Útmutató gasztrovadászoknak - így kerüld el a gyilkos gyöngyvirágot!

betegség medvehagyma mérgezés toxikológia gyöngyvirág egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte minden évben történik súlyos vagy halálos kimenetelű mérgezés amiatt, hogy a kedvelt medvehagyma helyett gyöngyvirággal fűszerezi valaki a "vacsoráját". A Life.hu megmutatja, mire figyeljenek a lelkes gasztrovadászok.

A medvehagyma fűszeres, vad íze, illata csábító és jellegzetes, de kora tavasszal, amíg a két növény virágzata ki nem fejlődik, mégsem ismeri fel mindenki pontosan, hogy milyen növénnyel is van dolga. A tévedés lehetőséget az is elősegíti, hogy élőhelyük hasonló: mindkét növény az árnyas erdőket kedveli.

Medvehagyma Forrás: Thinkstock


A Life.hu segítségül listázza azokat a jellegzetességeket, amelyek mentén virágzás előtt, virágzáson túl is megkülönböztethető egymástól a két növény: az ártalmatlan, fogyasztásra alkalmas medvehagyma és a veszélyes, gyilkolásra is kész gyöngyvirág.

Árulkodó illat: ebben az esetben nem a gyöngyvirág szépségiparban is használatos illatáról van szó, hanem a levelek illatanyagáról. Amíg a gyöngyvirág levélzete, szára „”szagtalan”, vagyis nincs jellegzetes illata, addig a medvehagyma levele átható, fokhagymás illatot áraszt. Ha bizonytalanok vagyunk, ujjaink között morzsoljunk el egy darabka levelet, a dörzsölés hatására ugyanis a levélben található illatok felerősödnek. A medvehagymánál egyértelmű és nagyon erős a "fokhagymabűz".

Levélforma, a levelek alakja, mérete: bár első ránézésre hasonlónak tűnhet a két növény levélzete, azért alaposabban szemrevételezve a növényeket, felismerhető különbségek vannak. A medvehagyma levele hosszúkás, keskeny hegyben végződő, nyele is hosszú és körülbelül 3-4 centiméter széles. A gyöngyvirág levele szélesebb, „tenyeresebb”, 6-8 centiméter átmérőjű. Ráadásul a gyöngyvirágnál árulkodó lehet az is, hogy a leveleknek fényes a felső felülete.

Erdei növények: sajnos a szörnyű tévedések egyik oka éppen az azonos élőhely, az árnyas erdők mélyén érzi jól magát mindkét növény.

Gyöngyvirág Forrás: Thinkstock

Gyökérzet: a medvehagyma, valamint a gyöngyvirág föld alatti részének felmérése életmentő lehet. A medvehagymának hagymája van (ez egyértelműen felismerhető), míg a gyöngyvirág tarackszerűen szétfutó gyökérzettel kapaszkodik a talajba.

Virágzat: ha nyílik, talán már nincs veszély, a gyöngyvirág bódító illata ugyanis éppoly hangsúlyos, mint a medvehagyma fokhagyma illata, így egyértelmű jelzés, figyelmeztetés a „gasztrovadászok” számára.

A gyöngyvirág a (Convallaria majalis) a spárgafélék családjába tartozik. Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain egyaránt őshonos. Kedvelt élőhelye a tölgyerdők mélye, de más lombos erdőkben is fellehető. A nyirkos talajt szereti. Drogja a levélben található. Súlyosan mérgező növény: szívglikozidjai (convallatoxin) és szaponinjai a vérkeringésre, a szívműködésre hatnak. Rendszertelen/ lassú pulzust eredményeznek, illetve hasi fájdalmat, hasmenést okoznak. Több helyen olvasható, hogy csak nagy mennyiség elfogyasztása veszélyes, ez azonban nem pontos meghatározás, és nem is helytálló. Dr. Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd Kórház munkatársa kérésünkre elmondta, hogy már 2-3 gyöngyviráglevél elfogyasztása is súlyos szívműködés-zavarokat okozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.