El van hízva a gyermeked? Ezek a veszélyek fenyegetik

Forrás: Thinkstock -
szívderítő vérnyomás egészség túlsúly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a magas vérnyomás hatszor gyakoribb az elhízott gyerekek körében, mint a karcsúak esetében? Ez derült ki egy friss német kutatásból.

A normális testsúlyú gyerekekkel összehasonlítva az elhízott lányok körében 5,6-szer nagyobb volt a magas vérnyomás valószínűsége, míg az elhízott fiúk körében 4,3-szoros volt ez az arány. Még a túlsúlyosak körében is emelkedett a magas vérnyomást megelőző állapot, és a magas vérnyomás előfordulása egy több mint 22 ezer fiatalt magában foglaló közösségi vizsgálat szerint.

Forrás: Thinkstock

Általában a magas vérnyomás elterjedtsége fokozatosan növekedik – a normál testsúlyúak körében 5,4%-ban jellemző, a túlsúlyos résztvevők körében már 9,8%-ban, míg az elhízott vizsgálati alanyok körében már 21,5%-ban. A gyermekek átlagéletkora 7 év volt, míg a kamaszoké 14 év.

Hogyan kerülhető el a promléma? Mik a fellépő kockázatok? Minderről a Szívderítő.hu cikkéből tájékozódhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.