A zöldségek, gyümölcsök és fűszerek kedvező élettani hatásait mindenki ismeri. A különböző betegségek megelőzésében is szerepet játszanak, és bár biztos védelmet egyetlen növényünk sem nyújthat, az egyértelmű, hogy tetten érhetőek bizonyos összefüggések egyes ételek fogyasztása és a betegségek jelentkezése vagy távol maradása között.

A Life.hu most öt olyan fűszert mutat be, amelyek a jelenlegi egészségügyi kutatások szerint segíthetnek a daganatos betegségek megelőzésében.

Kurkuma
A kurkumát a gyógynövények között tartjuk számon, a gyömbérfélék családjába tartozik. Egyik aktív vegyülete a kurkumin, bizonyítottan antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, valamint potenciálisan áll ellen a rák fejlődésének. A kurkuma hatásfokát a mai napig kutatják, de az már most is látszik, hogy jelentős szerepet kaphat a prosztata-, a mell- és a bőrrák megelőzésében, valamint a későbbiek során a kezelésében is.

Forrás: Thinkstock

Rozmaring
Az illatos gyógynövény a mediterrán vidékeken él szívesen, tűszerű levelei fantasztikus antioxidáns-forrásnak bizonyultak. A rozmaringnak a szervezet méregtelenítésében – az emésztési problémák felszámolásában van jelentős szerepe, valamint erősíti a szervezet immunrendszerét. A benne található rozmaringsav, illetve karnozol- és karnozinsav blokkolják a például hússütés közben keletkező káros HCA vegyületeket. Antioxidáns anyagai segítenek megkötni a rákos sejtek kialakulásáért felelős oxidált sejteket.

Forrás: Thinkstock

Gyömbér
Ahogy unokatestvére, a kurkuma esetében, a gyömbérnél is a legfontosabb jellemző a rendkívül magas antioxidáns hatás. Egy tanulmányban arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyömbérkivonat egerek prosztatadaganatának méretét 56 százalékkal csökkentette. Egy másik tanulmány szerint a 100 százalékosan tiszta gyömbérkivonatról kimutatták, hogy jelentős daganatnövekedést gátló és sejthalált előidéző hatása van a prosztatarákos sejtekre nézve. További 17 másik, a gyömbérre fókuszáló egészségügyi tanulmány is hasonlóan pozitív hatásról számol be.

Forrás: Thinkstock

Fokhagyma
Rendkívül magas a kén-, arginin-, oligoszacharid-, flavonoid-, valamint szeléntartalma. Számos tanulmány arra mutat rá, hogy a fokozott mértékű fokhagymabevitel csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát, különös tekintettel a vastagbél, a nyelőcső, a hasnyálmirigy és a mell daganatos megbetegedéseire.

Forrás: Thinkstock

Fodormenta
Már az ókorban is előszeretettel alkalmazott gyógynövény, elősegíti az emésztési zavarok, görcsök, hasmenés okozta panaszok enyhülését. Nyugtatja a gyomrot, serkenti az epe működését, rendkívül erős méregtelenítő hatással bír, miközben fájdalomcsillapító hatása is van. A daganatos betegségek kezelésében fontos szerepet játszik: illóolaja segíthet a sugárkezelés mellékhatásainak enyhítésében.

Forrás: Thinkstock