fashion week bőr szőrtelenítés egészség szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A borotválástól megerősödnek a pihéink, vagy épp fordítva? Létezik valóban végleges megoldás? A Life.hu most összeszedte a leggyakoribb tévhiteket a szőrtelenítéssel kapcsolatban.

A borotválástól megerősödnek a szőrszálak

Máig eldöntetlen ez a kérdés, hiszen mind a két pártnak vannak tapasztalatai és elméletei arról, hogy a borotválástól valóban megerősödik-e a szőr. A bőrgyógyászok véleménye szerint egyébként nem, hiszen adott számú szőrtüszővel rendelkezünk, melyekből nem lesz több a borotva miatt. Az azonban biztos, hogy a látszat a borotva ellen szól, hiszen ellentétben a gyantázással vagy az epilálással, a borotválás után vastagabb, szúrósabb szőrszálak nőnek vissza – sokaknál meglepően hamar.

Forrás: Thinkstock

A borotválás higiénikus

Ez sem feltétlenül igaz, hiszen ha nem cseréled gyakran a borotvádat, vagy nem fertőtleníted időnként, akkor bizony fertőzések forrása lehet. A gyakori borotválás ugyanis megviseli a bőrt, apró sérülések keletkeznek rajta, még akkor is, ha nem vágod meg véletlenül magad. Ezeken a területeken pedig bejuthatnak a kórokozók – jobb az eldobható borotvát valóban eldobhatóként használni, vagy megfelelően fertőtleníteni.

A gyantázás kegyetlen fájdalommal jár

Az tény, hogy az első néhány alkalommal bizony nem túl kellemes élmény, ahogy tövestül tépik ki a szőrszálaidat – a hajlatokban kifejezetten fájdalmas élmény lehet akár évek után is. Ennek ellenére sokan választják a gyantázást, hiszen sokkal lassabban nő vissza a szőr, és puhább is, mint borotválás esetén. Nagy hátránya viszont az, hogy utána akár napokig piros és érzékeny lehet a bőr, és akadnak olyanok is, akik allergiásak bizonyos fajta gyantákra.

Forrás: Thinkstock

Egy lézeres kezelés, és viszlát, szőr!

A végleges szőrtelenítési eljárás sajnos túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. Szőrünk biológiai szempontból – sem – véletlenül nőtt a testünkre, tehát makacsul ragaszkodik hozzánk. Még a lézeres szőrtelenítő eljárást is sokszor meg kell ismételni ahhoz, hogy egy szőrtüsző feladja a küzdelmet. Ráadásul hiába szabadultál meg pár évre a szőrtől, hiszen - bár nem az eredeti mennyiségben és minőségben – de mindig visszanő.

Szőrbenövés csak ritkán fordul elő

A lézeres kezelést kivéve sajnos mindegyik szőrtelenítő eljárásról elmondható, hogy az arra hajlamosaknál szőrbenövést okoz – azaz a szőrszál nem tud kijutni a bőr alól, hanem az alatt növekszik-tekereg tovább, és gyulladást okoz. Emiatt rengeteg nőnek alakul ki sok-sok piros pötty a simának látszó területeken, melyek egészen addig nem múlnak el, míg a szőrszálat valahogy ki nem operálják a bőr alól. Ez történhet csipesszel, bőrradírral, de speciális krémekkel is akadályozhatod a benövést – ám végleg megszabadulni tőle sajnos ritkán lehet.

Szívgyilkos szokások - így teszed tönkre a szíved!http://www.life.hu/drlife/20140513-eletmodunk-alapvetoen-befolyasolja-keringesunket-es-szivuk-allapotat.html7 merénylet, amit te követhetsz el a keringésed és a szíved ellen!Dr. Life--Így lehet szexi lábad!http://www.life.hu/drlife/20140513-a-szexi-szepseges-labfej-em-turi-a-repedezett-sarkak-latvanyat.htmlNeked mitől repedezik a sarkad? A Life.hu természetgyógyász szakértője, Benke Rita segítségével listázta a repedezett sarok ápolásának titkait.Dr. Life--4 hatékony természetes megoldás menstruációs görcsökrehttp://www.life.hu/drlife/20140508-gyogyszerek-helyett-ilyen-modszerekkel-csillapithatod-menstruacios-fajdalmaidat.htmlMielőtt automatikusan a görcsoldó gyógyszereid után nyúlnál, próbálj ki néhány igazán gyengéd, de annál megbízhatóbb módszert menstruációs fájdalmaid enyhítésére.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.