Más lesz jövőre a menzás gyerek! Ez változik a sulikban

Forrás: Thinkstock -
betegség egészséges táplálkozás egészség menza OEFI
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak a napi menü változik majd januártól az óvodákban, iskolákban: ennél jóval átfogóbb pozitív változás indulhat el. 

Az egészséges étkezés nemcsak a fejlődő kis szervezetekre van hatással, de a gyermekek gondolkodására, és környezetére is kihat.

Forrás: Thinkstock

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a megújult közétkeztetés körüli változásokról, díjakról beszélt:

„Éppen most fogadtunk el egy olyan rendelkezést, amely szerint 2016 januárjától bővítjük az ingyenes közétkeztetésben részt vevők körét. Míg a jelenlegi helyzetben a gyermekek több, mint ötven százaléka étkezik ingyenesen, a jövőben az óvodás és bölcsődés gyerekek kétharmada számára lesz elérhető a térítésmentes étkezés. Mindezek mellett a jelenleg is fennálló kedvezményezetti kört továbbra is fenntartjuk, és bővítjük, tehát 2015 januárjától az új, egészségesebb menza a gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára továbbra is ingyenes marad, az iskolákban a nagycsaládosok ötven százalékos kedvezménye sem változik – kivéve 2016-tól, amikor a tervek szerint száz százalékos kedvezmény jár majd számukra. Az újfajta ételek elkészítése nem kell, hogy áremelkedéssel járjon, de erről már az önkormányzatok és a közétkeztetők döntenek. Tapasztalataink azt mutatják, hogy amennyiben a cégek helyi termelőktől szerzik be az alapanyagokat, akkor nem feltétlenül kerül majd többe ugyanaz az adag, ám minőségi étel.

Lassan járj, tovább érsz

A kedvezményesen étkezők körének bővítése szorosan összefügg a jó minőségű és megfelelő mennyiségű étel nyújtásával, amelynek minden gyermek tányérján ott a helye – de nem mindegy, hogy mikor és hogyan.

„A közétkeztetési rendelet előírásait ugyan januártól be kell tartani, de szigorú szankciókat csak szeptembertől szabunk majd, pontosan azért, mert mint minden változásnál, itt is a fokozatosság segíti az előrehaladást. Időre van tehát szükség ahhoz, hogy a gyerekek étkezése minden szempontból a lehető legjobb legyen. A legfontosabb azonban az, hogy meleg ételhez, és megfelelő energiabevitelhez jussanak a gyerekek – ami a szükségesnél ne legyen se több, se kevesebb.”

Forrás: Thinkstock

A gyermek visszahat a családra

Az új közétkeztetés bevezetéséhez szükség van a családok szülők, pedagógusok támogatására, szoros együttműködésére.

„Nem kell tartani attól, hogy az évtizedeken át megszokott bukta helyett a gyerekek majd búzacsírát kapnak egyik napról a másikra a tányérjukra, de szép fokozatosan új élelmiszereket is bevezetünk, miközben megőrizzük a hagyományos magyar konyha ízvilágát. Természetesen a közétkeztetőket nem hagyjuk magukra, minta receptekkel, komoly felkészítő kampánnyal segítjük őket az átállásban. A mintamenza program segítségével igyekszünk megmutatni, hogy az egészséges étel lehet szép és finom is. Ha a gyermek otthon is megkapja ezt a megerősítést, ha a szülők és a pedagógusok részéről is érzi a támogatást, akkor elérhetjük, hogy egészségesebben fejlődjenek. Bízom abban hogy az újfajta közétkeztetés a családra is vissza tud hatni, és akár a gyermekek mutathatják meg, hogy kevesebb sózással, cukrozással is finomakat ehetünk.”

A Life.hu az elmúlt időszakban több alkalommal is foglalkozott a közétkeztetés kérdésével. Az Országos Egészségfejlesztő Intézet munkatársai, többek között Fekete Krisztina dietetikus segítségével járta körbe a témát. Videócikk készült arról, hogy "Mi kerül a tányérra?", de írtunk arról is, hogy 2015-től gyökeresen változik meg a közétkeztetés a gyermekeket ellátó intézményekben.

Egészséges ételek a menzán - mit tehet a szülő, hogyan szerettessük meg az ételeket a gyerekekkel?http://www.life.hu/drlife/20141215-egeszseges-etelek-a-menzan-hogyan-szerettessuk-meg-az-eteleket-a-gyerekekkel.htmlJanuártól alaposan megváltoznak majd a menzán készült ételek – ám a gyerekek ugyanolyanok maradnak. Hogyan érhetjük el, hogy megízleljék, megszeressék a kevesebb cukorral, sóval készült, egészségesebb módon készült ételeket?Dr. LifeThinkstockSzánkó, sí és korcsolya - mozogj télen is!http://www.life.hu/drlife/20141215-teli-sportok-a-mozgas-jelentosege.htmlAz egészséges életmód elengedhetetlen pillére a testmozgás – télen is. Bár az esős, párás napokon valóban az otthon melegében érezzük magunkat a legjobban, télen is megtalálhatjuk azokat a mozgásformákat, amik kellő felkészüléssel ezekben a hónapokban is űzhetők, örömet szereznek, és biztosítják folyamatos fittségünket.Dr. Life--Videó: Téli sportágválasztóhttp://www.life.hu/drlife/20141215-testmozgas-teli-sportagvalaszto-videon.html2015. január 18-án a téli sportok népszerűsítésére nagyszabású programot rendez az Országos Egészség Fejlesztési Intézet, amelyre mindenkit szeretettel várnak - hívja fel a figyelmet Török Krisztina, az OEFI főigazgatója.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.