WHO: meg kell állítani az ebolát!

Forrás: AFP/Inaki Gomez -
megállítás WHO ebolavírus ebola veszélyhelyzet terjedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására. Közben csütörtökön Európába érkezett az első ebolás beteg, akit Spanyolországban kezelnek.

Nemzetközi veszélyhelyzetnek minősítette a nyugat-afrikai ebolajárvány terjedését az Egészségügyi Világszervezet. A WHO tisztségviselői arra figyelmeztettek, hogy a vírus gyors terjedése miatt különösen komoly következményekkel kell számolni. Ezért összehangolt nemzetközi intézkedésekre van szükség – számol be az Origo.

Így szállították a reptérről a kórházba az ebolás beteget Spanyolországban Forrás: AFP/Inaki Gomez

Nyugat-Afrikában eddig több mint 930 ember halt meg ebolában. A WHO hasonló vészhelyzetet hirdetett a 2009-es sertésinfluenza-járvány idején is. A WHO igazgatója hangsúlyozta, a világ sok országában remélhetőleg nem üti fel fejét a járvány. A szervezet szerint egyelőre nincs szükség nemzetközi utazási vagy kereskedelmi tilalomra.

A WHO szerint az ebolajárvány jelenlegi kitörése a legsúlyosabb, mióta csaknem 40 éve először diagnosztizálták a vírust embereknél. Ez részben annak a következménye, hogy az érintett országokban törékeny az egészségügyi rendszer, és hiányoznak az emberi, pénzügyi források és megfelelő eszközök a járvány kezelésére. A vírus ellen egyelőre nincs védőoltás, a fertőzöttek mintegy fele meghal.

Időközben csütörtökön megérkezett Spanyolországba egy katonai gép fedélzetén az a 75 éves misszionárius, aki Libériában fertőződött meg a halálos ebolavírussal. Az USA-ban már több megelőző intézkedés lépett életbe és szerdán ebolagyanú miatt került karanténba egy személy Nagy-Britanniában is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.