Értsd meg az immunrendszered nyelvét - így jelez a szervezet

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer betegség léleknyelv egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor csak legyintünk a fejfájásra, bekapunk egy fájdalomcsillapítót, úgyis majd elmúlik alapon. A cserepes szánkat ajakápolóval kenegetjük, és legfeljebb bosszankodunk miatta, de eszünkbe se jut jelként tekinteni a tünetekre. Pedig sokszor így üzen az immunrendszer, hogy valami nincs rendben.Íme, néhány apróságnak tűnő jelzés, amelyek hátterében betegség állhat.

Karikák a szem alatt

Nemcsak akkor találkozhatsz szem alatti sötét karikákkal, ha nem alszol eleget, hanem allergia esetén is. Az allergia ugyanis nagyon sokszor színezi sötétre a szem és orr körüli ereket. Ha kideríted, mire vagy allergiás, és kezeled a tüneteket, a szemed alatti karikák is eltűnnek.

Forrás: Thinkstock

Elvékonyodott haj

Ha a hajad minősége hirtelen romlott, nagy valószínűséggel nem a samponváltás miatt történt. A pajzsmirigy működésének megváltozása befolyásolja a hajad minőségét. Ha ilyet tapasztalsz, mindenképpen megéri elmenni egy pajzsmirigyvizsgálatra.

Állandó fejfájás

A fejfájás több problémára is felhívhatja a figyelmet. A lelki okokból eredő fejfájást relaxálással, sporttal tudod kezelni, illetve a kiváltó ok feltérképezése és a probléma kezelése hozhat megoldást. A gyógyszerek csak időszakosan csillapíthatják a stresszből eredő fejfájást. Amennyiben úgy érzed, nem lelki okai vannak a fejfájásodnak, irány a szemorvos, hiszen nagy valószínűséggel a szemed rendetlenkedik: a szemproblémák szörnyű fejfájást tudnak okozni.
Meglepő lehet, de a sok diétás üdítő fogyasztása is lehet oka a fejfájásnak, ahogy a nagy mennyiségű mesterséges édesítők, főként az aszpartám túlzott fogyasztása is, amelyek akár migrénes fájadalmakhoz is vezethetnek.

Fehér foltok, csíkok a körmökön

A körmök fehérre színeződése vitaminhiányt mutat. Ha foltokat, csíkokat veszel észre a körmeiden, tankolj fel kalciumból, D-vitaminból és cinkből, általában ezek hiányát mutatják a körmök.

Állandó fáradtság

Ha túl gyakran vagy fáradt, pedig odafigyelsz a táplálkozásra, edzel, eleget alszol, vashiányod lehet.
A vas nagyon fontos a szervezetednek, mindenképp pótold vastablettával és fogyassz vastartalmú ételeket!

Édesség utáni vágy

Folyton édességeket nassolnál? Hiába eszel bármit, egy kis csoki mindig hiányzik? Akkor bizony krómra lesz szükséged. A króm fogyasztása csökkenti, sőt, szinte teljesen elmulasztja az édesség utáni vágyakozásodat, így a diétád is jobban fog működni. Persze néha pár kocka csoki lelkiismeret-furdalás nélkül megengedett.

Forrás: Thinkstock

Száraz ajkak

Nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontos, hogy elég vizet fogyassz! A dehidratáltságot a száraz ajkak hamar megmutatják. Ha egy kicsit is száraznak érzed az ajkaidat, először ne az ajakápolódért, hanem egy nagy pohár vízért nyúlj!


Állandó hidegérzet

Ha állandóan fázol, hideget érzel, a felborult bélflóra-egyensúly lehet a hibás. Ha gyakran kellett antibiotikumokat szedned vagy drasztikusan diétáztál, igen valószínű, hogy a bélflórád nincs egyensúlyban, és a szervezeted úgy próbál jelezni, hogy folyton fázol.
Szerencsére ez könnyen kezelhető, néhány finom ételt kell beiktatnod a táplálkozásodba: a joghurt, a savanyú káposzta és a kefir kiváló módja annak, hogy jó baktériumokat juttass a szervezetedbe.

Hangulatingadozás, hízás, fáradtság

Ha ezt a tünetegyüttest veszed észre magadon, candidára kell gyanakodnod. Ha sok cukrot fogyasztasz, sajnos nagyobb esélyed van a candidára, mint ha egészségesen táplálkoznál, és ezt csak szigorú diétával tudod leküzdeni. Az immunrendszered talán így jelez, hogy legyengítetted, ideje megerősítened.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.