Szoptatási ABC - Így etesd a babádat

Forrás: Thinkstock -
betegség szoptatás egészség anyatej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első hónapokban meghatározó belső folyamatok történnek az újszülöttek testében – ha ekkor odafigyelsz a megfelelő táplálásra, sokat tehetsz gyermeked egészsége érdekében. 

Gyerekkorban eldől, hogy milyen felnőtt lesz

A gyermekkor sokkal fontosabb és meghatározóbb időszak a szervezet egészének szempontjából, mint eddig gondoltuk. Az első ezer napban kialakul a baba bélflórája, a hozzátáplálásnál eldőlhet, hogy később megjelenik-e nála az allergia, kialakul a zsírsejtek végleges száma, tehát odafigyeléssel a későbbi elhízásra való hajlamot is megelőzheted. Különböző szív- és érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség esélye is nagyban csökkenhet a megfelelő táplálkozással, tehát tulajdonképpen akár éveket hosszabbíthatsz gyermeked életén azzal, hogy az első ezer napban korának és igényeinek megfelelően táplálod.

Forrás: Thinkstock

Veszélyes betegségeket előzhetsz meg

Ma hazánkban három fő betegségtípus létezik, mely a lakosság jelentős részének egészségét fenyegeti: az első az elhízás, a második a szív- és érrendszeri megbetegedések, a harmadik pedig a cukorbetegség. Az elhízás súlyos problémát jelent, hiszen nemcsak a szervezet aktuális állapotát határozza meg, de később súlyos betegségeket is okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint vezető halálozási okot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek is: csak a 2011-es évben 17 millió ember halt meg miatta, hazánkban pedig a halálozások feléért ez a betegségkör felelős. A cukorbetegséggel is emberek százmilliói küzdenek a világon, és a megbetegedések száma is egyre nő: a Nemzetközi Diabétesz Szövetség 2035-re 55 százalékos növekedést jósol, a betegséggel élők száma tehát akár hatszázmillióra is emelkedhet. Magyarország sem tartozik a kivételek közé, egyre több a cukorbeteg gyermek: számuk megduplázódott az utóbbi években.

Az óvatos hozzátáplálás létfontosságú

A megfelelő táplálkozással mindhárom betegségtípus esélyét csökkentheted gyermekednél, nem is beszélve az allergiáról. A csecsemőknél ha teheted, ragaszkodj az anyatejes tápláláshoz, hiszen ez nagyban hozzájárul egészséges bélflórájuk, s így immunrendszerük kialakulásához is. Maga az anyatej közvetlenül is erősíti az immunrendszert, s nemcsak jótékony baktériumokat tartalmaz, de prebiotikumokat is. A WHO jelenlegi ajánlása szerint hat hónapos korig érdemes kizárólag anyatejet adni a kicsiknek, vegyesen vagy tápszerrel táplált babáknál pedig négy hónapos kortól lehet elkezdeni óvatosan a hozzátáplálást. A glutént a korábbi tiltásokkal ellentétben hét hónapos korig érdemes az anyatejes babákkal is kis adagokban, apránként megismertetni, mert így megakadályozhatod a későbbi allergia kialakulását, ahogy azt előző cikkünkben már kifejtettük.

Olvasható implantátumok - Újdonság a mellcsekkoló készülékhttp://www.life.hu/drlife/20140507-olyan-olvashato-implantatumok-kerulhetnek-beultetesre-amelyek-adataihoz-feltaro-mutet-nelkul-lehet.htmlA mellimplantátum beültetése hosszú időre szóló döntés. A szervezetbe ültetett idegen anyag évekig, évtizedekig marad bent, emiatt fontos, hogy a vele és a műtéttel kapcsolatos információk mindig rendelkezésre álljanak. Dr. Life--Szívgyilkos szokások - így teszed tönkre a szíved!http://www.life.hu/drlife/20140513-eletmodunk-alapvetoen-befolyasolja-keringesunket-es-szivuk-allapotat.html7 merénylet, amit te követhetsz el a keringésed és a szíved ellen!Dr. Life--Allergia és immunitás - így előzd meg az allergia kialakulását a babádnál!http://www.life.hu/drlife/20140508-a-babak-etrendje-a-szoptatas-az-elso-ezer-nap-kiemelkedoen-fontos-a-kesobbi-egeszsegben.htmlEgy egész életet allergiával leélni még a modern gyógyszerekkel is kihívást jelenthet. Érdemes hát a gyerkőcöknél mindent megtenni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki ez a betegség. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.