arcüreggyulladás szövődmények nátha fül-orr-gégészet megfázás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Általában a megfázásból gond nélkül meggyógyulunk, de ha nem pihened ki magad és nem kezeled a tüneteket, akár olyan szövődményes betegséget is kaphatsz, ami hetekre ágyba kényszerít.

Arcüreggyulladás

A megfázáskor fokozódó váladéktermelés miatt a nyák kisöpréséért felelős csillósejtjeink átmenetileg lebénulnak, egy részük el is pusztulhat. Emiatt az orrunk "tele van", nem ürül megfelelően, a baktériumok pedig kiváló táptalajt találva szaporodni kezdenek. Ez a fertőzés húzódik rá általában az arcüregekre, homloküregre. A tünetek elég egyértelműek: színes váladék az orrban, feszítő, fájdalmas érzés az arcon vagy a homlokon, esetleg láz, el nem múló köhögés. A tünetekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen gyakran előfordul, hogy az orrfújással nem tudjuk kiüríteni a váladékot, ekkor már fül-orr-gégész segítségére van szükség. A megelőzésben még a nátha idején jól jön a kakukkfüves-kamillás gőzölés, mely segíti az üregek megnyílását és a váladék kiürülését, vagy gyerekeknél az arcüregek orvos által végzett átmosása.

Forrás: Thinkstock

Középfülgyulladás

A nátha nemcsak az arcüregekre, de a fülre is igen könnyen ráhúzódhat, főleg az arra hajlamosaknál és a gyerekeknél. Megfázáskor ugyanis az eldugult orrüregek miatt a fülünk sem szellőzik megfelelően, a helytelen orrfújással pedig még be is préselhetjük a váladékot. A fertőzés fülfájással, lázzal jelentkezik, mellyel szintén nem szabad viccelni, és szakorvosi segítséget kell kérni, ahol kiderül, fel kell-e a szúrni a dobhártyát, szükség van-e antibiotikus kezelésre, vagy megúszod egy fülcseppes kezeléssel. A megelőzésben nagy szerepet játszik a helyes orrfújási technika, kisebb gyerekeknél pedig az orrszívó gyakori használata.

Tüdőgyulladás

A nátha alatt támadó kórokozók ritkán ugyan, de az alsó légutakba is eljuthatnak: ilyenkor jelentkezhet hörghurut vagy tüdőgyulladás. Kialakulásában nagy szerepet játszik az, ha a megfázást nem pihenjük ki, vagy nem használunk megfelelő köptetőket. Mivel ilyenkor az orrdugulás miatt a szánkon vesszük a levegőt, a kiszáradó nyálkahártyák könnyebben megfertőződhetnek, ahogy a garatra csorgó váladék is szétszóródhat a köhögéssel a lejjebb lévő légutakban. Ha erős, fájdalmas köhögés kínoz, lázad van, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, ahol segítenek megtalálni a megfelelő kezelést.

Mandulagyulladás

Az egyik leggyakrabban előforduló szövődmény a torok- és mandulagyulladás. A megfázástól már eleve kaparhat a torkod, de a vírus mellett a gyorsan szaporodó baktériumok is megtámadhatják a torkod, kínzó nyelési fájdalmat, lázat okozva. Ezt a gyulladást már komolyan kell venned, így a házi módszerek mellett muszáj orvosnak is megmutatnod. Ahhoz, hogy a sima vírusos nátha okozta torokfájás ne fajuljon idáig, válassz megfelelő torokvédő készítményeket, használj természetes baktériumölő szereket vagy gyógynövényes sprayket, melyek segítenek a vírusok és a baktériumok ellen is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.