Hogyan kezdjünk hozzá az életmódváltáshoz?

Forrás: Thinkstock -
betegség életmódváltás egészség OEFI
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idősebb korban már nem olyan könnyű változtatni az életünkön – szakszerű segítséggel és megfelelő motivációval viszont egészen új területeket, örömforrásokat fedezhetünk fel, melyek az egészséges, hosszú élethez is hozzásegíthetnek. 

Támogatnak az újrakezdésben

Új életet, mozgásformát, gondolkodási módot minden korban nehéz elkezdeni. Szembesülünk az akadályokkal, a körülményekkel, az ismeretlen terület felfedezésének nehézségeivel. Ugyanakkor minél inkább megismerünk valamit, annál könnyebben alkalmazkodunk hozzá, és annál több örömet nyújthat a későbbiekben saját bátorságunk, tudásunk, és a felfedezett mozgás, alak, vagy társaság okozta lelkesedés.
Az életmódváltás természetes része az egészséges táplálkozás. Bizonyos esetekben szakítanunk kell néhány régi berögződéssel, de szakemberek, azaz dietetikusok segítségével olyan konyhatechnikai megoldásokat és új ételeket ismerhetünk meg, melyek ugyanolyan gyorssá és élvezhetővé teszik a főzést és az étkezést, mint ahogy megszoktuk. Az országosan megtalálható Egészségfejlesztési Irodák nagy részében egy előre megbeszélt időpontban egyszerűen kérhetünk tanácsokat dietetikustól, rajtuk kívül a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségén, a kórházak dietetikai szolgálatán vagy a diabetológiai szakrendeléseken keresztül konzultálhatunk szakemberrel.

Forrás: Thinkstock

Lelki egészségünk és jó formánk megtartásáról, a kezdeti problémák felismeréséről, az újrakezdés okozta nehézségek leküzdéséről Kis Nóra, az Országos Egészségfejlesztési Intézet klinikai és egészségpszichológusa, a Lelki Egészség munkacsoport vezetője és dr Lacza Gyöngyvér rekreációs szakértő beszélt:

„Alapvetően elmondható, hogy minden változás, legyen akár életmódbeli vagy élethelyzetben jelentkező változás, alkalmazkodó készséget, kitartást, cél iránti elhivatottságot igényel. Ezekre az esetekre a leginkább jellemző lélektani értelemben, hogy nehezen vagyunk képesek elengedni a szokásainkat, a megszokott kényelmet, biztonságot, kiszámíthatóságot jelentő tevékenységeinket. Elindulni, bele kezdeni talán a legnehezebb lehet, ekkor leginkább a cél szem előtt tartása segíthet. A változás időszakában segítséget jelenthet még egy támogató csoporthoz tartozás, akinek tagjai ugyanabban az élethelyzetben vannak és változáson mennek keresztül. Hiszen a legtöbb embert a megszokotthoz való ragaszkodás tartja vissza.
Szakemberhez akkor érdemes fordulni, amikor a napi tevékenységeink már szinte fogva tartanak minket, rögeszménkké, mániás cselekedetekké válnak eluralkodva a napi életvezetésen, korlátozva, szabályozva tartanak minket.”

Forrás: Thinkstock

Mit, hol, hogyan?

A Testnevelési Egyetem és az Országos Egészségfejlesztési Intézet közös programjának keretében szervezett rendezvényeken pontos és szakszerű tanácsokat kaphatunk arról, milyen mozgásformákat érdemes elkezdeni, és hogyan, azokat milyen keretek között és mely városokban érhetjük el. Dr. Lacza Gyöngyvér rekreációs szakértő az alapszabályokról beszélt:

„Mindenképpen a háziorvosnál kell kezdeni a mozgást egy alapos általános állapotfelméréssel, ahol nemcsak a vérnyomást mérik meg, de más betegségekre is fény derülhet. Mindezek után érdemes gyógytornászhoz, illetve személyi edzőhöz fordulni, aki szintén végez egy állapotfelmérést, tájékoztatást ad testünk jelenlegi állapotáról, segít teljesíthető célokat kitűzni, és sérülés nélkül el is érni azokat. A személyre szabott edzésterv vagy gyógytorna mellett is fontos a fokozatosság, lépésről lépésre haladjunk előre a nehézségi fokok és az ismétlések tekintetében is.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.