Jóga, masszázs, wellness – csak az embereknek jár?

állat állatterápia jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A terápiás állatok segítsége a betegek felépülésében nem újdonság. A macskák dorombolása, a lovas terápia, de a delfinekkel úszás is köztudottan jótékony hatással bír. Előfordulhat azonban, hogy a házi kedvenc szorul emberi segítségre, és az is megtörténhet, hogy valamely, a humángyógyászatban már bevált, természetes gyógymód használ majd neki!

Jóga kutyáknak

Európában csak a közelmúltban figyeltek fel és vált divatossá a kutyajóga, vagyis a DOGA. Ez a mozgásforma azonban nem új keletű. Az Egyesült Államokban és Japánban már 2002 óta nagy népszerűségnek örvend, nem véletlenül: a DOGA fizikai hatásai mellett különleges kötődést tud kialakítani gazdi és kedvence között. A speciális gyakorlatokat ember és kutya egyszerre végzik, egymásra koncentrálnak – így mindketten pozitív energiával töltődnek fel és nyugodtabbá válnak.
A nagyjából 40 perces foglalkozások végén a kutyák kényeztető masszázsban részesülnek, amit kifejezetten élveznek.

Fotó: Luke Marsden

Masszázs

Minden kisállat-tulajdonos tisztában van azzal, mekkora örömöt okozhat kedvencének finom simogatással, cirógatással. A masszázs emberekre gyakorolt számos jótékony hatása ismert, és ez a háziállatoknál sincs másképp: segíti a műtétek utáni lábadozást, megszünteti a különböző ízületi fájdalmakat, orvosolja a gerincproblémákat, ezen kívül jobb vérellátást ad, elősegíti az izomzat fejlődését, valamint jobb közérzetet biztosít.
Néha azonban, amikor a cél nem az általános állapot vagy az állat "hangulatának" javítása, hanem célzott a gyógykezelés, a legjobb, ha a masszázst szakember végzi, olyan, aki jártas az állatok anatómiájában és pszichológiájában is. Szerencsére manapság nem nehéz erre szakosodott kutya- vagy macskamasszőrt találni, aki orvosolhatja a négylábú minden panaszát.

Wellness

Az országban már nem újdonság a kutyabarát szálloda, hiszen sokan családtagnak tekintik a kutyust, aki nélkül nyaralni sem indulnak el. Ám van ennél tovább is: New Yorkban működik egy kutya-wellnessközpont, ahol pszichológus, masszázs és kutya-futópad is a négylábúak rendelkezésére áll!
Magyarországon is létrejött egy hasonló létesítmény, de a szolgáltatásra itthon egyelőre nem mutatkozott akkora kereslet, mint Amerikában. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy hazánkban kevésbé fontos az ebek egészsége, csupán idő kell ahhoz, hogy felismerjék, az emberekkel együtt élő állatok testi-lelki egészsége nem luxus, így ha valakinek a lehetőségei engedik, előbb-utóbb nem tűnik majd pazarlásnak az állatok teljes körű jólétére fordított összeg, még akkor sem, ha a kutya-wellness egyelőre nem minden állattartó fülében cseng jól.

Kutyadiéta

A kutyák, de a macskák diétás étrendje is megosztja az állattartókat. Egyrészről valóban hasznos lehet az állatok valós igényeinek megfelelő, fejlődésükhöz, élettani folyamataikhoz elengedhetetlen tápértékű és mennyiségű élelemforrások biztosítása, sokan azonban fölé lőnek az állat szükségleteinek. Vagy nem fehérjében, vitaminokban gazdag falatokkal táplálják az állatot, hanem zsíros vagy szénhidrátgazdag élelmiszert adnak neki.

A jó értelemben vett diéta tehát azt jelenti, hogy a kutya (állat) dietetikus segít összeállítani a megfelelő étrendet, és kiiktatja a kisállat számára fölösleges tápanyagforrásokat. Más esetben arra fókuszál, hogy például egy csontsérülés után gyógyulófélben lévő állat számára szükséges vitaminokat tartalmazó étrend alapján etesse a gazda a kutyáját vagy a macskáját. Sokan azonban nem megfelelő módon közelítik meg ezt a kérdést, és fel sem mérik, hogy például a vegetáriánus táplálkozás erőszakos bevezetése az alapvetően húsevő állatoknál mekkora károkkal járhat.

A gyógyszermentes megoldások alapvetően hasznosak lehetnek, de fontos tiszteletben tartani a négylábú társak életmódját, igényeit és jelzéseit. Ne erőltessük például a masszázst, ha látjuk, hogy fájdalmat okozunk vele – és lássuk be, ha alternatív megoldások helyett vagy mellett állatorvoshoz kell fordulni.

Állati barátság – egy kutya és egy delfin különleges kapcsolatahttp://www.life.hu/news/20140919-allati-baratsag-egy-labrador-minden-nap-beuszik-a-tengerbe-hogy-talalkozzon-delfin-baratjaval.htmlLétezhet barátság kutyus és delfin között? Nos, egy igazán különleges videóra bukkantunk az interneten, amely bizonyítja, hogy igen. Ilyen nem csak a mesékben van! NewsOrigoAngyalkutya, álmatlan kutya és a többihttp://www.life.hu/news/20140917-rafael-mantessot-kutyaja-jimmy-choo-inspiralja-alkotasai-elkeszitesekor.htmlRafael Mantessot kutyája, Jimmy Choo inspirálta, a rajz és fotó kombinálásával készült alkotásait pedig az Instagramon is közzéteszi. Annyira édesek!NewsOrigoÍgy nyert új értelmet a kutyapóráz http://www.life.hu/kult/20140804-a-szurke-otven-arnyalata-filmadaptacio-elozetesenek-parodiaja-kutyakkal.htmlKét cuki golden retviever bújt Anastasia Steele és Christian Grey bőrébe egy paródia kedvéért.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.