House diagnózisa alapján ismert fel egy ritka kórt egy német orvos, aki a sorozat nagy rajongója.

Egy 55 éves német beteg életveszélyes tüneteit hónapokon át vizsgálták: súlyos szívproblémái, magas láza volt, nyirokmirigyei megnagyobbodtak, gyomorsavtúltengés kínozta, hallása és látása romlott – írja az MTI. 

Forrás: AFP/Getty Images/Frederic J. Brown

Addig senki sem tudott biztosat mondani a betegségéről, amíg Jürgen Schäfer orvoshoz nem került, aki Doktor House nagy rajongója volt. Schäfer abban a marburgi egészségügyi központban dolgozik, ahová a fel nem ismert betegségekkel kezelt pácienseket irányítják. Kollégáival együtt megvizsgálták a beteg addigi élettörténetét. Egyetlen műtétet találtak: a férfi nemrég csípőprotézist kapott.

A doki azt mondta: öt perc kellett, hogy rájöjjön, miről van szó. A német férfi tünetei szinte tökéletesen megegyeztek azokkal, amelyek alapján House a tévésorozat egyik epizódjában kobaltmérgezésként diagnosztizált. Eszébe jutott az a rész, amelyben a cinikus House leendő anyósa egy hibás fém csípőprotézis beültetése után súlyos beteg lett.

A német beteg vérvizsgálatának eredménye megerősítette a gyanút. A fémprotézist kerámiára cserélték, ezután vérének kobalt- és krómszintje gyorsan visszaállt a normálisra, állapota pedig stabilizálódott. 14 hónappal később szíve már kapacitása 40 százalékán működött, hallása és látása viszont csak lassan javul.

Az amerikai sorozat – sokak bánatára - nyolc évad után, 2012-ben ért véget, a címszerepet Hugh Laurie brit színész játszotta.