Egyetlen perc alatt kiderülhet, milyen a párkapcsolatod

Forrás: Thinkstock -
betegség párkapcsolat módszer pszichológia egészség elemzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyar pszichológus kutatók kidolgoztak egy új módszert, amivel hatvan másodperc alatt meglepő információkat tudnak feltárni a párkapcsolatokról.

A módszer őszintén megmutatja, jól érzi-e magát az adott fél a párkapcsolatban, milyen szerepet tölt be, elnyomott vagy irányító pozícióban van-e, kap-e annyi figyelmet és intimitást, amire igazából szüksége lenne, mennyire boldog párjával és elégedett-e vele szexuális értelemben. Sok esetben arra is választ ad, honnan erednek a párkapcsolati problémák, például vannak-e olyan gyermekkori élmények, amelyek rányomják bélyegüket a személyre. A kutatás párkapcsolati tanulságairól ezekben a hetekben zajlik ismeretterjesztő előadássorozat.

Forrás: Thinkstock

Egyszerűsítsd le, amennyire csak lehet... de ne jobban!

A módszer kidolgozása során az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ kutatócsoportja olyan módszert keresett, ami eltér a szokásos kérdőíves felmérésektől, hiszen az önkitöltős kérdőívek többségét könnyű becsapni és az emberek olyan válaszokat adnak, amilyen képet szeretnének magukról viszontlátni az értékelésben. Így jutottak el az úgynevezett projektív rajzvizsgálathoz, amiben kérdések megválaszolása helyett rajzolni kell valamit. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen legyen a létező legegyszerűbb rajzteszt, amire érvényes Einstein alapelve: egyszerűsítsd le annyira, amennyire csak lehetséges, de ne jobban!
Kiderült, hogy a válasz a kör rajzolása. A kör elég egyszerű ahhoz, hogy mindenki képes legyen megrajzolni, ugyanakkor elég információt tartalmaz a kiértékeléshez. A kutatók azonban nemcsak egyetlen kört rajzoltattak, hanem mindig kettőt és a rajzokat diádikus interakciók, azaz kétszemélyes társas viszonyok pillanatfelvételeként kezelték. Számítógéppel megmérték a körök bizonyos tulajdonságait és maguk is meglepődtek rajta, mennyi mindent elárultak a körök a személyiségről és a párkapcsolatokról.

A tudatalatti rajzol - nem lehet maszatolni

Ez a felfedezés hatalmas kutatásnak adott lendületet: a kutatók kidolgozták a teszt automatikus, számítógépes változatát is, amelyben egérrel kell köröket rajzolni. A rajzokat több tízezer személyen ellenőrizték, kifejlesztettek több száz objektív, számítógéppel mérhető indexet is, majd teljesen automatizálták a teszt felvételét és kiértékelését. A módszer olyan jól sikerült, hogy a Google érdeklődését is felkeltette mint a jövőbe mutató, teljesen automatizált személyiségvizsgálati módszer és tárgyalásokat kezdett a fejlesztői csapattal.

Forrás: Thinkstock

A világ leggyorsabb rajztesztjének lényege az első, spontán reakció, ami a tudatos szintnél mélyebb érzéseket, késztetéseket is képes feltárni. Olyan egyszerű dologra kell gondolni – magyarázzák a kutatók –, mint amikor a házigazda megkérdezi a vendéget, hogy kér-e süteményt, de nem a szavaknak hisz, hanem a testbeszédnek, a nonverbális válasznak. A jó házigazda nem várja meg a vendég szóbeli válaszát, hanem önkéntelenül is azt figyeli, hogyan reagál erre a vendég tekintetével, arcával, testtartásával, például előredől egy kicsit, rajta felejti szemét a süteményen vagy egyszerűen csak késik a válasszal – amivel máris elárulta valódi szándékait. Ugyanezen az elven alapul a teszt is, mert a köröket gyorsan, gondolkodás nélkül kell lerajzolni. Ennél a módszernél a vizsgált személy még véletlenül sem tudja befolyásolni a teszt eredményét, hiszen a teszt az első, spontán reakciókat méri.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.