Először érkezett ebolás beteg Európába

Forrás: AFP/Cesar Manso -
Ebola-járvány Spanyolország karantén Egyesült Államok misszionárius ebola Afrika Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megérkezett Spanyolországba csütörtökön egy katonai gép fedélzetén az a 75 éves misszionárius, aki Libériában fertőződött meg a halálos ebolavírussal. Az USA-ban már több megelőző intézkedés lépett életbe és szerdán ebolagyanú miatt került karanténba egy személy Nagy-Britanniában is. 

Az első megfertőződött és hazatelepített európait, Miguel Pajares Martínt, a fővároshoz közeli Torrejón de Ardoz katonai repülőteréről a madridi III. Károly kórház fertőző osztályára szállították. Afrikán kívül eddig csak az Egyesült Államokba szállítottak ebolás betegeket. A Pajarest vivő gépen utazott egy másik spanyol állampolgárságú misszionárius, Juliana Bohi is, aki ugyanabban a libériai kórházban dolgozott, mint Miguel Pajares Martín – közölte később a tárca Twitter-oldalán. Az ő esetében azonban még nem igazolódott, hogy megfertőzte-e a vérzéses láz vírusa – tudta meg az MTI.

Mentőautó viszi kórházba az ebolás beteget Spanyolországban Forrás: AFP/Cesar Manso

Korábban mindkettőjüket a monroviai Szent József kórházban helyezték el, amelynek igazgatója szombaton halt meg az ebolavírus okozta fertőzésben.

Előzőleg egy civil szervezet szervezésében a járvány ellen küzdő két amerikai – egy orvos és egy misszionárius, egy férfi és egy nő - fertőződött meg a vírussal Libériában, őket már hazájukban, egy atlantai kórház speciális részlegén ápolják.

Az ebolajárványnak eddig több mint 930 halottja van Nyugat-Afrikában. A vírusról bővebben IDE kattintva olvashatsz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.