Empátiatabletta - csak ennyi kell az együttérzéshez?

Forrás: Thinkstock -
betegség empátia tabletta pszichológia egészség empátia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Létezik egy tabletta, amelynek segítségével átérezhetjük mások fájdalmát. A tolkapon nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer segít abban, hogy empatikusabbak legyünk – tudjuk meg egy amerikai kutatásból.

Az empátia az egyik legfontosabb képességünk: segítségével vagyunk képesek egy másik ember helyzetébe képzelni magunkat. Ezáltal tudjuk átérezni mindazt, amit ő érezhet, a fájdalmát, örömét egyaránt.

A másik ember szívével érezni

Líraian megfogalmazva, az empátia segítségével látunk a másik szemével, hallunk a fülével és érzünk a szívével. Kevésbé líraian: az empátia a metakommunikációs jelzések értelmezésének képessége. Közösségben élő érző, értelmes emberi lényként elengedhetetlen képesség, akiknél hiányzik, vagy csak nagyon gyenge ez az adomány, súlyos zavarokat okozhatnak a társadalmi együttműködés során. A legsúlyosabb bűnöket elkövető egyénekből jellemzően hiányzik az empátia.

Forrás: Thinkstock

Mintakövetés?

Az empátia alakulásában rendkívül fontos az a közeg, amelyben a mintákat szerezzük, egy meleg, odaadó, szerető családi légkörben, ahol a szülők empátiával fordulnak a gyerekük felé, és kifelé is ezt az empátiát sugározzák, a gyerekben is hamar és könnyedén alakul ki az empátia.

Most nem vagyok vevő rád

Azonban az is tény, hogy az empátia foka függhet pillanatnyi élethelyzetünktől, valamint saját aktuális állapotunktól, például egészen másként reagálunk adott szituációra akkor, ha egy durva válás kellős közepén vagyunk. Ennél még egyszerűbb példával élve, ha reggel bal lábbal keltünk, és rossz a hangulatunk, kevésbé leszünk elfogadóak és empatikusak embertársainkkal szemben, mint akkor, amikor virágos kedvvel lépünk ki az ajtón. Az empátia tehát nem egy statikus állapot, a szintje egészséges esetben egy bizonyos skálán folyamatosan változhat. De természetesen nem lenghet ki nagyon. Normális esetben akkor sem rúgjuk oldalba a felénk közeledő szomszédot, ha aznap beszólt a párunk, rossz jegyet hozott a gyerek, vagy betartott valamelyik utált kolléga. De lehet, hogy aznap nem lesznek finom szenzoraink a panaszainak meghallgatására és tanácsadásra.

Bűnözés ellen gyógyszer

Ahogy említettük, az empátia teljes hiánya súlyos gondokat jelenthet az emberi együttélés során, a pszichopata személyiségű emberek egyik legfontosabb jellemzője például az empátia hiánya.

Így ismerheted fel a jelenséget

A Life.hu a pszichopata személyiségjegyek korai felismeréséről írt cikket Pszichopata gyerekek címmel, amelyben többek között így határozza meg a jegyeket:

A pszichopaták legfontosabb jellemzője, hogy teljesen hiányzik belőlük a lelkiismeret, ezért szemrebbenés nélkül gázolnak át másokon, miközben fel sem fogják, hogy mit tesznek. Az iskolakerülés, az otthonról való elszökés, a verekedés, az állatokkal és emberekkel való szándékos kegyetlenkedés, a rongálás, gyújtogatás és lopás figyelmeztető jeleknek tekinthetők. Jellemző tulajdonságaik közé tartozik még a mások manipulálására irányuló törekvés, a szeretet, a szégyen és az empátia alacsony szintje, a beteges hazudozás és a felületes, megtévesztő kedvesség. Mindez sokszor társul magas intelligenciával, ami különösen veszélyessé teszi az illetőt. Bár nem minden esetben áll antiszociális személyiségzavar a háttérben, sokszor csak az átlagnál kezelhetetlenebb kamaszról van szó. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy akiknél diagnosztizálják ezt a személyiségzavart, kivétel nélkül effajta tevékenységekkel ütötték el az időt kamaszkorukban.

De mi lenne, ha a bűnözők olyan szert kapnának, amelyet bevéve átélhetik a kellemetlenséget és fájdalmat, amit másoknak okoznak?

Forrás: Thinkstock

A cikk legelején említett kísérlet erre fókuszál

A kísérlet keretében a 35 résztvevő (18 közülük nő) két külön látogatás alkalmával először placebót kapott, majd tolkapont, ami a dopamin hatását késleltetni hivatott gyógyszer. A tolkapont fogyasztó önkéntesek sokkal igazságosabban osztották el maguk és ismeretlenek között a pénzt, amit kaptak, illetve a társasjátékban sem érezték szükségét a csalásnak, ellentétben azokkal, akik csak placebót kaptak.

A tolkapon megváltoztatja az agy prefrontális kérgének kémiai egyensúlyát, így a személyiségre, a társasági viselkedésre és a döntéshozatalra van hatással. Úgy tűnik, ez a hatás jobbára pozitív: a kísérletek során a tolkaponnal kezelt páciensek igazságosabban osztották ki a pénzeket, mint a kontrollcsoport tagjai, akik csak placebót kaptak.

A Kaliforniai Egyetem professzora, a kutatást vezető Ming Hsu elmondta: „A kísérletünk arra mutat rá, hogy a szociális zavarok igenis kezelhetőek gyógyszeres úton. Más kérdés, hogy milyen mértékű a változás, amit ezzel a módszerrel előidézhetünk.”

A kutatás másik vezetője, Andrew Kayser professzor is ebben látja a megoldást:

„Abban reménykedünk, hogy idővel a szociális zavarok gyógyszeres úton is kezelhetők lesznek. Erre jó esélyt látunk, mivel a tolkapon pozitív hatással volt az alanyaink döntési folyamataira.”

4 tipp, hogy egyedül is élvezzük az életet http://www.life.hu/drlife/20150403-az-elet-egyedul-is-sszep.htmlEgyedül kicsit minden nehezebb. Főleg akkor, ha nincs rutinunk a helyzet kezelésében. Amikor még a magányos sétát is kínosnak érezzük, nem is szólva azokról a társas összejövetelekről, ahol partner nélkül jelenünk meg, miközben mindenki oldalán ott feszít az aktuális (vagy régi) társ. Az egyedülléttel kapcsolatos szorongás azonban leküzdhető. De hogyan?Dr. LifeThinkstockAndropauza - Létezik férfi menopauza ishttp://www.life.hu/drlife/20150330-ferfi-menopauza-van-megoldas.htmlAz idő ugyan kegyesebb a férfiakhoz, mint a nőkhöz, kicsit később érkezik el életük nehéz időszaka, a hormonrendszer "öregedése" - az andropauza. A tünetek azonban mutatnak párhuzamot: a nők és férfiak egyaránt idegesebbé, fáradtabbá válnak, koncentrálási nehézségek lépnek fel, csökken a libidó és általános letargia lehet úrrá rajtuk.Dr. LifeThinkstockPelenkás szökevények - te bezárod, ők kimásznak - hogy lehet megakadályozni a bajt?http://www.life.hu/csalad/20150403-a-kisbabak-szokesi-technikakat-dolgozak-ki-video.htmlEgy kisbaba családba érkezése - a hihetetlen öröm mellett - szinte életre szóló nyugtalanság forrása is lehet. A szülő biztonságban szeretné tudni a csemetét, de tökéletes biztonságot lehetetlen garantálni. Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.