Honnan tudjuk, hogy a kutyánk kezd "megbolondulni"? Sebezhetőek az ebek is

Forrás: Thinkstock -
betegség depresszió kutya állatok tünetek egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutya és az ember agya rengeteg ponton mutat hasonlóságot, éppen ezért nem túl meglepő, hogy a mentális problémák is hasonló tünetekkel jelentkeznek.

Nyilván más okok vezethetnek mentális problémákhoz embernél és megint más a kutyáknál. Bár jó néhány ok hasonló lehet.

Forrás: Thinkstock

Magány és amikor nincs simogatás

Rettenetes tünteket okozhat a kutyáknál és az embereknél egyaránt például a magány, a nélkülözés, a szeretettel teli légkör teljes hiánya. A hosszan tartó fizikai nélkülözés. A kitaszítottság érzése. A folytonos visszautasítás. Az érintés hiánya, valamint a gyász. Mert igen, a kutyák is "gyászolnak", a kutyáknak is szükségük van szeretetre, érintésre és arra a boldogító érzésre, hogy tartoznak valahová, de leginkább valakihez.

A Life.hu már többször írt a kutyákról, akik nemcsak fantasztikus és sok örömet adó barátai az embernek, de az egészségügyben betöltött szerepük is jelentős. Elvárható tehát az embertől, hogy megbecsülje, és mentális problémák esetén is segítő kezet nyújtson a négylábú kísérőknek.

Kiszagolja az allergiát okozó növényt

A LilyBelle névre hallgató aranyszőrű uszkár például mindenhová követi gazdáját, Meghan Weingarth-ot, hogy szimatolással ellenőrizze annak ételeit. A kisiskolás ritka betegségben szenved - nem bírja a mogyoróféléket. Kedvence azonban képes a rohamok közeledtének jelzésére is. Az okos négylábú felemeli az egyik mancsát, ha veszélyt szimatol. A súlyos ételallergia mellett Meghan egy ritka genetikai betegségben, TSC-ben is szenved, ami az agyban és más szervekben növekvő daganatokhoz vezet. Az állapot rángásos rohamokkal, késleltetett fejlődéssel, szellemi fogyatékossággal és autizmussal járhat. A jelzőkutyát arra is kiképezik, hogy a mogyoró szimatolása mellett érzékelje, gazdájánál mikor közeleg roham, s értesítse a közelben lévőket, miközben kéznyalogatással és testének melegével nyugtatja a kislányt.

Az állatorvosok már régen felismerték a tényt, hogy kétlábú kedvencünk is hajlamos lehet a depresszióra, a demenciára (ahogy idősödnek életünk négylábú barátai), de érintheti az ebeket a poszttraumás stressz szindróma valamint indulatkezelési problémáik is lehetnek.

Forrás: Thinkstock

Szerencsére ezekre a helyzetekre is van megoldás, csak időben fel kell ismernünk őket. Ebben nyújt segítséget az alábbi teszt, amelyet állatorvosok állítottak össze.

Jó esetben a teszt nélkül is figyelsz a kutyádra, hiszen azért van veled, mert így döntöttél. És mindegy, hogy váratlan elhatározásról van-e szó, mert nem tudtál ellenállni fantasztikus, a lelkedig ható kutyatekintetének, vagy hosszú hónapok alapos fontolgatása után engedted be az életedbe, a szívedbe a kutyát. Ha veled van, figyelsz rá, és fontosnak érzed fizikai és lelki szükségleteinek kielégítését.

Miért viselkedik így a kutyád?

A most következő kérdéssor azonban segíthet a felismerésben, vagyis figyeld meg, hogy jellemző-e az alábbi tünetek bármelyike a kutyádra.

1. Céltalanul bolyong.
2. Hosszan bámul a semmibe, esetleg nézi a falat.
3. Úgy tűnik, mintha eltévedt és/vagy összezavarodott volna a házban, a kertben.
4. Nem ismeri fel azokat az embereket, akikkel rendszeresen találkozik.
5. Nem regál a nevére és az ismert utasításokra.
6. Nem figyel a gazdájára, maga sem igényli a figyelmet.
7. Nem túl lelkes üdvözléskor.
8. Többször is elalszik 24 órán belül.
9. Noha szobatiszta volt már, több kisebb-nagyobb balesete is van.
10. Beszorul a bútorok alá, közé.
11. Megfeledkezik arról, hogy miért ment ki a kertbe.

Három, vagy annál több tünet arra utal, hogy kedvenced valószínűleg mentális problémával küzd. Ebben az esetben érdemes mielőbb szakemberhez, állatorvoshoz fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.