Téli túralehetőségek, sípályák hazánkban - kerekedj fel te is!

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség síelés túra OEFI tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg idő nem kell, hogy bezárjon a négy fal közé: ebben az időben is gyönyörű túrautak, várak, látnivalók várják a kalandos kedvű turistákat, nem is beszélve a sípályákról!

Azoknak, akik szeretik maguk felfedezni a hazai erdők-mezők titkait, bizony nagy kihagyást jelenthet a téli időszak. Megfelelő vízhatlan, meleg bakancs és lélegző téli öltözet segítségével azonban ilyenkor is nyugodtan élvezhetjük a friss levegőt és a téli nyugalmat.

Forrás: Thinkstock

Túrázzunk télen is!

Természetesen be kell tartanunk néhány alapszabályt: minden esetben tájékozódjunk a várható időjárásról, a belvízhelyzetről, hiszen egy régebben közzétett információs anyagon nem biztos, hogy feltüntették, a heves esőzések miatt a terület jelenleg járhatatlan. Amennyiben havas terepre készülünk, legyünk tisztában az utak járhatóságával, síkosságával, a várható esetleges hóviharokkal! Mindemellett számolnunk kell a rövidebb napokkal is, minden esetben úgy szervezzük a túrákat, hogy lassú, vagy valami miatt akadályozott haladás esetén is meleg, biztonságos helyen tölthessük a késő délutánt és az éjszakát! Még nagy felkészültség mellett sem ajánlottak azonban a nagyon meredek hegyek, sziklák – mondta Bordács Miklós fizikai aktivitás szakértő, az Országos Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi munkatársa.

„Ha az időjárás engedi egy szép, napsütéses télen is érdemes ellátogatni a magyarországi középhegységek túraútvonalaira. A távokat is kicsit visszafogottabban válasszuk meg, mert téli időjárási körülmények között hamarabb elfáradunk. Havas körülmények között, nem túl nagy szintemelkedésű terepeken érdemes kipróbálni a hótalpas gyaloglást, túrasízést, sífutást is.”

Apró falvak, elfeledett romok

A nyári-őszi lombkorona elvesztése ugyan szomorkássá tehet, de a fák így sokkal többet engednek látni a hegyekből, völgyekből, várromokról, nem állják utunkat annyira az aljnövényzet indái. Hazai dombjaink, hegységeink körül szinte mindegyik részen találunk téli látnivalókat: az Apponyi-kiskastély, vagy a Börzsöny oldalában található varázslatos falu, Kemence mellett - melynek még sípályája is van - a Salgóbányától nem messze fekvő Salgó- és somoskői vár is várja a látogatókat, nem is beszélve a téli nyomkeresésről a Velencei-tónál, a sasok megfigyeléséről a Hortobágyon, vagy a Tisza-tavi tanösvényről.

Apponyi-kiskastély, Salgó vára Forrás: http://www.apponyikiskastely.hu, http://www.salgovar.hu

Síeljünk itthon!

Jelentősen csökkenthetjük a síeléssel járó költségeket és az utazás hosszát azzal, hogy a külföldi pályák helyett hazait választunk. Az elmúlt évtizedben ráadásul sokat fejlődött néhány hazai síterep is, így akár gyakorlott síző, snowboardos is jól érezheti magát.
Legyen szó akár tapasztalt sportolókról, akár kezdőkről, Eplénybe, Mátraszentistvánra, Kékesre, Nagyhideghegyre, vagy akár a visegrádi sípályára is érdemes ellátogatni egy-egy hétvégére. Természetesen nem érdemes összehasonlítani a magyar terepeket az alpesi országok síparadicsomaival, de pár napos hangulatos kikapcsolódásra, sportolásra a folyamatosan fejlődő magyar pályák is alkalmasak” - hívta fel figyelmünket Bordács Miklós.

A téli sportolás nemcsak egészséges, de izgalmas kikapcsolódást is jelent. 2015 januárjában második alkalommal rendezik meg a Téli Sportágválasztót a Városligeti műjégpályán, mely ingyenesen látogatható. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet kiemelt figyelmet fordít a szabadtéri mozgás igényének kialakítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.