ellen.htmlSzédülés, hányinger, depresszió - A tejallergia idegrendszeri tüneteket is okozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120417-szedules-hanyinger-depresszio-a-tejallergia-idegrendszeri-tuneteket-is-okoz.htmlAnyósallergia - létezik, de nem a mama az igazi okhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111220-anyosallergia-letezik-de-nem-a-mama-az-igazi-ok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.