Egy új, országos felmérés szerint az óvodák egy részében még mindig túl sok sós és cukros ételt adnak a kicsiknek. De vannak jó hírek is.

Ismét készült egy országos felmérés az óvodai közétkeztetésről – tudósít az index.hu. Legutóbb 2009-ben volt hasonló tanulmány, amelyet az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal készített közösen. Íme, az új felmérés adatai:

IllusztrációThinkstock

A konyhák háromnegyede vezetett be új ételeket és eddig nem használt nyersanyagokat az öt évvel ezelőtti menühöz képest, ami nemcsak növeli a változatosságot, de az egészséges étrend alapelveivel is összhangban van. A napi nettó nyersanyagnorma háromszori étkezésre 300 forint, de nagy különbségek vannak az ország egyes régiói között.

Nőtt a gyümölcs- és zöldségfelhasználás, nyers zöldséget vagy gyümölcsöt az óvodák 60 százaléka naponta legalább egyszer biztosít. Több óvoda tíz naponta legalább egyszer ad halat a gyerekeknek, ez javulás 2009-hez képest. Tejet és tejterméket még a 2009-es vizsgálathoz képest is kevesebbet kaptak a gyerekek: alig haladta meg a korosztályos élettani szükséglet felét.

Jó hír viszont, hogy kevesebbszer kapnak zsírral, tepertőkrémmel és margarinnal megkent kenyeret az apróságok, és egy kicsivel nőtt a teljes kiőrlésű pékáruk felhasználása, de még mindig elég rosszul teljesítenek az ovik ebből a szempontból.

A laboratóriumi mérések alapján az ételek sótartalma a korcsoportos ajánlás háromszorosa volt. Az ovik egyharmadában még mindig cukros szörpökkel és cukros teával itatják a gyerekeket. A speciális diétára szoruló gyerekek 69 százalékának tudott ételt biztosítani a közétkeztetés. 2009-ben ez az arány 50 százalékos volt.