Hogyan csillapítsd hatékonyan a lázat megfázás esetén?

Forrás: Thinkstock -
betegség láz egészség nátha megfázás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amint feljebb csusszan a hőmérő higanyszála, mindenki azonnal a lázcsillapításra gondol. Pedig a láz segít a szervezetnek bizonyos fertőző betegségek leküzdésében, méghozzá azzal, hogy meggátolja azon kórokozók továbbszaporodását, amelyek a szokásos hőmérsékleten érzik jól magukat. Mikor is kell tehát levinned a lázad? És ami még fontosabb, pontosan mivel?

Úgy tartják, ameddig a lázad nem szökik 39 °C föle, és amíg a tüneteid tűrhetők, nem szükséges azonnal csillapítani a lázat. Ha azonban 40 °C-nál is többet mutat a lázmérő, akkor bizony cselekedned kell. (Ugyanez az érték csecsemőknél 38 °C, nagyobb gyerekeknél pedig 39 °C.) Az ilyen magas láz ugyanis már nagy mértékben megterheli a szervezetet, és ha ez az állapot tartóssá válik, akár idegrendszeri károsodást is okozhat.

Forrás: Thinkstock

A legjobb védekezés mindig a megelőzés!

Korábbi cikkeinkben csokorba szedtük már, hogyan készülhetsz fel előre a hidegebb időszakra, milyen szerekkel védekezhetsz, ha már elkapott a nátha, valamint hogy milyen szövődmények alakulhatnak ki, ha nem megfelelően kúrálod magad. Ha azonban úgy ítéled meg, nem kell rögtön orvoshoz vagy a gyógyszertárba rohannod, az alábbi természetes gyógyító módszerekkel segíthetsz magadon.

Hűtsd le magad!

Mielőtt rögtön a gyógyszeres dobozodért rohannál, próbálkozz a jól ismert hűtőfürdővel. Engedj magadnak egy kellemes melegségű fürdővizet, majd legalább a mellkasodig merülj bele! Pár perc múlva megkezdheted a fürdővized folyamatos hűtését. Mialatt langyossá válik a vized, viszi magával a fránya lázat is. Vigyázz, hogy azért ne hűtsd ki a vizedet olyannyira, hogy kellemetlen érzést okozzon.

A Life.hu tippje:

3 tuti tipp, amitől gyorsabban múlik a megfázásod című cikkünkben említettük már a keserűsófürdőt, amelynek méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatása van. Ha egy kád vízbe 300 gramm sót szórsz, igazán pihentető és gyógyító élményben lesz részed.

A szer értékes hatóanyagai amellett, hogy begyógyítják a kisebb sebeket és horzsolásokat, könnyedén beivódnak a bőrödbe, így pedig pillanatok alatt ellazítanak. Ráadásul a keserűsóban fellelhető magnézium lelassítja a bőröd öregedését, és segíti az izmok, valamint az idegek működését. Ez a módszer akkor igazán hatékony, ha közvetlenül lefekvés előtt alkalmazod, 20 perc fürdőzés után pedig bebújsz a meleg ágyba.

Borogass!

Régóta tudjuk, hogy a hideg vizes borogatás csökkenti a testhőmérsékletet. Ha úgy érzed, a tested felforrósodott, és szinte tüzel, helyezz hideg vízes borogatást a homlokodra, a csuklód területére, de akár még a lábadra is. Eközben a tested többi része legyen jó melegben a takaró alatt. Amikor a borogatás megközelíti a tested hőmérsékletét, vagyis úgy érzed, felmelegedett, vizezd be újra!

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Az is segíthet, ha nemcsak borogatod, de át is simítod a tested egy vizes kendővel vagy szivaccsal, ugyanis a párolgás is hűti a szervezetedet. Miután végigtörölted a lábaidat és a törzsedet, hagyd nedvesen a bőrödet! Hatékonyabb, hogy nem dörzsölöd magad szárazra!

Igyál még többet!

Amikor lázas vagy, a tested észrevehetően jobban verejtékezik. Ez teljesen normális reakció, így védekezik ugyanis a túlmelegedés ellen. Ha azonban emellett nem iszol eleget, a verejtéktermelés lecsökken, emiatt pedig a láz jobban megemelkedik. Hogy ez ne következzen be, igyál minél több folyadékot, például teákat. A kamilla, a citromfű, a bodza, a csombormenta, a cickafark, a borsmenta és a macskamenta is jótékony hatással lehetnek a szervezetedre.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ha növelni szeretnéd a csodateák hatékonyságát, keverj hozzájuk egy kiskanálhegynyi cayenne borsot és egy gerezd összezúzott fokhagymát, majd pedig adj hozzá citromlevet. Ha hidegen szereted, akkor a vízben oldj fel egy kanál mézet, keverd bele egy egész citrom levét, majd pedig kortyolgasd el!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.