Szánkó, sí és korcsolya - mozogj télen is!

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség OEFI szabadlevegős mozgás mozgás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges életmód elengedhetetlen pillére a testmozgás – télen is. Bár az esős, párás napokon valóban az otthon melegében érezzük magunkat a legjobban, télen is megtalálhatjuk azokat a mozgásformákat, amik kellő felkészüléssel ezekben a hónapokban is űzhetők, örömet szereznek, és biztosítják folyamatos fittségünket.

A hideg nem akadály

Ha megfelelően felkészülünk az időjárásra, akkor nem baj, ha a hőmérő higanyszála nulla alá süllyed – tudtuk meg Bordács Miklóstól, az Országos Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi munkatársától, fizikai aktivitás szakértőtől. Esős, párás időben ne menjünk el futni vagy kerékpározni, de önmagában az, hogy hideg van, nem probléma. Ennek ellenére fontos tudnunk, hogy egész máshogy vagyunk terhelhetőek, maga a hideg levegő vagy szél sokkal többet kivesz belőlünk, nem fogunk tudni annyit teljesíteni, mint egy tavaszi, nyári időszakban, ezt pedig be kell kalkulálni a sportág választásánál és a mennyiségnél is.

Forrás: Thinkstock

Használjuk ki a havas napokat!

Minden korosztály számára ajánlott télen a séta, a kirándulás vagy a tempós gyaloglás. A sétához használhatunk nordic walking (északi síjárás) botokat is, így a teljes vázizomzatot meg tudjuk mozgatni, és hatásosabbá válik az edzés. Egy egy-másfél órás közös kirándulás az egész család számára kellemes közös programot jelenthet, még akkor is, ha épp nincs hó.

„Havas időben a legkedveltebb sportágak közé a korcsolyázás, a szánkózás és a síelés tartozik. Városi környezetben a jégpályákon, vidéken a befagyott, legalább négy-öt centiméter vastag jégpáncélú állóvizeken korcsolyázhatunk, illetve sokan utaznak el télen síelni is egy hétre, vagy legalább egy hétvégére. Nagyon fontos azonban betartani a fokozatosságot, a síelés előtt pár héttel kezdjük el felkészíteni szervezetünket a megterhelésre – a hegyen a magaslati levegő külön megterhelést jelent -, illetve eleinte kis adagokban álljunk neki akár síelni, akár snowboardozni, akár korcsolyázni. Fontos a megfelelő védőfelszerelések viselése!”

Forrás: Thinkstock

Így készülj fel!

Mielőtt sportolni indulnánk a szabadba, alaposan krémezzük be az arcunkat, hiszen a hideg levegő könnyen kiszárítja. Mindenképpen zsíros krémet válasszunk, mert a vizes termékek ráfagyhatnak a bőrünkre. Még sportolás közben is igyekezzünk az orrunkon át lélegezni, ezzel elkerülhetjük a másnapi torokfájást, köhögést.
A felkészülés elengedhetetlen része a megfelelő öltözködés. Fontos, hogy olyan ruhadarabokat válasszunk, melyek melegítenek ugyan, de az izzadságot is levezetik, túlöltözni pedig azért nem érdemes, mert a mozgás miatt amúgy is felmelegszünk.

„Szabadtéri sportoknál télen a legfontosabb a réteges öltözködés. Legalulra szintetikus anyagot célszerű viselni, ami elvezeti az izzadságot, így nem hűlünk le, rá vastagabb, jó hőszigetelésű gyapjúruhát vegyünk, felül pedig könnyen szellőző, víztaszító öltözetet. Fontos a fej és a végtagok védelme: a sapkát, meleg zoknit, kesztyűt ne felejtsük el télen, hiszen a végtagok könnyebben lehűlnek, a testmeleg negyven százaléka pedig a fejbőrön keresztül távozik. Ha nem légáteresztó típusú ruhákból túl sokat veszünk magunkra, vagy túlöltözünk, akkor előbb-utóbb izzadni kezdünk, ami csak fokozza a test lehűlését. Az izzadás miatt nagyon fontos télen is a megfelelő folyadékfogyasztás. Ha nem is érezzük magunkat szomjasnak, a napi két-három liternyi folyadék beviteléről gondoskodnunk kell.”

A téli sportolás nemcsak egészséges, de izgalmas kikapcsolódást is jelent. 2015 januárjában második alkalommal rendezik meg a Téli Sportágválasztót a Városligeti műjégpályán, mely ingyenesen látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.