Évente körülbelül ötmillió, tehát egy fél Magyarországnyi ember hal meg valamilyen, dohányzás okozta megbetegedésben, ám az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025–2050 között már előreláthatóan évi tíz millió ember hal majd meg dohányzás következtében.

Ez vár ránk, ha nem sikerül drasztikusan visszaszorítani a dohányzást a felnőttek leszokásának fokozásával, illetve a fiatalok rászokásának megelőzésével – írja a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalára hivatkozva a Szívderítő.hu.

Forrás: Thinkstock

Napjainkban a fejlett országokban a dohányzás miatti halálozások részaránya a 70 év alatti férfiak halálozásában 24 százalék, a nőkében 7 százalék. A középkorú férfiak körében a szív- és érrendszeri halálozások egyharmada, a rákhalálozások közel fele, a légzőrendszeri betegségek okozta halálozások kétharmada a dohányzásnak tulajdonítható.

A dohányzás veszélyeiről, illetve arról, hogyan hat a passzív dohányzás a gyermekekre és a felnőttekre, a Szívderítő.hu cikkében olvashat.

Sosem volt még ilyen könnyű leszokni a cigiről, mint most
Az Európai Bizottság 2011-ben elindította "A volt dohányosok megállíthatatlanok" kampányt azzal a céllal, hogy Európa-szerte támogassa a 24–35 éves korosztályt a leszokásban. A kampány sikeresen folytatódott 2012-ben és 2013-ban, 2015-ben pedig még erőteljesebben segíti a fiatalokat a leszokásban a dohányzásmentes életmód számtalan előnyének népszerűsítésével.

A korábbi kampányokban részt vevő, több mint 13 000 regisztrált magyar felhasználóból minden harmadik három hónap után leszokott a dohányzásról az ingyenes, online leszokástámogató eszköz, az iCoach segítségével. Erről korábban itt írtunk bővebben.