3 tuti tipp, amitől gyorsabban múlik a megfázásod

Forrás: Thinkstock -
betegség terápia egészség nátha megfázás módszerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt van az ősz, itt van újra: így készülj fel a náthás időszakra című cikkünkben csokorba szedtük már, hogyan mehetsz elébe a betegségnek. Ha azonban mégiscsak kifogott rajtad, itt az ideje, hogy felvedd a kesztyűt.

Hiába tartjuk a náthát komolytalan betegségnek, ágynak dönthet lázzal, torokfájással és hetekig húzódó köhögéssel. Van azonban néhány praktika, mellyel lerövidítheted a megfázás időszakát.

I. Teadélután cayenne borssal

Ha unod a mézes gyümölcsteát, választhatsz az alábbiak közül is: jótékony a kamilla, a citromfű, a bodza, a csombormenta, a cickafark, a borsmenta és a macskamenta is. A meleg italok fogyasztása mellett különösen fontos a folyadékpótlás, mivel az izzadás során a szervezetedből elvesztett vizet pótolnod kell.

Forrás: Thinkstock

Ha növelni szeretnéd a csodateák hatékonyságát, nyugodtan bebikázhatod a főzeteidet. A forró változathoz keverj egy kiskanálhegynyi cayanne borsot és egy gerezd összezúzott fokhagymát, majd pedig adj hozzá citromlevet. A hideg verzióhoz vízben oldj fel egy kanál mézet, keverd bele egy egész citrom levét, majd pedig kortyolgasd el.

II. Rapid csodacinkkúra

Ugyan nem használ mindig mindenkinek, és az íze is elég rossz, de a cink segít a fertőzések elleni harcban, és akkor is javít a szervezeted állapotán, ha már náthás vagy. A tapasztalatok szerint a cinktabletta szopogatása négyre csökkenti a betegségben töltött napok számát.

Már az első tüsszentés vagy torokkaparás idején növeld a napi maximum mennyiségre a cinkbeviteledet, lehetőleg több adagra elosztva. Így, főleg, ha C-vitamint is beveszel a cink mellett, jelentősen csökkentheted a nátha időtartamát és az erősségét is, de lényeges szempont, hogy még az első 24 órában bejuttasd a szervezetedbe.

Forrás: Thinkstock

III. Retro keserűsórandi a kádban

Sokan idejétmúltnak tartják a keserűsófürdőt, pedig bizonyítottan méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatása van, nátha kezelésére pedig kifejezetten ajánlják. Ha egy kád vízbe 300 gramm sót szórsz, igazán pihentető és gyógyító élményben lesz részed. A szer értékes hatóanyagai amellett, hogy begyógyítják a kisebb sebeket és horzsolásokat, könnyedén beivódnak a bőrödbe, így pedig pillanatok alatt ellazítanak. Ráadásul a keserűsóban fellelhető magnézium lelassítja a bőröd öregedését, és segíti az izmok, valamint az idegek működését.

Ez a módszer akkor igazán hatékony, ha közvetlenül lefekvés előtt alkalmazod, 20 perc fürdőzés után pedig bebújsz a meleg ágyba.

Forrás: Thinkstock

Jobbulást!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.