Megdöbbentő adatok! 10 év múlva 10 millióan halnak meg majd évente cigi miatt

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő egészség cigizés dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évente körülbelül ötmillió, tehát egy fél Magyarországnyi ember hal meg valamilyen, dohányzás okozta megbetegedésben, ám az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025–2050 között már előreláthatóan évi tíz millió ember hal majd meg dohányzás következtében.

Ez vár ránk, ha nem sikerül drasztikusan visszaszorítani a dohányzást a felnőttek leszokásának fokozásával, illetve a fiatalok rászokásának megelőzésével – írja a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalára hivatkozva a Szívderítő.hu.

Forrás: Thinkstock

Napjainkban a fejlett országokban a dohányzás miatti halálozások részaránya a 70 év alatti férfiak halálozásában 24 százalék, a nőkében 7 százalék. A középkorú férfiak körében a szív- és érrendszeri halálozások egyharmada, a rákhalálozások közel fele, a légzőrendszeri betegségek okozta halálozások kétharmada a dohányzásnak tulajdonítható.

A dohányzás veszélyeiről, illetve arról, hogyan hat a passzív dohányzás a gyermekekre és a felnőttekre, a Szívderítő.hu cikkében olvashat.

Sosem volt még ilyen könnyű leszokni a cigiről, mint most

Az Európai Bizottság 2011-ben elindította "A volt dohányosok megállíthatatlanok" kampányt azzal a céllal, hogy Európa-szerte támogassa a 24–35 éves korosztályt a leszokásban. A kampány sikeresen folytatódott 2012-ben és 2013-ban, 2015-ben pedig még erőteljesebben segíti a fiatalokat a leszokásban a dohányzásmentes életmód számtalan előnyének népszerűsítésével.

A korábbi kampányokban részt vevő, több mint 13 000 regisztrált magyar felhasználóból minden harmadik három hónap után leszokott a dohányzásról az ingyenes, online leszokástámogató eszköz, az iCoach segítségével. Erről korábban itt írtunk bővebben.
Cipőbolondok, táskamániások, „egyet fizet, kettőt kap”-őrültek - Kedves kis szeszély vagy veszélyes betegség a vásárlási „szenvedély”? http://www.life.hu/drlife/20150422-a-vasarlasi-mania-veszelyes-betegseg-vagy-kedves-kis-szeszely.htmlKevés olyan nő akad, akit még soha nem ért utol szezonvégén - szezon kezdetén a vásárlási láz. A vásárlásra ösztökélő, belülről emésztő tűz, a kerüljön bármibe, de az a cipő, táska, bizsu és rúzs… na az kell nekem érzése..Dr. Life--Minden nő mályvavirág, csak van, akinek megsérül a szirmahttp://www.life.hu/drlife/20150422-petefeszekrak-vilagnap-majus-8-an-mehnyakrak-es-nogyogyaszati-daganatos-megbetegedesek.htmlA nőgyógyászati daganatos megbetegedésekre hívja fel a figyelmet a május 8-i, Petefészekrák Világnap apropóján az alábbi kampányfilm. A különleges videóben a petefészek-és méhnyakrákban érintett túlélők és támogató hírességek hasára festett Pál Gergő, testfestő művész.Dr. LifeOrigoKijött a rehabról a 69 éves Liza Minnellihttp://www.life.hu/drlife/20150421-liza-minnelli-kijott-a-rehabrol-ahova-drogproblemai-miatt-jelentkezett-be-egy-honappal-ezelott.htmlMárcius végén jelentkezett be egy rehabilitációs klinikára a színész-énekesnő, aki kezelése után egy hónappal már egy menő hollywoodi étteremben múlatta az időt.Dr. Life--Négy tévhit a visszérről - nézzünk szembe a tényekkelhttp://www.life.hu/drlife/20150416-visszertagulatok-okai-es-megoldasi-modok.htmlEgész télen takargatjuk, bár attól még feszül, fáj és duzzad a visszeres láb. Tavasszal azonban nem csak a fájdalom jelentkezik, de újra előtérbe kerül a láb szépsége is. De mit tududnk egyáltalán a visszerekről, és amit tudunk, azt valóban jól gondoljuk?Dr. LifeThinkstockVisszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett Bobbi Kristina Brownhttp://www.life.hu/drlife/20150421-bobbi-kristina-brown-visszafordithatatlan-agykarosodast-szenvedett-nagymamaja-cissy-houston-szerint.htmlWhitney Houston és Bobby Brown közös lánya valóban felébredt a közel 3 hónapja tartó kómájából. A hírt anyai nagymamája, Cissy Houston is megerősítette, hozzátéve: a 22 éves lánynak visszafordíthatatlan agykárosodása van.Dr. Life--Nem működött a férfi pénisze, ezért kihúzták a fogaithttp://www.life.hu/drlife/20150420-nem-allt-fel-a-penisze-kihuztak-a-fogait.htmlEgy német férfi két problémával fordult egy gyógyítóhoz: impotenciával és skizofréniával küzdött. Az orvos nagyon furcsa megoldást választott a problémák kezelésére. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.