Lehet, hogy gyógyítható lesz a leghalálosabb rákfajta

Forrás: Thinkstock -
hasnyálmirigyrák kutatás daganat rák kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kivételes eredményeket értek el tudósok platina alapú terápiával a leghalálosabb rákfajta kezelésében. Jelenleg a hasnyálmirigyrákkal küzdő betegek mindössze egy százaléka éli túl a betegséget, a kutatás eredményeként megnőhet ez a szám. 

A legtöbben néhány hét vagy hónap alatt halnak meg hasnyálmirigyrákban, ugyanis a tünetek egészen addig nem jelentkeznek, míg a betegség a előrehaladott stádiumba lép.

Kutatók a rák daganatainak DNS-ét vizsgálták, amelyeket négy típus szerint lehet csaoportosítani. A típusok egyikét platinum alapú gyógyszerekkel kezelve a betegek 15 százalékán lehet segíteni. A platinumot petefészek- és hererák kezelésére is használják.

A tudósok sosem számítottak ilyen drámai eredményre.

Platinaterápia a rák ellen Forrás: Thinkstock

A betegség annyira gyorsan terjed tovább, hogy ha az orvosok által adott gyógyszer nem válik be, legtöbbször már nincs idő kipróbálni egy újat. A jövőben a tumor DNS-e szerint kaphatják a betegek a gyógyszereket.

A legalattomosabb betegség

A betegség kíméletlenül támad, mi, kívülállók azonban gyakorlatilag semmit sem tudunk róla. Utánajártunk, milyen is valójában a hasnyálmirigyrák.

„Bár néhány beteg nem reagál a platinaterápiára, néhánynál viszont olyan mértékű a változás, amilyet az onkológusok korábban elképzelni sem tudtak. Két betegnél teljesen eltűnt a daganat, az egyikük négy éve életben van, pedig ilyen esetről szinte egyáltalán nem hallani a hasnyálmirigyrák esetében” – mondja Andrew Biankin brit rákkutatók professzora. „Ha ki tudjuk deríteni, a rák melyik variánsával küzd a beteg, könnyebben lehet neki megfelelő kezelést találni, amikre gyorsabban reagálhat a szervezete, így a túlélési átlag is nagyobb lehet.”

A betegség híres áldozatai Patrick Swayze, Luciano Pavarotti és Steve Jobs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.