Olvasható implantátumok - Újdonság a mellcsekkoló készülék

Forrás: Thinkstock -
plasztikai műtét betegség implantátum egészség mellplasztika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mellimplantátum beültetése hosszú időre szóló döntés. A szervezetbe ültetett idegen anyag évekig, évtizedekig marad bent, emiatt fontos, hogy a vele és a műtéttel kapcsolatos információk mindig rendelkezésre álljanak. 

Ezt az információt az implantátum egyedi azonosító száma, valamint a beütetéskor kiállított adatlap és garanciajegy tartalmazza, amit a műtét után kiadnak a páciensnek, illetve általában az orvosnál is megőrzésre kerül annak másolata. Ez azonban gyakran nem így valósul meg.

Nem a páciens feladata

Világszerte ismert tény, hogy az implantátum-beültetésen átesett páciensek 8%-a 5 évvel a műtét után már nem rendelkezik a mellékelt dokumentációval, anélkül pedig a testükben lévő eszközről semmiféle információjuk nincsen. Bármilyen probléma, de akár egy egyszerű implantátumcsere esetében is csak a beültetett anyag műtéti eltávolításával lehet hozzájutni ezekhez a specifikus adatokhoz. Felmerülhet a kérdés természetesen, hogy az egészségügyi intézményben miért nem őrzik meg az adatokat. A válasz az, hogy őrzik ugyan, de egy magánklinika megszűnhet, kórházakat összevonhatnak, esetleg a páciens külföldre költözik. Számos technikai akadálya is lehet az adatok lekérdezésének.

Forrás: Wikipedia

Ezt a technikai nehézséget küszöböli ki a legújabb fejlesztés, az az új mellimplantátum, melynek anyaga egy úgynevezett passzív RFID rádiófrekvenciás mikrotranszpondert tartalmaz. Ebbe kódolják az implantátumra vonatkozó adatokat. Ezek az adatok pedig egy külső olvasóval a testen kívülről leolvashatók szükség esetén, tehát az implantátum beazonosítására nincs szükség műtétre abban az esetben sem, ha nem áll rendelkezésre írásos dokumentáció. Ezt egy elektronikus szériaszámmal helyettesítik.

Kódolt adatok

A kód kizárólag az implantátumra vonatkozó szériaszámot tartalmazza, a páciensről nincs adat. A beültetést végző orvos vagy maga a páciens tudja regisztrálni a személyes adatokat egy szigorúan bizalmasan kezelt gyári adatbázisba, ahonnan szükség esetén visszanyerhető. Harmadik személy nem férhet hozzá.
Hazánkban néhány hete először dr. Karvász Tamás plasztikai sebész, a Life.hu szakértője és dr. Vincente Rodrigo végzett olyan mellplasztikai beavatkozást, amely során az említett innovációs implantátum került beültetésre. Szakértőnket kérdeztük a miértekről.

Miért ennyire fontos, hogy "kívülről" is hozzáférhetők legyenek a beültetett implantátum adatai?

"Leginkább azért, mert mint minden előállított termék, a mellimplantátum esetében is előfordulhat, hogy valamelyik a leggondosabb gyártás mellett sem tökéletes minőségű. Gondoljunk csak például az autók, műszaki cikkek, elektromos készülékek körében gyakran előforduló termékvisszahívásokra, a legnagyobb márkák esetében is. Ilyenkor a maximális biztonság érdekében az implantátumot cserélni javasolt. Vagy egész egyszerűen a páciens cseréltetni óhajtja az implantátumát és a következő műtét gondos megtervezéséhez szükség lenne az aktuális implantátum tulajdonságaira, gyártó, méret, forma adataira. A mellimplantáció természetéből adódóan azonban hosszú távra szól, és az idő múlásával nagyon sok minden történhet, ami ezt a beazonosítást nehézzé, akár lehetetlenné teszi. Elveszik a dokumentáció, megszűnik a műtétet végző praxis, a sebész más országba költözik, hogy csak néhány példát említsünk. A kívülről leolvasható kód segítségével elkerülhető a feltáró beavatkozás, és csak akkor kerül sor műtétre, ha az valóban indokolt.

Forrás: Thinkstock

Európában egyelőre négy országban, Angliában, Belgiumban, Németországban és Magyarországon érhető el az új implantátum: külön érdekesség, hogy Anglia után a kontinentális Európában az első műtétet Magyarországon végeztük” - magyarázza a szakember.
Az új implantátum a legfejlettebb technológiával készül. A külső azonosítást lehetővé tevő egységen kívül több, áttörést hozó ötletet valósít meg. Ilyen például az implantátum falában lévő szivárgásgátló biztonsági réteg megfestése, hogy a sebész behelyezés előtt ellenőrizni tudja a réteg épségét. Más implantátumokban is megvan ez a réteg, azonban nem ellenőrizhető, mert a burokkal egyező színű, vagyis nem tudja betölteni azt a biztonsági funkciót, amiért valójában ott van. A töltőanyag gél szerkezete a legújabb fejlesztésű szilikonpolimer, ami kivételes formatartást biztosít természetes puhaság mellett.

A biztonságot azonban nemcsak a korszerű műszaki tulajdonságokkal, hanem hozzáadott szolgáltatással is fokozza a gyártó. Az egyik legnagyobb biztosítóval kötött együttműködés keretében a biztosítás kiterjed mind az implantátumra, mind a műtétre. Ez azért ennyire fontos újdonság, mert a jelenlegi gyakorlat szerint a gyártók csak ingyenes csereimplantátumot biztosítanak, a műtét költségéhez nem járulnak hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.