Ősi csodafegyver a banánhéj

Forrás: Thinkstock -
magnézium megelőzés Banánhéj egészség enyhítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés embernek jut eszébe, hogy a banánhéjat ne dobja automatikusan (persze szelektíven) a kukába. Az édes és tápláló banánhús mellett a banán héja egy cseppet sem csábító. Pedig számos dologban a segítségünkre lehet a szépségápolástól kezdve a nagytakarításig.

Megoszlanak a vélemények a banánhéj fogyasztásával, felhasználásával kapcsolatban. Szakemberek egy része állítja, hogy a behajózott, vagyis hosszú ideig szállított gyümölcsöt éretlenül szüretelik és héjukat speciális gombaölő valamint érést késleltető vegyszerekkel kezelik, hogy a gyümölcshús minősége kifogástalan legyen, mire a célállomásokra, az üzletek polcaira kerül. Ennek fényében jobban járunk, ha megelégszünk a banán húsával, és eszünkbe se jut kóstolgatni, mi több a főzés során felhasználni a banánhéjat. Mások azonban azt állítják, hogy a banánhéj belső fele teljesen vegyszermentes, valamint a banánhéjon esetlegesen található vegyszerek mosással eltávolíthatók, illetve a hőkezelés hatására lebomlanak, azok felhasználása nem jelent veszélyt az azt fogyasztókra.

Forrás: Thinkstock

Ebben a cikkben nem áll szándékunkban se az egyik, se a másik véleményt képviselni, csupán szeretnénk felhívni a figyelmet a banánhéj felhasználásának érdekes területeire. Mindenki azt és annyit hasznosíthat az információkból, amennyi a saját vélekedésébe még belefér.

1. Fogfehérítés
A banán héja meglepően sok magnéziumot és mangánt tartalmaz, amelyek képesek fehéríteni a fogakat. Nincs más dolgod, mint a banán belső felével reggel és este alaposan átdörzsölni a fogsorodat. Kiválóan eltávolítja a lepedéket, valamint a koffein okozta barnás elszíneződést. Állítólag már egy hét után látványos hatást érhetsz el vele.

2. Bőrápolás
A száraz, cserepes bőr kiváló ápolószere a banánhéj. Alkalmazhatod cserepes szájra, könyökre, akár nagyobb bőrfelületekre is - testápoló helyett, de a hírek szerint a hideg okozta repedésekre, sérülésekre is remekül alkalmazható. Ha azt szeretnéd, hogy bőröd puha és bársonyos legyen, minimum három hétig érdemes alkalmazni naponta kétszer.

3. Csípések enyhítése
Szúnyog- vagy más rovarcsípések duzzanatát és a kellemetlen, égő viszketést lehet enyhíteni a banán belső héjával, mert a belső fehér réteg nemcsak magnéziumot, de erős gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz. Mindemellett fájdalomcsillapító hatását is megfigyelték.

4. Jókedv-csalogatás
A banánhéjból készített turmix vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően remek depresszió elleni koktélnak számít. Alapos mosás után használd csak fel a teljes gyümölcsöt.

Forrás: Thinkstock

5. Húspuhítás
Az ázsiai országokban teljesen természetes, hogy a nehezebb sülő húsokat banánhéjba tekerik. Így nem csak gyorsabban készül el a fogás, de omlósabb és zamatosabb is lesz. Ha idegenkedsz a banánhéjtól (a feltételezett vegyszerkezelés miatt), akkor a hús mellé karikázott banángyümölcs is hasonló hatással van a sülő húsokra.

6. Takarítás
A kisebb kockázatot vállalók számára is nyújt újdonságnak ható megoldásokat a banán héja. A banán belső, rostos anyaga ugyanis kiválóan alkalmas ezüsttisztításra, illetve a bőrből készített tárgyak fényesítésére. (Azért mielőtt a méregdrága bőrkanapénak esnél a banánhéjjal, tegyél egy próbát egy kevésbé látható helyen, hogy valóban jól működik-e az állítólagos hatás.) A szobanövények leveleinek tisztítására azonban gond nélkül bevetheted, ragyogóan fényes és üde lesz a banánhéjas kezelés után.

7. Víztisztítás
A Sao Pauló-i kutatási alapítvány - Gustavo R. Castro vezetésével - a banánhéj alkalmasságát tesztelte ipari létesítmények szennyvizeinek tisztítására. Kiderült, hogy a banánhéj kiválóan vonja ki a vízből a nehézfémeket, például az ólmot és a rezet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.