Megható videoüzenetet hagyott hátra a progériás fiú

progéria betegség halál videó megható Sam Berns intelligencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sam Berns egy rendkívül ritka betegségben szenvedett: a progériát 22 hónapos korában diagnosztizálták nála. A betegek már gyerekkorukban elkezdenek öregedni. Legtöbben a 15 éves kort sem érik meg, elsorvad az izomzatuk és a csontozatuk, kihullik a hajuk, ráncosak lesznek. Ám az intelligenciájuk tökéletes marad, gyakran átlagon felüli IQ-val rendelkeznek. Sam 17 éves korában hunyt el, előtte azonban videoüzenetet készített, amelyben szívhezszóló tanácsait osztja meg a világgal.

Sam Bernsnek szerencséje volt, hiszen szülei orvosok - írja az Independent nyomán a Szeretlek Magyaroszág elnevezésű honlap -, így mindent megtettek, hogy a fiú a lehető legjobb kezelést kapja. Samből betegsége ellenére sosem tűnt el az életigenlés, egy interjúban pedig, amikor feltették neki a kérdést, hogy mi a legfontosabb, amit elmondana magáról, így felelt: „Nagyon boldog életem van. Annak ellenére, hogy sok a nehézség és az akadály ez életemben, nem akarom, hogy az emberek úgy érezzék, hogy rossz nekem - mert ez nem lenne igaz.”

A videót pedig, amin a boldog élet titkáról beszél, már több mint 2,5 millióan látták, és most ti is megnézhetitek:

A közelmúltban, 17 éves korában elhunyt Sam a felvételen 3+1 tanácsot ad, ami ahhoz kell, hogy boldogok tudjunk lenni:

1. Ne emészd magad olyasmin, amit nem tudsz megcsinálni, inkább arra összpontosíts, amire képes vagy! Arra koncentrálj, amiben jó vagy!

2. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik jó hatással vannak rád! Sam rendkívül szerencsésnek tartotta magát, hogy ilyen emberek voltak a családjában.

3. Az életben nem a múltba, hanem a jövőbe kell tekintenünk. Sam egész életében hangsúlyozta, hogy nem hagyta magát a betegsége túszává válni. Úgy gondolta, ha mindig csak a betegségével foglalkozott volna és sajnáltatta volna magát, nem lehetett volna azzá, akivé vált.

Végül volt egy plusz tanácsa is: egy bulit se hagyj ki!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.