Családja keddi közlése szerint továbbra is kritikus, de stabil az állapota Jules Bianchinak, a Marussia Forma-1-es csapat francia pilótájának, aki autójával egy mentést végző darunak ütközött, és súlyos fejsérüléseket szenvedett a vasárnapi Japán Nagydíjon.

A versenyző szülei - Christine és Philippe Bianchi - hétfőn érkeztek meg Jokkaicsibe, ahol fiukat a helyi kórház intenzív osztályán ápolják, ugyanis diffúz axonális, azaz kiterjedt agysérülést szenvedett.  "A családunk nagyon nehéz napokat él át" - mondták a pilóta hozzátartozói, hozzátéve ugyanakkor, hogy a világ minden tájáról áradó együttérzés és segítség vigaszt nyúlt számukra – tudósít az MTI. 

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A 25 éves Bianchi a szuzukai futam 41. körében csúszott ki a pályáról, és az egy körrel azelőtt ugyanott balesetet szenvedő Adrian Sutil autóját kiemelő darunak ütközött. Eszméletlen állapotban, súlyos fejsérülésekkel vitték kórházba és életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

Az F1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone független vizsgálatot sürget az ügyben, Jean Todt, a nemzetközi szövetség (FIA) elnöke pedig még hétfőn "teljes és részletes" beszámolót kért Charlie Whiting versenyigazgatótól a Japán Nagydíjon történtekről.

A legutóbbi súlyos fejsérüléssel járó baleset a Magyar Nagydíjon történt: a 2009-es hungaroringi hétvégén az akkor még a Ferrarinál versenyző brazil Felipe Massát találta fejbe az előtte haladó autóról lerepülő rugó. Massa az eset után felépült és most a Williamsnél vezet.

A diffúz axonális agyi sérültek nagy része (egyes források szerint több mint 90 százalékuk) sosem tér magához. Akik mégis visszanyerik öntudatukat, gyakran maradandó károsodással élik tovább életüket.