Aligha van olyan ember, akinek ne lennének fájdalmas emlékei az izomlázról. Ha máshonnan nem is, az iskolai testnevelésórákról biztosan maradtak ilyen jellegű benyomások.

Létezik egy azonnali, hatékony, biztonságos megoldás a probléma kezelésére: a kurkumin - amely jelentős mértékben csökkenti az izomlázat. 

Forrás: Thinkstock

Legalábbis ez derült ki egy izgalmas új kutatásból, amelyet a Society for Sports Medicine című lap friss számában publikáltak.

Extra terhelés esetén is segíthet

A kísérlet során húsz egészséges, aktív férfi kapott placebót vagy napi egy gramm kurkumint naponta kétszer. A kúra 48 órával azelőtt kezdődött, hogy 45 percen át versenyt futottak volna egymással az alanyok. A futást követően - 24 órával később is - megkapták a dózist, hogy kiderüljön: megakadályozta vagy enyhítette-e az izomlázat a kurkumin.
A szakemberek tudatosan a lejtmenetes futást választották teszttevékenységként, mivel ennek során az izmok megnyúlnak az összehúzódás során, amely a szabadgyökök károsodásához vezet, és így az izomláz másnap gyakorlatilag garantált.

Forrás: Thinkstock


Az izomkárosodást a kísérleti fázist követően MRI segítségével mérték, majd vérvételre is sor került. A résztvevők a sporttevékenység előtt és után is beszámoltak a testi érzeteikről. Mindezek alapján kiderült, hogy a kurkumin csökkenti az izomlázat.
Noha a kísérlet mintájául kis csoport szolgált csupán, a szakemberek bizakodóak, hogy a kurkumin a jövőben sok sportolónak segíthet abban, hogy extrém megmérettetések után elkerülhessék az izomlázat.

De mi is az az izomláz?

Az elnevezés az izom gyulladásos állapotára utal, de nem minden országban használják ezt a kifejezést. Az angolok inkább késleltetett izomérzékenységként említik a jelenséget. Valójában annak ellenére, hogy nagyon sok kutatás folyt és folyik az izomláz hátterének kiderítésére, a mai napig nincs teljes egyetértés az okait illetően.

Ami biztos: a tünetek a nagy terhelést követő, általában fél-egy napban jelentkeznek, és nem csak fájdalom jelentkezik, de az izmok be is duzzadnak, a mozgástartomány beszűkül. A tünetek akár három napig is tarthatnak, és csak fokozatosan szűnnek a panaszok.

Savas környezet vagy mikrosérülések?

Több tényező együttesen is felelős a kialakult helyzetért: ezek a rossz vérellátottság, a szövetek oxigénhiányos állapota, tápanyaghiány illetve a káros anyagcseretermékek felhalmozódása, amely miatt savas környezet alakul ki.

Forrás: Thinkstock

Korábban az izomszövetben felszaporodó, majd a véráramba kerülő tejsavat tették felelőssé a tünetekért, de ma már árnyaltabb a kép. Egy újabb keletű vélekedés szerint a nagy megterhelés hatására az izomszövetben mikrosérülések jönnek létre, emiatt ödéma keletkezik, és ez okozhatja a jellegzetes "feszítő" tüneteket. Másrészt az izomsejtekből felszabaduló kalcium, valamint a helyszínre áramló fehérvérsejtek által termelt anyagok ingerlik a fájdalomreceptorokat.

A Life.hu is foglalkozott már az izomláz megelőzésével és a tünetek enyhítésével. Izomláz gyötör? Ezt tedd ellene! című cikkünkben Szántó Daniella videoüzenetben válaszolt a Facebook-oldalán feltett kérdésekre.

Így előzd meg az izomlázat!

- Melegíts be edzés előtt!
- Építsd fel fokozatosan az edzést (alacsonyabb igénybevételtől a magasabb szintig)
- Ne felejtsd el a levezető gyakorlatokat
- Kerüld a mikrosérüléseket okoz körülményeket (például kemény talajon, betonon való futás)
- Pótold a szükséges ásványi anyagokat