betegség egészség fájdalom szexuális aktus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába vágyod az együttlétet, fájdalmat okoz a szex? Nagyon fontos, hogy tudd, nem természetes az aktus során érzett fájdalom, és nagy valószínűséggel nagyon is kézzel fogható egészségügyi okai vannak a szex közbeni szenvedésnek.

A különböző intenzitású és jellegű fájdalmak más és más egészségügyi problémára utalhatnak, amelyek jelentős része szakvizsálatot igényel. Így ha valóban kellemetlen az együttlét, ha öröm és gyönyör helyett (vagy mellett) fájdalmak gyötörnek, fordulj mielőbb orvoshoz. Mire gyanakodhatsz?

1. Gombás fertőzés - hihetetlenül érzékenyek a szeméremajkak, érzékeny és fájdalmas az érintésre a csikló és a hüvelynyílás is. Aktus közben és után az egész terület vörös, gyulladt, viszket és fáj. A viszketés miatt valószínűleg nehezen állod meg, hogy ne "vakard", így további sérüléseket okozhatsz magadnak. A karmolások nyomán kialakult mikrosérülések aztán érzékenyen reagálhatnak a vegyszerekre - az illatosított síkosítókra is. Minél előbb fordulj orvoshoz, mert a gomba viszonylag jól "pusztítható". Miért ne élvezhetnéd gombák nélkül a szex nyújtotta örömöket?

Forrás: Thinkstock

2. Petefészekciszta - kifejezetten éles, szúró fájdalmat érezhetsz a behatolás során a medence egyik oldalán. Olyan érzés, mintha "levegő szorulna" a medencédbe. Ugyancsak szúró, hasogató fájdalom jelentkezhet az említett területen menstruáció alatt is.
Fordulj orvoshoz, ha a fájdalom egyik ciklusról a másikra visszatér, vagy több alkalommal is jelentkezett az aktusoknál. A petefészekciszta (ez egy folyadékkal teli kis tömlő) a legtöbb esetben ártalmatlan és el is tűnik magától, de jobb, ha szakember dönti el, mi a teendő.

3. Gáttáji fájdalom, berepedés, vérzés - valószínűleg nem az eltérő "mérettel" van a gond. A legtöbb esetben azoknál a nőknél jelentkezik a gátfájdalom (és új meg újabb sérülések), akik már szültek, szülés közben sérült a gát és csúnya heggel "gyógyult". A nők egy jelentős részénél előforduló probléma, meglehetősen sokan panaszkodnak arra, hogy a szülés után akár hónapokkal is fájdalmas, érzékeny a gát. Egy kicsit segíthet a naponta végzett vizes bázisú gél masszázs. Etttől kicsit rugalmasabb lesz a terület. Nagy fájdalmak esetén, vagy ha állandóan visszatér a probléma, akkor viszont kérd szakember segítségét, mert olyan jellegű sérülés is állhat a háttérben, amely további - esetleg helyreállító-plasztikai jellegű - beavatkozást igényel.

4. Nehéz - fájdalmas behatolás - valószínűleg a hüvely szárazsága az oka. Egy statisztika szerint a nők minimum 25%-át érinti élete során legalább egyszer (vagy többször) a hüvelyszárazság problémája. Az oka a legtöbb esetben egyes gyógyszerek, például antidepresszánsok mellékhatása, esetleg a szervezetben zajló hormonális változások. Okozhatja például a szoptatás, de a menopauza is. A megoldás a vizes bázisú síkosítók használata. Emellett azonban nem árt, ha szakember is megvizsgál.

5. Égő, szúró fájdalom a hüvelyben, a szeméremtestben - ha a fájdalom mellett a hüvelyben egy "golyó jellegű" kidudorodást is tapasztalsz, akkor valószínűleg a hüvely síkosításáért felelős Bartholim-mirigy záródott el. Mindenképp szakember segítségét igényli a probléma, aki feltárja az elzáródás okát és segít megszüntetni a problémát.

Forrás: Thinkstock

6. Endometriózis - ha behatolás során éles, lüktető fájdalmat érzékelsz az altestedben, és ez fennmarad végig a szeretkezés során, valamint a menstruációs időszakban is hasonló tüneteket tapasztalsz, akkor nagy valószínűséggel endometriózisról van szó. A fogamzóképes nők körülbelül 15 százaléka szenved ettől a betegségtől, mely során a méh belsejét képező szövet elvándorol, és a méhen kívül ágyazódik be. Nagyon sokszor például a petefészekben talál új "fészket" magának. Az endometriózis súlyos szövődményeket (akár meddőséget is) okozhat. Nagyon fontos, hogy minél gyorsabban lásson szakember, aki dönt a gyógykezelésről, ami gyógyszeres terápia (fájdalomcsillapítás), de akár műtét is lehet.

7. Általános jellegű fájdalom szex közben, vizelési ingerrel - nagy valószínűséggel húgyúti fertőzés áll a háttérben. Egy felmérés szerint vizelési ingerrel járó (vizeletcsepegéssel is társuló) fájdalom a nők 44 százalékát érintette már szeretkezés során.
Ez ismét egy olyan jellegű probléma, hogy az otthoni (és egyébként szintén hatékony és kiegészítő kezelésként kiváló), házi gyógymódok mellett fontos, hogy szakember is lásson. Hiszen a fertőzést olyan baktérium is okozhatja, amely elszaporodása nemcsak a húgyutakat vagy a húgyhólyagot teszi próbára, de át is terjedhet más környező szervekre, súlyosan veszélyeztetve azok egészségét, működését. Ne felejtsd el azt sem, hogy húgyúti fertőzés során a párod kivizsgálása, gyógykezelése is fontos lehet a visszafertőzés megakadályozása miatt.

Így nem teher a pocak - szexi fotók a víz alatthttp://www.life.hu/drlife/20140404-a-varandossag-gyonyoru-pillanatait-orokitette-meg-a-viz-alatt-kevin-beasley-a-modell-jennifer.htmlA várandósság sokszor válik szinte elviselhetetlen teherré. Olyan időszakká a pár életében, amikor a szexualitás gondolata is elkerüli őket. A kismama nehézkesnek és ormótlannak érzi önmagát, az apuka pedig veszteséget él át, hiszen hiába kívánja éjjel-nappal hatalmas pocakkal is vonzó párját, ha a várandós nő részéről elutasításba ütközik. Dr. LifeOrigoA szexting mobbingot idézhet elő!http://www.life.hu/drlife/20140123-a-szexting-rendkivul-sok-kart-okozhat-egy-fiatal-eleteben-akar-zaklatast-is-eloidezhet.htmlAz utóbbi időben több súlyos eset hívta fel a figyelmet a kamaszok közötti, iskolai környezetben, valamint a közösségi hálókon zajló pszichoterrorra. Hazai, de külföldi példák is tanúskodnak arról, hogy képesek a gyerekek a végsőkig elmenni a zaklatásban. A Life.hu is foglalkozott a témával.Dr. LifeOrigoPCOS – a petefészek-szörnyeteghttp://www.life.hu/drlife/20140429-a-pcos-t-vagyis-a-policisztas-ovarium-petefeszek-szindroma-ma-a-reproduktiv-koru-nok-meddosegenek.htmlA PCOS mozaikszó, melynek jelentése: policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Ugyan az elnevezés csak a petefészket jelöli, valójában egy rendkívül bonyolult betegség, amely a test több szervét is érintheti. A hétfői hétindító értekezlet alatt Facebook-oldalunkon ajánlhattatok témákat feldolgozásra. Sok szuper ötletet kaptunk, végül erre esett a választásunk.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.