Így néz ki a magzat, ha az édesanya dohányzik

Forrás: James Cook University Hospital -
édesanya füst terhesség gyermek cigizés cigaretta dohányzás magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brit kutatók négydimenziós ultrahangfelvételekkel mutatták ki, milyen káros, ha az édesanya a terhesség alatt sem hagy fel a füstöléssel.

A Durhami és a Lancasteri Egyetem szakemberei az ultrahangfelvételek vizsgálatakor jelentősen nagyobb mértékű szájmozgást figyeltek meg a dohányzó anyák magzatai esetében, mint az várható a babáknál, akiknek mozgása normális esetben csökkenő ütemű a várandósság utolsó hónapjaiban - írja az MTI.

Forrás: James Cook University Hospital

A kutatók szerint ennek oka, hogy a magzat központi idegrendszere, amely a mozgást általában és különösen az arcmozgást irányítja, nem fejődik abban az ütemben és módon, ahogyan a nem dohányzó anyák magzata esetében.

A szakemberek 20 magzat 80 ultrahangfelvételét vizsgálták, hogy felmérjék a száj- és a tapintó mozgást. A felvételek a várandósság négy különböző szakaszában készültek a 24. és a 36. hét közötti periódusban.

Gyermekkori dohányzás - A szülő a hibás?

Pár évvel ezelőtt hatalmas közfigyelemnek örvendett az a mindössze másfél éves kisfiú, aki már ennyi idősen láncdohányosnak számított. A Life.hu ITT járta körbe a gyermekkori dohányzás kérdéseit.

Négy magzat édesanyja dohányzott napi 14 cigarettát szívva, a másik 16 magzat anyja nemdohányzó volt. Később valamennyi újszülött egészségesen jött a világra. Az Acta Paediatrica gyermekgyógyászati folyóiratban közzétett tanulmányban azt is kimutatták - összhangban más korábbi tanulmányokkal -, hogy az anyai stressznek és depressziónak jelentős hatása van a magzat mozgására, de a száj- és a tapintó mozgások sokkal gyakoribbak voltak a dohányzó anyáknál.

Ez egybecseng azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek kapcsolatot találtak a dohányzás és a várandósság között és kimutatták, hogy az anya dohányzása miatt a kisgyereknél késik a beszédképesség kialakulása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.