Nem tévhit többé - az orr melegen tartásával megelőzhető a megfázás

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség nátha prevenció megfázás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legújabb kutatás szerint a nátha megelőzésének titka az lehet, hogy egy sállal melegen kell tartani az orrunkat, amikor kimerészkedünk télen a szabadba. Ezt eddig hittük is meg nem is.

A szülői intelmek azok, amelyek a leginkább képesek felbosszantani a gyereket. Pedig a tudomány sokszor igazolja mindazt, amit a hétköznapi emberek tapasztalataik alapján kijelentenek. Egy ilyen sokak által kétségesnek tartott, a megfázással kapcsolatos hiedelemről rántották le amerikai kutatók a leplet, akik kimutatták, hogy az alacsony hőmérséklet megnehezíti a szervezet számára a kórokozó leküzdését, amely a felnőttek felében, és szinte az összes gyerekben felelős a megfázásokért - írta a Medipress.

A felfedezés tehát alátámasztani látszik azt a közhiedelmet, mely szerint az emberek nagyobb valószínűséggel esnek a nátha áldozatául, ha lehűlnek, például amikor télen nem vesznek kabátot, vagy vizes fejjel mennek ki a szabadba. Esetleg nem védik gondosan az orrukat.

Forrás: Thinkstock

A szülők jól tudták
Más szóval, anya tudta, miről beszél, amikor figyelmeztetett, hogy jól öltözzünk fel. Annak ellenére azonban, hogy ez a tanács meglehetősen logikusnak hangzik, sok kutató elutasította azzal az indokkal, hogy a köhögést és a tüsszögést nem a hőmérséklet csökkenése váltja ki. Ezek a szakemberek inkább a hideg időjárásra adott reakciónkat tartják felelősnek a meghűlésért, mert szerintük a vírus könnyebben terjed, amikor az emberek a négy fal között maradnak fülledt helyiségekben.

Amikor elszabadul a vírus
A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent kutatás vezetői azt vizsgálták, hogyan növekszik és szaporodik a közönséges nátha egyik fő kórokozója, a rhinovírus, a különböző hőmérsékleteken tartott sejtekben. Kimutatták, hogy a vírus könnyebben szaporodik 33°C-os hőmérsékleten, amely jellemzően az orrüregben mérhető, mint a testünk belső részeiben mérhető 37°C-on. Azt is kiderítették ugyanakkor, hogy a szervezet a hidegre adott kezdeti immunválasza nem működik olyan jól 33°C-on, vagyis az orrüreg hőmérsékletén, ami azt jelenti, hogy a vírus könnyedén elszabadulhat.

Forrás: Thinkstock

Meggyengült immunitás
A kísérletet egerekből kinyert sejteken végezték, de a Yale Egyetem kutatói szerint az eredmények valószínűleg az emberek vonatkozásában is helytállóak, azt a 20 százalékot is beleértve, akik állandó hordozói a rhinovírusnak. Az immunrendszerük ugyan képes kordában tartani a vírust a nyári hónapokban, amint azonban a hőmérséklet lecsökken, az immunitásuk meggyengül, és máris kialakulhat bennük a megfázás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.