Megszúrták Lolát és Puskás Petit

HPV Puskás Peti védőoltás oltás szúrás Lola méhnyakrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hírességek felnőttként vállalták be a HPV elleni védőoltást, amely védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen.

Magyarországon jóval több áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa többi részén, pedig a betegség megelőzhető. Korábban Lola és Puskás Peti is azok közé tartozott, akik nem mérték fel pontosan a nemi úton terjedő fertőzések kockázatait. A hírességek már legyőzték az interneten terjedő tévhiteket, és saját példájukkal is azt üzenik: felnőttkorban sem késő beadatni a védőoltást, sőt férfiként is ajánlott védekezni a HPV ellen.

Forrás: FLOW PR

„A HPV fertőzés kockázatairól viszonylag régóta tudok, de azt hittem, hogy lecsúsztam a védőoltásról, mert csak a kamaszlányok esetében hatásos. Az elmúlt időszak tragikus halálesetei ébresztettek rá, hogy nem szabad vakon követni az internetes fórumokon olvasott tanácsokat. El is mentem a nőgyógyászomhoz, aki hezitálás nélkül a védőoltás beadatását javasolta. Remélem, minél több nőtársam rászán pár órát az életéből, hogy egy szakemberrel konzultáljon, hiszen ilyen kérdésekben még a legjobb barátnők véleménye sem mérvadó" – mondta Lola, aki óriási dolognak tartja, hogy ma már egy tűszúrással is meg lehet előzni bizonyos rákfajtákat.

Forrás: FLOW PR

„Attól tartok, hogy nagyítóval kellene keresni azokat a férfiakat, akik tisztában vannak a HPV veszélyeivel. Nem sokkal ezelőtt még fogalmam sem volt róla, hogy ez a vírus akár az én szervezetemben is daganatos elváltozásokat okozhat. Az orvosom mutatott képeket a nemi szervi szemölcsökről, és őszintén mondhatom, hogy soha nem láttam még visszataszítóbb betegséget. Kötve hiszem, hogy egy ilyen problémával teljes életet lehet élni, ezért nem is szeretnék személyes tapasztalatokat szerezni. A ráktól persze jobban félek, de a szexuális életemről se szeretnék lemondani!" – nyilatkozta az oltás után Puskás Peti, akinek már nem kell félnie a HPV-től.

Mi az a HPV?

A HPV összességében a rosszindulatú daganatok 5 százalékáért tehető felelőssé: a méhnyakrák mellett fej-nyaki, szeméremtesti, pénisz, hüvely- és végbélnyílás körüli rákokat is okozhat, és a férfiakat sem kíméli. A jellemzően nemi úton terjedő vírus erejét a fertőzöttek száma is jól mutatja: a nők 80 százaléka legalább egyszer elkapja a HPV-t, ahogyan a férfiak fele is. Bár a fertőzés az esetek többségében elmúlik, minden tizedik esetben kialakul valamilyen daganatos elváltozás: a magyarok 10 százaléka például élete során legalább egy alkalommal szembesül a nemi szervi szemölcsök okozta problémákkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.