Öt tévhit a sürgősségi fogamzásgátlásról

Forrás: Thinkstock -
betegség veszély családtervezés Törd meg a csendet! egészség fogamzásgátlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jó néhány legenda kering a sürgősségi fogamzásgátlókkal kapcsolatban. Ezek egy része kifejezetten káros, és szinte egészségügyi mumusként mutogat a nők egy része erre a sok esetben nagyon is hasznos mentőövre.

Különösen kiemelkedő a jelentősége ennek a módszernek akkor, amikor a nő szándéka ellenére kerül sor szexuális aktusra. Az erőszakot elkövetők ugyanis szinte biztosan figyelmen kívül hagyják áldozatuk fogamzásgátlással kapcsolatos módszereit, így ilyenkor néha ez az egyetlen út a nem kívánt terhesség elkerülésére.

Forrás: Thinkstock

A helyzet azonban az, hogy egy friss angliai kutatás szerint a nők 59 százaléka azt vallja, tulajdonképpen csak egy kicsit ismeri a sürgősségi fogamzásgátlást, 12 százalékuk úgy válaszolt a kérdésre, “nem tudnak erről túl sokat”, míg 3 százalék semmit sem tud a témáról.
A kutatás 2000, 16 és 54 év közti nővel készült, és kiderült, sokan közülük olyan dolgokat hisznek valósnak, amik egyáltalán nem igazak.

Íme, öt tévedés a sürgősségi fogamzásgátlásról:

1. A 72 órás tabletta az egyetlen lehetőség

Akár háromfajta sürgősségi tabletta is elérhető arra az esetre, ha védekezés nélkül szexelsz, vagy ha a szokásos fogamzásgátlási módszered nem működött.
Kétfajta tablettából választhatsz, illetve létezik egy felhelyezhető, pesszáriumszerű hormonos megoldás is, ezt 5 illetve 10 napig helyezheted fel az aktus után.

2. Olyan, mint egy abortusz

A megkérdezett nők fele úgy gondolta, abortuszt követ el a tablettával. Ez azonban hatalmas tévedés. A tabletta megelőzi a megtermékenyítést, illetve megelőzi, hogy a megtermékenyült petesejt bejusson a méhbe.

Forrás: Thinkstock

3. 24 órán belül kell bevenni

A legenda, miszerint 24 órán belül be kell venni a tablettát, egyáltalán nem igaz! Létezik olyan tablettás megoldás, ahol akár 3, esetleg 5 nap is a rendelkezésedre áll, hogy dönthess a jövődről.

4. Egy ciklus alatt csak egy tabletta vehető be

A sürgősségi fogamzásgátlás nem játék, és nem ismételhető csak úgy kedved szerint, ám ha véletlenül úgy alakul, hogy egy cikluson belül kétszer is ehhez a megoldáshoz kell nyúlj, megteheted. Egyetlen duplázás még nem veszélyezteti az egészséged, de fontos, hogy ez ne váljon gyakorlattá.

5. Meddőséget okoz

A nőknek majdnem kétharmada gondolja, hogy meddőséget okozhat a sürgősségi fogamzásgátlás.
A menstruációs ciklusodat ugyan felboríthatja, de nem leszel meddő tőle.

Nőként dönteni - korszerű fogamzásgátláshttp://www.life.hu/drlife/20140828-a-korszeru-fogamzasgatlas-tobb-mint-lehetoseg-a-nok-tudatossagat-kepviseli.htmlA korszerű fogamzásgátlás több mint egyszerű lehetőség a nem kívánt várandósság elleni védekezésre. A fogamzásgátló eszközök, módszerek használata (vagy elutasítása) a nők tudatosságának szimbóluma is egyben. Ahogy az is sokat elárul a nő családban, közösségben elfoglalt helyéről, helyzetéről és önbecsüléséről, ha figyelmen kívül hagyja az elérhető lehetőségeket, és a véletlenre vagy partnerére bízza magát és a jövőjét.Dr. LifeThinkstockMacskahere a nyakban, kősóból hüvelykúp - A fogamzásgátlás történetehttp://www.life.hu/drlife/20120328-a-fogamzasgatlas-tortenete.htmlEgy modern nő majdhogynem maga dönti el, hogy szeretne-e gyermeket szülni, és ha igen, akkor mikor, kitől és hogyan. Ez a szabadság nagyrészt a fogamzásgátló szereknek köszönhető, így minden nő nyugodtan élhet nemi életet. Nem kell beszívnia egy teve leheletét, vagy elefánttrágyából készült pesszáriumot hordani, mint régen, amikor még nem nagyon volt más módszer a születésszabályozásra.Dr. LifeSzeresd a terhességi csíkokat! Instagram-kampány indult a striákérthttp://www.life.hu/drlife/20140815-striakrol-es-terhessegi-csikokrol-keszult-fotokkal-kampanyolnak-a-nok-az-instagramon.htmlKevés olyan nő létezik, akinek be kell mutatni a striákat, a bőrt behálózó, bosszantó kis hegeket, amelyek akkor szaporodnak el, amikor a bőr hirtelen megnyúlik. Néhány napja azonban Instagram-kampány indult a striák mellett. Mert egy nő a csíkjaival is szép.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.