Olvasónkkal, Flórával egy számára igencsak felháborító dolog esett meg egy fővárosi klinikán, ezért úgy döntött, megosztja velünk a történetét. A sztori sajnos nem pozitív, de tanulságos és elgondolkodtató.

"Úgy alakult, hogy sikerült összeszednem valami fertőzést ott, altájékon. Nagyon kellemetlen érzés volt, így nem halogattam tovább a dolgot, és felkerestem azt a nőgyógyászt, akinél már voltam párszor" - kezdi történetét Flóra, akinek természetesen nem ez az igazi neve.

Forrás: Thinkstock

A gond ott kezdődött, hogy Flóra orvosa egy másik kerületben rendel, mint ahol a lány lakik. Ezért közölték vele, hogy egy ideje már csak kerületi lakosokat fogadnak a járóbeteg-ellátáson. "Na, ekkor jött a nagy tanácstalanság, hogy mit is csináljak... Nyolcadik kerületi lakos vagyok, nem tősgyökeres, de pár éve ideköltöztem vidékről. Rendes, bejelentett lakcímem van, normális orvosi papírokkal rendelkezem, mindenem teljesen átlagos. Sajnos alakult már úgy az elmúlt években, hogy meg kellett látogatnom a helyi SZTK-rendelőt, de eddig valahogy mindig jól sültek el a dolgok."

Szabad orvosválasztás?
A szabad orvosválasztás a legtöbbek olvasatában azt jelenti, hogy a beteg megválaszthatja, ki az az orvos, melyik az az intézmény, amelyben a leginkább megbízik, és ezért nála szeretné igénybe venni az ellátást. Egy 2012-es kormányrendelet óta azonban ez nem ilyen egyszerű...

Terhes?

Flóra felhívta a rendelőt, hogy időpontot egyeztessen. Kérdezte, mikor tudna menni a nőgyógyászatra. Közölték vele, hogy csak holnap tud bejelentkezni, akkor is csak április utolsó hetére lehet időpontot foglalni. (Ekkor március vége volt.)

"Terhes? – kérdezték, és itt éreztem először a megbélyegzést. Mondtam, hogy nem, de fertőzést kaptam, és szükségem lenne orvosi ellátásra. Akkor ne telefonáljak, hanem menjek oda a helyszínre, és mondjam azt, hogy SÜRGŐS. Ezt meg is tettem, negyedóra múlva pedig már a betegfelvételnél álltam az üveg előtt. Bemondtam a varázsszót; SÜRGŐS!"

Persze, ilyenkor azt várná az ember, hogy megértő fülekre talál az üveg túloldalán lévő női sorstárstól, de én csak megvetésre számíthattam. Legalábbis, itt a VIII. kerületben. Ugyanis itt az ember, ha sürgősen szeretne bejutni a nőgyógyászatra, akkor csak megesett nő lehet, aki esemény utáni tablettáért áll sorba...

Flóra ezt itt még nem vette túlságosan magára, mondván tudja magáról, hogy normális, rendezett, párkapcsolatban élő nő, és hogy a kedves hölgynek a túloldalon biztos csak rossz napja van. De a sűrűje csak ezután jött.

Forrás: Thinkstock

3. emelet nőgyógyászat

"Leülök, várok a soromra, hogy szólítsanak. Tíz perc várakozás után megjelenik egy fiatal pár, fogják egymás kezét, zavarban vannak. Ekkor még nem nagyon foglalkozom velük. Aztán nyílik az ajtó, egy asszisztens nő a nevemet mondja, én pedig egyből felpattanok. Kiderült, hogy csak azt szeretné tudni, miért is olyan sürgős a dolog. Esemény utáni kell-e?!

Mondtam, hogy nem, csak egy fertőzés, de nem tudok három hetet várni vele. Az a megvetés, ami belőle sugárzott, hogy miért képzelem azt, hogy betegen jövök ide a rendelésre, sokkoló volt. Visszaültem a helyemre, majd odament a fiatal párhoz. Kiderült, sürgősségi ellátást kértek egy tényleges baki miatt, esemény utáni tablettára volt szükségük. Teljesen megsemmisülve ültek ott, látszott, szégyellik a dolgot, de az asszisztensnő pillantása és stílusa még rátett egy lapáttal: megkapják a receptet, és lapos kúszásban, hangtalanul távoznak. (Komolyan ekkora bűn véletlenül hibázni?)"

"Majd jól hasba rúgatom magam"
Védekezés nélküli szex, nem kívánt, eltitkolt terhességek, önkézzel végzett abortuszok - miért nem szólnak a gyerekek, ha baj van? Ezeket a kérdéseket tettük fel korábbi cikkünkben, ahol egy sokkoló abortusztörténetet mutattunk be a kamaszvilágból.

"Idővel végre sor kerül rám, belépek. Az orvos mogorva, flegma velem, lekezelő, az asszisztensnője úgyszintén. Egész rendelés folyamán úgy érzem, végig lenéznek, mint nőt. Egy büdös, nyóckeres kurvának vagyok kikiáltva, mert szerintük természetesen itt csakis feslett nőszemélyek vannak."

A szemében én csak egy büdös kurva vagyok, aki ezt a fertőzést is biztos valamelyik alkalmi partnerétől kapta el egy kapualjban.

"Egyetlen másodpercig sem érzékeltették velem, hogy ne aggódjak, már jó kezekben vagyok, hogy tudnak segíteni. Úgy éreztem, valójában nyóckeresként még én örüljek, hogy fogadtak és leereszkedtek hozzám.

Forrás: Thinkstock

Hogy lehet egy nőt ennél kiszolgáltatottabb helyzetben még jobban megalázni? - tettem fel magamban a kérdést. Igen, teljes joggal általánosíthat, de nincs joga így viselkedni egyetlen nővel sem. Itt is ugyanúgy élnek emberek, mint máshol, akik igenis megbetegszenek, vagy akikkel gikszer történik. De miért kell az összes 40 év alatti nőt általánosan kurvának titulálni? Felháborító és sértő...

Ezt minden olyan nőnek el kell tűrnie, aki nem tudja megfizetni a magánkezelést? Így is elég nagy trauma és gyomorgörcs a nőgyógyászhoz járás, de itt még tesznek is róla, hogy ez ne is változzon..."

!
VIII. kerületi lakos vagyok, nő vagyok, rendezett, normális, higiéniára és magára adó nő, aki jól működő párkapcsolatban él, alkalmi partnerek nélkül. Ember vagyok, aki hibázhat. Nő vagyok, aki megbetegedhet, összeszedhet egy fertőzést bárhol a világban önhibáján kívül is. És úgy érzem, megérdemlem, hogy ne becsméreljenek, ne skatulyázzanak, ne alázzanak meg. Igen, nyóckeres vagyok. És?
5 intő jel, hogy kerülni kell a nőgyógyászodat
A nőgyógyászat egyike a legnagyobb empátiát igénylő szakmáknak, hiszen olyan intim területeket kell felfedni egy idegen ember előtt, melyet csak kevesen látnak, és emiatt igen sebezhetőek vagyunk. Ennek ellenére mégis megesik, hogy durva, tapintatlan nőgyógyászokba botlunk. Neked volt már részed hasonló negatív élményben? Korábban összegyűjtöttük, melyek a legbántóbb vizsgálati helyzetek.