Idegblokkolással a kövérség ellen? Igen!

betegség szívderítő kövérség egészség túlsúly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai kutatók egy új tanulmányban azt vizsgálták, vajon a bolygóideg blokkolása eredményezhet-e extrém túlsúly esetében viszonylag gyors súlyvesztést - ami pedig jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az eredmények szerint az így kezelt betegek csoportja gyorsabban vesztett a súlyából, mint a kontrollcsoport, ám ez nem volt olyan mértékű, ahogyan azt a vizsgálat tervezésekor gondolták.

A bolygóideg, azaz a nervus vagus működése fontos szerepet játszik az anyagcserében és a teltségérzet kialakulásában - épp ezért a Minnesota Egyetem dr. Sayeed Ikramuddin vezette kutatócsoportja korábbi tanulmányokra alapozva úgy vélte, hogy az ideg blokkolása közreműködhet az extrém túlsúllyal rendelkező betegek hatékony fogyásában - derül ki a Szívderítő.hu cikkéből.

Forrás: Thinkstock

A kezelés során invazív laparoszkópiás műtét során egy pacemakerhez hasonló készülékben elektródákat helyeznek a bőr alá, ezek pedig nagyfrekvenciájú árammal akadályozzák meg az agy és a gyomor, valamint a hasnyálmirigy között az idegi impulzusok áramlását. A módszer tesztelését azért is tartották fontosnak, mert ez az eljárás sokkal kisebb beavatkozással jár, mint a hagyományos gyomorszűkítő eljárások, például a gyomorgyűrű, vagy a gyomorbypass műtétje, amelyek fizikálisan is módosítják az emésztőrendszer felépítését.

Hogy végül milyen eredményekkel zárult a kezelés, és milyen hosszú távú hatások kísérték, itt olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.