Elevenen eltemetve – a kényszeres gyűjtögetés okai

Forrás: Thinkstock -
betegség pszichiátriai kezelés egészség patologikus gyűjtögetés pszichiátriai betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy egészséges ember számára elképzelhetetlen, hogy otthonában a padlótól a mennyezetig érjenek a kacatok, és hogy a felhalmozott limlomtól lépni, élni se lehessen.

A kényszeres gyűjtögetők számára viszont ez a természetes, és éppen ezért olyan nehéz a gyógykezelés elkezdése, mert nem látják be, hogy betegek.

Forrás: Thinkstock

Korlátok rongyokból
A betegség felismerése eleinte egyébként is nehéz, hiszen hol van a határ a jóleső birtoklás, a „nehezen válok meg” érzése és a halmozás között? Sokszor észrevétlenül csap át a tárgyak gyűjtögetése szenvedélybe. A környezet pedig sokszor tehetetlen, mert a beteg minden jó szándékú figyelmeztetést zokon vesz, a segítségnyújtás lehetőségét pedig beavatkozásként értékeli és minden erejével hárítja. A tárgyak és a felhalmozás miatt kialakuló megdöbbentő körülmények miatt saját magát rekeszti ki a közösségből. Nem hív, nem fogad vendégeket, mert nem akarja, hogy mások észleljék a viszonyait. Később ő maga sem megy sehová, mert a betegség egyéb leépülésekkel is jár. Ahogy a lakás "szűkül", éppúgy "szűkül" a beteg személyisége is. Zárkózottá válik, a külvilággal szemben ellenségessé és gyanakvóvá. Külseje pedig elhanyagolttá: tisztálkodási lehetőségei korlátozódnak (nem fér hozzá a saját fürdőszobájához), higiéniai szokásai pedig a megváltozott körülményekhez igazodnak. Szükségleteit a kertben vagy a lakás egy pontján végzi el, nem fürdik, nem vált ruhát, nem mos és nem takarít. Rémálommá válik az otthona, amely sokszor végzetesen fertőzővé és tűzveszélyessé válik.

Forrás: Thinkstock

A magány ellenszere
A betegség hátterében nagyon sokszor valamilyen veszteség áll. Egy szeretett személy halála, amely nyomán a gyászmunka elhúzódik vagy megreked. A beteg nem tud túllépni a veszteségen, és nem tud megbirkózni a fájdalommal, a magánnyal, a félelemmel sem. Az állandósuló szorongást ellensúlyozza a halmozással.
Máskor nincs a közelmúltban kézzelfogható oka a kényszeres gyűjtögetésnek, ám ilyenkor is lehet valamilyen régebbi fel nem dolgozott sérelem, törés. Gyermekkori bántalmazás, a szülők elvesztése, hospitalizációs problémák, esetleg válás, tartós munkanélküliség. Ám az is előfordulhat, hogy a gyűjtögetés kényszere egyéb pszichiátriai megbetegedés mellé társul.
A gyógykezelésben nagy segítség lehet a pontos ok felderítése, a sérelmek elengedése, az életben, a környezetben és a szociális környezetben más kapaszkodók megkeresése. A beteggel szembeni ellenséges fellépés, az elutasítás és a megítélés semmilyen módon nem szolgálja a gyógyulást.

Forrás: Thinkstock

Túl nagy a kockázat?
David Tolin kutatásvezető, a Hartfordi Institute of Living szorongásos zavarokkal foglalkozó központjának igazgatója szerint azonban egészen más oka is lehet a kóros gyűjtögetésnek, a tárgyak felhalmozásának.
Funkcionális mágneses rezonanciás vizsgálatokból kiderült, hogy a kóros gyűjtögetők agyának bizonyos területein eltérő, abnormális az aktivitás mértéke, amikor kényszerhelyzetbe kerülnek, és arról kellene dönteniük, hogy kidobjanak vagy megtartsanak valamit. A fokozott mértékű agyi aktivitás azokon a területeken jelentkezett, amelyek a kockázatértékelésben és az érzelmi lehetőségek kiválasztásában vesznek részt. Vagyis a kórós gyűjtögetés a döntéshozatali folyamat zavara lehet. E szerint akármilyen megdöbbentő is, az otthonaikban hulladékot feltornyozó, a „hulladék alatt élő” emberek valójában csak attól félnek (de attól betegesen), hogy rossz döntést hoznak, amikor kidobnak valamit. Agyuk túl nagy kockázatként értékeli a tárgy „elvesztésének” lehetőségét.

A beteges gyűjtögetőkről a Lifenetwork műsorában láthatsz izgalmas összeállítást 2014 április 2.án.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.