A zsírok szerepe az egészséges táplálkozásban - kell a transzzsír?

Forrás: Thinkstock -
betegség diéta egészséges táplálkozás egészség transzzsír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zsírokat pozitív kontextusban ritkán emlegetjük, főleg az elhízás kapcsán kerülnek szóba. Pedig a szervezetednek ezekre az anyagokra is szüksége van, csak nem mindegy, milyen mennyiségben és arányban. Amire viszont nincs szükséged, az a mostanában sokat emlegetett transzzsírsav.

Bár igyekszünk kerülni ezt a tápanyagot – főleg, mert a köznyelvben használt "zsír" kifejezéshez negatív gondolatok kapcsolódnak –, zsiradékokra a szervezetünknek igenis szüksége van. Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor azt mondhatjuk, hogy a napi energiabevitelünk egyharmadát, körülbelül 30 százalékát zsiradékokból kellene fedezzük.

Ez nem jelenti azt, hogy kanállal kellene enned, hiszen egyrészt sok élelmiszerben megtalálható, másrészt minden zsiradékkal számolnod kell: azzal, amelyik a tejben és húsban, az olajos magvakban vagy éppen a jégkrémben, olajos halkonzervben van. Egyszóval bármiben, tartalmazzon akár növényi, akár állati zsírt. Az viszont nem mindegy, hogy milyen formáját választod a zsíroknak, azokat milyen arányban fogyasztod.

Forrás: Thinkstock

Mint Fekete Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet dietetikusa a Life.hu-nak elmondta, a zsiradékoknak élettani hatás szempontjából két nagy csoportja van. Vannak az úgynevezett telített zsírok, amelyek zömében állati eredetű élelmiszerekben – többek közt sertés-, kacsa- és libazsírban, szalonnában, zsíros húsokban és tejtermékekben, tejszínben és a vajban – fordulnak elő. Mellettük vannak telítetlen zsírsavak, amelyek zömében halakban és növényi eredetű zsiradékokban, olajos magvakban, az ezekből sajtolt olajokban találhatók meg.

Mérlegen a zsírok

Az állati és növényi eredetű zsírok összetétele nagyon vegyes, mert ugyan általánosságban kijelenthető, hogy a növényiek telítetlen zsírokat tartalmaznak, az állatik pedig telítetteket, de ez nincs teljesen így. Az állati eredetű zsírok sem tartalmaznak 100 százalékban telített zsírsavakat, ahogy a növényiek sem kizárólag telítetlen zsírsavakból állnak. Egyedül azt tudjuk biztosan, hogy melyik típus melyik zsírsavat tartalmazza nagyobb arányban.

"Tudjuk azt is, hogy számunkra élettani szempontból kedvezőbbek a telítetlen zsírsavak, míg a telítettek kedvezőtlenebbek. Ezek aránya van hatással többek közt szervezetünk jó és rossz koleszterinszintjére, az érelmeszesedés, az agyvérzés, a szívinfarktus, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatára" – magyarázza Fekete Krisztina. Mint mondja, ideális esetben az összes zsírfogyasztásunk kétharmad része telítetlen zsiradékokból kellene álljon, míg egyharmada telítettekből.

Matek a konyhában?

Utóbbi a gyakorlatban akkor kivitelezhető, ha az ételkészítéshez növényi olajokat használsz, a kenyérre is növényi eredetű zsiradékot, magyarán margarint kensz. Így érhető el, hogy ha amúgy megfelelő mennyiségű tejet, húst és húskészítményt fogyasztasz, nagyjából jó arányban jussanak be a szervezetedbe az egyes zsírsavak. Ebben az esetben jó esélyed van arra, hogy számolás és statisztikák, táplálkozási napló vezetése nélkül is helyesen táplálkozz.

Érdekes, de a kutatások az mutatták, hogy a transzzsírsav túlzott bevitele még az állati eredetű, tehát a főleg telített zsírsavat tartalmazó ételeknél is nagyobb kockázatot jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések, bizonyos daganatos elváltozások megjelenésére nézve. Kimutatták azt is, hogy minél több transzzsírsavat fogyaszt valaki, annál nagyobb az esélye a hasi elhízásra. Ezen kívül még jó pár olyan elváltozás van, amelynek rizikóját a transzzsírsavak fogyasztása jobban emeli, mint az állati eredetű zsiradékok. Fekete Krisztina kiemeli, hogy a veszélyt a mesterséges transzzsírsavak jelentik, ebből a szempontból szerencsés, hogy ezek fogyasztását könnyű korlátozni.

Forrás: Thinkstock

Február 18-ától már nem kell nagyítóval vizsgálnod, hogy az ételek összetevői közt szerepelnek-e a transzzsírsavak jelenlétére utaló részlegesen hidrogénezett növényi olajok, zsírok, akkortól ugyanis már érvényes az a szabályozás, amely gátat szab ezen összetevő alkalmazásának.

Az egy évvel ezelőtt elfogadott rendelet azt mondja ki, hogy innentől kezdve az élelmiszerek 100 grammnyi zsírra vonatkoztatott transzzsír-tartalma nem lehet több 2 grammnál.

Nem kell nagyító

"Ennek a káros anyagnak a mértékét először Dániában korlátozták, náluk 2009-ben léptettek életbe erre vonatkozó szabályozást. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az országban 3 év alatt 20 százalékkal csökkenjen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálesetek száma. Ez hatalmas eredmény. A szigorítást Dánia után Ausztria is bevezette, hamarosan pedig nálunk sem lehet káros mennyiségű transzzsírsav az élelmiszerekben" – mondja a Life.hu-nak Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A szakpolitikus hozzáteszi, hogy szépen lassan minden országban életbe léptetnek ilyen jellegű, tudományos eredményeken alapuló korlátozást. A hazánkban most bevezetett határérték nagyon alacsony, nemzetközi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy ebben a mennyiségben a transzzsírsav még akkor sem okozhat problémát, ha szintje éppen csak a megengedett alatta van. A változás csak az ételek egészségre gyakorolt hatásában látszik majd, másban nem mutatkozik meg, lévén a gyártók jellemzően meg tudták oldani, hogy a különbséget a fogyasztó ne érezze meg. Azaz mindez az ételek állagára, eltarthatóságára, ízére nincs hatással.

Többet tudsz a cukorbetegségről, mint egy nyolcadikos?http://www.life.hu/drlife/20141121-cukorbetegseg-tipusairol-es-tuneteirol-beszelgetnek-nyolcadikos-iskolasok-es-szakerto.htmlMikor alakul ki cukorbetegség? Hány típusa van? Meg lehet-e előzni a bajt? A Life.hu egy budapesti általános iskola nyolcadikosait kérdezte, mit tudnak a betegségről, amely Magyarországon minden negyedik felnőttet veszélyezteti. A nyolcadikosokkal Fekete Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) dietetikusa beszélgetett.Dr. Life--Körömerősítő, zsírbontó - Íme, az örök élet itala!http://www.life.hu/drlife/20110705-koromerosito-hajnoveszto-zsirbonto-csodaszer-ime-az-orok-elet-itala.htmlA kombuchából készült teát Kínában már időszámításunk előtt 221-ben is ismerték, és mennyei teaként, valamint az örök élet italaként emlegették. Ha megnézzük, milyen csodálatos hatással van ez az ital a szervezetünkre, talán nem is tűnnek túlzásnak ezek az elnevezések.Dr. LifeSzáműzik a transzzsírsavas termékekethttp://www.life.hu/drlife/20140313-az-eu-n-belul-is-az-egyik-legszigorubb-transzzsirsav-rendelet-hozta-hazank-leginkabb-a-kis-gyartokat.htmlBár első hallásra azt gondolnánk, valami zsírégető programról van szó, pedig ismét a transzzsírok világába kalauzolunk el titeket. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.