szívritmuszavar betegség szívderítő szívbetegség egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szív erős és egyenletes lüktetése megnyugtató. Ám mi van akkor, ha ez a ritmus megváltozik, ha a szív kihagy egy ütemet?

A kérdés a Szívderítő olvasóit is foglalkoztatja, egy látogató például a párja szívverését hallgatva rémült meg: "A párom nagyon makacs természetű, és nem akar orvoshoz fordulni a problémájával. Akkor vettem észre, hogy szabálytalanul ver a szíve, mikor tévézés közben a mellkasára feküdtem. Szerinte semmi probléma nincs vele, de szerintem tökre ütemtelenül dobog. Lehet, hogy szívritmuszavar?"

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő.hu szakértője, dr. Benczúr Béla belgyógyász, kardiológus véleménye szerint ilyen esetekben orvoshoz kell fordulni, hiszen csakis az EKG eredménye adhat pontos képet a ritmus megváltozásának hátteréről:

"Nagyon fontos dolog, amit említ, hiszen az egyik leggyakoribb ritmuszavar a pitvarfibrilláció, sokszor csak ennyi jele van (ütemtelen szívverés, kihagyás). Önmagában nem jelent életveszélyt, elég jól tolerálják is az emberek, viszont vérrögképződésre és következményes stroke-ra hajlamosíthat, nem véletlen a kampány: Szívvel a stroke ellen! Igaz, hogy ez idősebb korban gyakoribb, de bármikor előfordulhat és alvadásgátlót igényel a stroke megelőzése érdekében. Vagyis készülnie kell egy EKG-nak, ez alapján orvosa felismeri, hogy valóban pitvarfibrillációról van-e szó, amely alvadásgátlást igényel, illetve megszüntethető, vagy ártalmatlan, más jellegű szívritmuszavarról."

Érdekességek a szívről - megdöbbentő adatok láttak napvilágothttp://www.life.hu/drlife/20140930-a-sziv-a-szervezet-legerosebb-szerve.htmlA „szív a legfőbb kincs” - énekeljük, és bár élettanilag több olyan szervünk is van, ami a szívhez hasonlóan elengedhetetlenül szükséges az életben maradáshoz, mégis hagyományosan a szívet tekintjük az élet motorjának, az érzelmek, az erő és az energia központjának.Dr. Life--A szívinfarktus akár a húszéveseket is veszélyezteti?http://www.life.hu/drlife/20140930-a-szivinfarktus-egyre-fiatalbb-korosztalyban-jelentkezik.htmlA szív és érrendszer megbetegedései egyre fiatalabb korosztályban jelentkeznek, nem ritka a negyven év alatti páciens, de extrém esetben akár a huszas korosztály tagjai is érintettek lehetnek.Dr. LifeOrigoSzív és keringési betegségek - te is megelőzheted!http://www.life.hu/drlife/20140926-a-sziv-es-errendszeri-megbetegedeseket-meg-lehet-elozni.htmlA szívinfarktus, valamint a keringési problémákkal összefüggő betegségek vezető haláloknak számítanak a Föld számos országában. Amerikában minden harmadik percben meghal valaki keringési elégtelenség miatt, egy másik statisztikai adat arról számol be, hogy az Egyesült Államokban minden ötödik ember érintett a problémában.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.