2013 szeptemberében megdöbbentő közleményt adott ki az UNICEF: leggyakrabban még mindig a tüdőgyulladás végez a legtöbb kisgyermekkel világszerte.

Ősszel gyakoribb a tüdőgyulladás alattomos formája, amelynek sokszor a köhögés az egyetlen tünete, lázzal nem jár. A betegség kialakulásának esélyét, illetve a súlyosságát csökkentheti a jó immunrendszer, amit helyes táplálkozással és megfelelő mozgással erősíthetünk. Bár a tüdőgyulladás nem olyan ragályos, mint a nátha vagy az influenza, azért a nagyobb közösségekben (óvodákban, iskolákban) nagyobb az esélye a megbetegedésnek - derül ki az Origo korábbi cikkéből.

Forrás: Thinkstock

Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Édesanyám szívbeteg, és azt mondták fiatalabb koromban, hogy vigyázzak a tüdőgyulladással, mert neki is annak a szövődményeként jött létre, és én is hajlamos vagyok rá. A baj csak az, hogy minden télen hónapokig elhúzódó megfázásaim vannak, mert mindenféle gyógyszerre allergiás vagyok, és kevés lehetőségem van pihenésre. Ilyen esetben mit javasol?"

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Az a kifejezés, hogy szívbeteg, rendkívül sokfajta kórképet takarhat. Szívelégtelenség, esetleg szívbillentyű-gyulladás valóban létrejöhet infekció (fertőzés), kórokozók hatására, de nem ez a legfőbb kiváltó oka a szívbetegségeknek.

A téli hónapok előtt érdemes az influenza, illetve a Pneumococcus elleni védőoltást beadatni."