Hogyan űzzük el a fejfájást természetes módszerekkel? Öt csodás tipp fejfájás ellen

Forrás: Thinkstock -
fejfájás betegség vitamin relaxáció egészség folyadék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fejfájás soha nem jön jókor, sőt mindig a legalkalmatlanabb órában érkezik, és nincs tekintettel a körülményekre, a helyzetedre vagy a céljaidra. 

Hátterében számos ok állhat a stressztől kezdve, a kiszáradáson át, az étrendig, és ha el akarjuk mulasztani, nem árt tisztában lenni vele, mi okozza. Az alábbiakban azoknak adunk tippeket, akik szeretnék elkerülni a gyógyszerszedést, és helyette inkább természetes módon próbálnak megküzdeni a fájdalommal.

Forrás: Thinkstock

Az érintés bársonya

Ha a fejfájás hátterében a stressz áll, egy relaxáló masszázs segíthet, mert ezzel serkentjük a véráramlást és az izmok ellazulását, emellett a kortizol hormon mennyiségét is csökkenteni tudjuk. A stresszt meditációval is elűzhetjük, akár az interneten is találunk olyan oktató anyagokat, amik segíthetnek megszabadulni a mindennapos feszültségektől, de az érintés bársonyát, egy másik ember kezét érezni a homlokunkon, vagy ahogy gyengéden maszírozza a halántékunkat, nem pótolhatja semmi. Néha már az is segít, ha párunk ölébe hajtjuk a fejünket, és a tenyerét rásímitja lecsukott szemhéjunkra. Öt perc páros relaxálás csendben, úgy hogy csak az érintésre figyelünk, mindig segíthet.

Egy pohár víz csodákra képes!

A fejfájás nagyon gyakran egyszerűen csak annak a jele, hogy aznap még nem ittunk eleget. Ilyenkor az a legjobb, ha ezt gyorsan pótoljuk, egy-két pohár víz (ha a dehidratáció az ok) már fél óra alatt érezteti jótékony hatását.érdemes erre odafigyelni, mert a kiszáradás nem csak fejfájást okozhat, egy sor egyéb káros folyamatot elindíthat a szerveinkben. Sok esetben illóolajokkal is gyógyítható a fejfájás, főleg a levendula, a borsmenta és az eukaliptusz lehet hatásos, amit fürdővízbe is csepegtethetünk, vagy borogatásként halántékunkba dörzsölhetjük, és közben belélegezhetjük. A fókusz azonban itt is lehet a vízen- a fürdőkádban, az illatos-aromás gőzök belélegzése melletti lebegés igazi varázsszer.

Forrás: Thinkstock

Szúrd és nyomd!

A fájdalmat akupunktúrás kezelésselis csökkenthetjük, csak tudni kell, melyek azok a pontok, melyekre nyomást kell gyakorolni. Fejfájás ellen a mutató és a hüvelykujj közötti részt, a szemöldök alatti területet, a halántékot vagy a nagylábujj feletti részt érdemes erősen megnyomni néhány másodpercen át.

Ízletes élet?

Könnyen lehet, hogy a fejfájás hátterében az étrendünk áll, ezért érdemes próbálkozni, mit hagyjunk el a mindennapjainkból. Nagyon gyakran az alkohol (ez nem kíván magyarázatot), vagy a nátrium-glutamát nevű adalékanyag a ludas - túl sok készételt (konzervet) vettünk magunkhoz, vagy "megcsúszott" a ételízesítő doboza.

Halvacsora hetente háromszor?

Fejfájás ellen segíthet az omega-3 zsírsav fogyasztása is, amely többek között a halakban, bizonyos magvakban vagy a szederben található meg, gyulladáscsökkentő hatása jótékony lehet fájdalom esetén.

Fuss el a fejfájás elöl!

Végezetül meg kell említeni a testmozgás fontosságát is, mozgás közben ugyanis endorfin szabadul fel a szervezetünkből, ami fájdalomcsillapító és stresszoldó hatással van ránk.

Jógázz a fejfájás ellen!http://www.life.hu/ez-zsir/20141212-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-fejfajas-ellen.htmlAhány ember, annyiféle fejfájás, hiszen a visszatérő és a lakosság nagy százalékát érintő tünetnek számtalan oka lehet. Ahelyett, hogy mindig gyógyszerekkel orvosolnád a bajt, próbálj ki néhány hatásos jógapózt! Ez Zsír!--Ez tényleg működik! Egészséges ételek fejfájás ellenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140315-a-legjobb-etelek-fejfajas-ellen-spenot-gorogdinnye-koffein.htmlSzakértők szerint a fejfájást úgy tudjuk leginkább megelőzni, ha tisztában vagyunk vele, mi váltja ki. A krónikus fejfájásban szenvedők általában jól tudják, milyen ételek vagy italok hatásár tör rájuk a fájdalom, ám vajon azt is lehet tudni, hogy mik azok az ételek, amik épp ellenkezőleg, jót tesznek és segítenek a fájdalom megelőzésében? Íme néhány élelmiszer, amiket ha rendszeresen fogyasztasz, megelőzheted a fejfájást. Ez Zsír!OrigoZavaró fejfájás edzés közben? Ez az oka!http://www.life.hu/ez-zsir/20130405-balogh-rita-a-lifehu-szakertoje-segit-az-edzse-kozbeni-fejfajas.html"Ugrásnál úgy érzem, mintha az agyam a koponyámhoz ütődne" - írta levelében Bernadett. Az ijedtség helyett azonban úgy döntött, kérdéseivel Balogh Rita fitneszedző és életmód-tanácsadóhoz, a Life.hu szakértőjéhez fordul.Ez Zsír!Fejfájás ellen szerelmeskedj!http://www.life.hu/drlife/20130305-a-szex-jobb-a-fejfajasra-mint-a-fajdalomcsillapito-gyogyszerek.htmlCsajok, nincs több kifogás! A szex enyhíti, sőt, akár teljesen meg is szüntetheti a fejfájást. Ezt állapították meg német kutatók legfrissebb tanulmányukban.Dr. LifeLétező betegség a szex miatti fejfájáshttp://www.life.hu/intim/20130110-letezo-betegseg-a-szex-miatti-fejfajas.htmlSzakemberek szerint a sokak számára ismerős frázis - "Ne ma drágám, szörnyen fáj a fejem!" - mögött valós egészségügyi ok is állhat, az orvostudomány ugyanis "koitális cefalgia" néven nyilvántart egy olyan betegséget, amely során valakinél a szex hatására súlyos fejfájás jelentkezik.IntimEzek az ételek okozhatnak fejfájásthttp://www.origo.hu/egeszseg/20121221-ezek-az-etelek-okozhatnak-fejfajast.htmlA visszatérő fejfájással küzdőknek érdemes megvizsgálni étkezési szokásaikat, mert lehet, hogy túl sokat fogyasztanak a fejfájás kialakulásában bizonyítottan szerepet játszó élelmiszerekből.Egészség 2010

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.