Szombaton megérkezett az USA-ba az a különgép, amely az Ebola-vírussal megfertőződött két amerikai misszionárius egyikét szállította haza Libériából.

A hatóságok közlése szerint Kent Brantly orvosról van szó, akit az Atlanta közelében lévő Dobbins légitámaszpont repülőteréről azonnal az atlantai Emory Egyetemi Kórházba vittek. A kezelés az intézménynek az amerikai járványügyi hivatallal (CDC) közösen kialakított szigorúan izolált részlegében kezdődik. Ez az első eset, hogy ebolás beteget gyógyítanak Amerikában.

Emory Egyetemi KórházForrás: AFP/Jessica Mcgowan

A CNN hírtelevízió értesülése szerint a gép rögtön indul vissza Libériába a másik fertőzött misszionárius hazaszállítása érdekében. A második beteg esetében egy nőről, Nancy Writebolról van szó. A CNN szerint az ő kezelését is Atlantában folytatják majd. Korábbi értesülések szerint mindkettőjük állapota súlyos, de stabil. Az atlantai kórház vezető orvosa egy interjúban hangsúlyozta: a hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány terjedését az Egyesült Államokban. A mostani Ebola-járvány július 27-ig legalább 729 emberrel végzett Nyugat-Afrikában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Korábban már a Life.hu is írt az ebola vírusról. Arról, hogy pontosan mi ez a járvány, és hogyan kell védekezni ellene, itt olvashatsz.