Jó néhány legenda kering a sürgősségi fogamzásgátlókkal kapcsolatban. Ezek egy része kifejezetten káros, és szinte egészségügyi mumusként mutogat a nők egy része erre a sok esetben nagyon is hasznos mentőövre.

Különösen kiemelkedő a jelentősége ennek a módszernek akkor, amikor a nő szándéka ellenére kerül sor szexuális aktusra. Az erőszakot elkövetők ugyanis szinte biztosan figyelmen kívül hagyják áldozatuk fogamzásgátlással kapcsolatos módszereit, így ilyenkor néha ez az egyetlen út a nem kívánt terhesség elkerülésére.

Forrás: Thinkstock

A helyzet azonban az, hogy egy friss angliai kutatás szerint a nők 59 százaléka azt vallja, tulajdonképpen csak egy kicsit ismeri a sürgősségi fogamzásgátlást, 12 százalékuk úgy válaszolt a kérdésre, “nem tudnak erről túl sokat”, míg 3 százalék semmit sem tud a témáról.
A kutatás 2000, 16 és 54 év közti nővel készült, és kiderült, sokan közülük olyan dolgokat hisznek valósnak, amik egyáltalán nem igazak.

Íme, öt tévedés a sürgősségi fogamzásgátlásról:

1. A 72 órás tabletta az egyetlen lehetőség

Akár háromfajta sürgősségi tabletta is elérhető arra az esetre, ha védekezés nélkül szexelsz, vagy ha a szokásos fogamzásgátlási módszered nem működött.
Kétfajta tablettából választhatsz, illetve létezik egy felhelyezhető, pesszáriumszerű hormonos megoldás is, ezt 5 illetve 10 napig helyezheted fel az aktus után.

2. Olyan, mint egy abortusz

A megkérdezett nők fele úgy gondolta, abortuszt követ el a tablettával. Ez azonban hatalmas tévedés. A tabletta megelőzi a megtermékenyítést, illetve megelőzi, hogy a megtermékenyült petesejt bejusson a méhbe.

Forrás: Thinkstock

3. 24 órán belül kell bevenni

A legenda, miszerint 24 órán belül be kell venni a tablettát, egyáltalán nem igaz! Létezik olyan tablettás megoldás, ahol akár 3, esetleg 5 nap is a rendelkezésedre áll, hogy dönthess a jövődről.

4. Egy ciklus alatt csak egy tabletta vehető be

A sürgősségi fogamzásgátlás nem játék, és nem ismételhető csak úgy kedved szerint, ám ha véletlenül úgy alakul, hogy egy cikluson belül kétszer is ehhez a megoldáshoz kell nyúlj, megteheted. Egyetlen duplázás még nem veszélyezteti az egészséged, de fontos, hogy ez ne váljon gyakorlattá.

5. Meddőséget okoz

A nőknek majdnem kétharmada gondolja, hogy meddőséget okozhat a sürgősségi fogamzásgátlás.
A menstruációs ciklusodat ugyan felboríthatja, de nem leszel meddő tőle.