mezőgazdaság gyűjtögető életmód kutatás fogfájás ősember fogbetegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, hogy korántsem volt annyira védett a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek fogazata, mint hittük, csak éppen nekik a makktól és a fenyőmagtól szuvasodott és romlott el a foguk. Jóval a letelepedést és a mezőgazdasági termelést - valamint az ezekkel összefüggésbe hozható, szénhidrátokban gazdag élelmiszerek elterjedését megelőzően.

Pici kortól kezdve halljuk a figyelmeztetést: az édességek rongálják a fogainkat. Egészen pontosan a fogszuvasodást a szénhidrátokat tartalmazó, a szájüregben rekedt ételek bomlása idézi elő, melyeket a fogmosás során nem lehet maradéktalanul eltávolítani. A szájüreg élő baktériumai ezekből a maradékokból táplálkoznak, és olyan erős savakat termelnek, amelyek gond nélkül megbontják a fogzománcot.

Ősi "ülő" életmód volt a gyűjtögetés?

A londoni Természettudományi Múzeum kutatói azonban azt állítják, az általuk vizsgált ősemberi csontvázak fogazatának felében találtak szuvasodásra utaló jeleket, márpedig a sok makkot és fenyőmagot tartalmazó étrend már jóval a szénsavas üdítőitalok és az édességek feltalálása előtt fájdította, lyukasztotta ki őseink fogait.

Forrás: Thinkstock

A kutatók 52, több mint 13 ezer éves csontváz fogazatát vizsgálták meg. A fogminták több mint felében találtak fogszuvasodásra utaló jeleket, és a csontvázak közül mindössze három olyan volt, amely nem rendelkezett lyukas foggal, és ez azért meglehetősen lesújtó arány.

Erjedő fenyőmag - "veszélyesebb", mint a csokoládé

A kutatók úgy vélik, hogy a fogbetegségeket főleg a sok makkot és fenyőmagot tartalmazó étrendjük okozhatta. Mindkét termés nagy mennyiségben tartalmaz erjeszthető szénhidrátot. Ezek akkor bomlasztják igazán a fogakat, amikor beszorulnak a fogak közé, mert így egyre több szájbaktériumot vonzanak. A bőségesen fellelhető vadon termő magvak gyűjtésének köszönhetően a vadászó-gyűjtögető őseink ráadásul gyakrabban folytattak ülő életmódot, mint hitték. Vagyis ezeknek a terméseknek az összegyűjtése a kutatók szerint nem került akkora energiaveszteségbe, mint azt korábban feltételezték - így az ősember fogszuvasodásának diagnosztizálása csak egy lehet a sorból, ami a valódi egészségügyi állapotuk felmérését illeti. Feltételezhetően más meglepetések is kiderülhetnek a további vizsgálatok során.

A csontvázak a marokkói Taforaltnál feltárt Grotte des Pigeons barlangrendszerből kerültek elő, amely bővelkedik az épen fennmaradt kőkorszaki leletekben. Az emberi csontok mellett a régészek ételek megszenesedett maradványaira is bukkantak, amelyeket a barlanglakók főzhettek és fogyaszthattak.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikált eredmények igazán meglepőek, tekintve, hogy a fogszuvasodást eddig főleg a mezőgazdasági termelés megjelenésével hozták összefüggésbe. A vizsgálatok alapján tudjuk, a mezőgazdaságból élő népesség közel 48 százalékát érinti a fogszuvasodás, míg a vadászó-gyűjtögető emberek körében a tudósok eddig 0 és 14 százalék közé tették ezt az arányt.

Illusztráció Forrás: Northfoto

Ősfogászat és szájhigiénia

A kutatás nem terjedt ki azonban az ősember szájhigiéniával kapcsolatos szokásaira. Valószínűleg azért, mert olyan nem létezett. Márpedig a fogszuvasodás kialakulásának kockázati arányát nemcsak az étrend határozza meg, de a fogápolás és az idő is. Nem mindegy például, hogy a bomló ételmaradékok mennyi ideig maradnak a szájüregben. Az ősemberek esetén nyilván szó sem volt tudatos száj- vagy fogápolásról, bár előfordulhatott, hogy a fog közé szorult csontdarabkák, maradékok eltávolítására használtak - rágcsáltak -botokat, ágacskákat, és ezek egyike, másika lehetett antibakteriális, fertőtlenítő hatású is.

Nyolc évezreddel ezelőtt élt elődeinknél, ha kezdetleges szinten is, de létezett fogászati beavatkozás.

BBC híradása szerint ugyanis a Missiouri-Columbia Egyetem régészei a pakisztáni Mehrgarban találtak egy olyan 8000 éves csontvázat, melynek fogaiban apró, szabályos lyukakat találtak. A mikroszkopikus vizsgálat megerősítette a feltételezést, hogy a fogakban „fúrt” lyukak vannak. A kutatók úgy vélik, az „ázsiai ősfogász” kőhegyű fúróval fúrta a lyukakat a fogba, megtisztítva azt a szuvas részektől, és valószínűleg gyógynövényeket, egyéb szereket tömtek azokba, a fájdalomcsillapítás vagy gyulladáscsökkentés érdekében. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.