Ahogy arról áprilisban a Life.hu beszámolt, Taylor Swift anyukájánál rákot diagnosztizáltak. Az énekesnő, aki különösen közel áll az édesanyjához, azt kérte karácsonyi ajándékként Andreától, hogy menjen el egy szűrővizsgálatra, hogy megnyugodjanak, nincs semmi baj az egészségével. Így derült ki a betegsége...

A 25 éves sztár a mamája állapotának és kezelésének részleteit titokban szeretné tartani, de Andrea ragaszkodott hozzá, hogy értesítsék a rajongókat: "Azért, mert lehet, hogy a ti szüleitek is túl elfoglaltak a mindennapokban ahhoz, hogy elmenjenek orvoshoz, és lehet, hogy ti majd rá tudjátok venni őket, hogy vizsgáltassák ki magukat, mert minél korábban veszik észre a rákot, annál könnyebben győzhető le" - írta ki Twitter oldalára Swift.

Forrás: AFP

A néha kicsit idegesítő Taylor szavai igen elgondolkodtatóak, főleg így anyák napján. A rohanó hétköznapokban ugyanis sokan nem jutnak el szűrésekre, vagy nem is vetik alá magukat különböző vizsgálatoknak, nehogy kiderüljön valami. Így most nekünk, gyermekeknek kell okosabbnak lennünk, és elküldeni az anyukánkat feleslegesnek tűnő, de lehet, hogy életmentő felmérésekre, ellenőrzésekre.

A Life.hu anyák napja alkalmából olyan vizsgálatokat gyűjtött össze, melyekre fontos, hogy elkísérd 40 feletti édesanyádat, hogy még rengeteg időt tölthessetek együtt, és ne legyen semmi baj.

Minden a háziorvossal kezdődik

Vannak olyan szűrések, amelyekhez nem is kell szakrendelőbe menni; a vérnyomást a háziorvosnál is meg lehet nézetni, éppúgy, ahogy a vércukor- és koleszterinszintet is. Ha már ott vagytok, kérjetek beutalót egy átfogó laborvizsgálatra is, amellyel a pajzsmirigyműködés is ellenőrizhető.

Cukorbeteg-kiskáté: Mennyire ismered a diabéteszt?
Gyakran emlegetjük a cukorbetegséget, azt hisszük, jól ismerjük, pedig sokszor még maguk a cukorbetegek sincsenek teljesen tisztában betegségük sajátosságaival. A Life.hu korábban az Országos Egészségfejlesztési Intézet segítségével gyűjtött össze néhány fontos információt a betegségről.

Ezután következik a nőgyógyász

Az emlőrák elkerülésére a rendszeres, otthoni önvizsgálatot 20 éves kortól havonta ajánlják a szakemberek, 30 éves kortól pedig háromévente érdemes a nőgyógyászoddal is elvégeztetni. 40 éves kor felett pedig fontos, hogy évente egyszer szakorvos is elvégezze a vizsgálatot. A mammográfiára, amelyből már létezik 3D-s változat is, 40 éves kortól háromévente érdemes elmenni, de ha anyukád betöltötte a 45. életévét, akkor kétévente kell rávenned a szűrésre. Ebben a korban évente érdemes elvégeztetnni a méhnyakrák-szűrést is. A rutinvizsgálat azonban kevés: kérjétek a kibővített vizsgálatot, amelyről nagyon részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Forrás: Thinkstock
Előzd meg a rákot! Járj szűrővizsgálatokra!
Korábbi írásunkban  részletesen bemutattuk azokat a szűrővizsgálatokat, amelyek segítségével még időben fel lehet fedezni az elváltozásokat, és melyek akár életet is menthetnek. Bemutattuk a tüdőszűrést, a tüdőrák után a második leggyakrabban kifejlődő rosszindulatú daganat, a prosztatarák felismerésének módját, a vastagbél- és a bőrrák vizsgálatait, és szót ejtettünk a szájban keletkező, rosszindulatú daganatokról is.

Az anyajegyekről sem szabad megfeledkezni

Lassan, de biztosan érkezik a nyár, és ha a bőr lebarnul, vele barnulnak a pigmentált részek, az anyajegyek is. Később, ahogyan a bőrszín kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is. Sokan tévesen úgy vélik, hogy a bőr szintjében lévő anyajegyek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, holott ezekből is kialakulhat rosszindulatú daganat. Ha tehát az anyajegyeinknél gyanús változást észlelünk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz. Ennek fontosságáról részletesebben itt írtunk korábban.

Forrás: Thinkstock
A fogakra is érdemes odafigyelni:
Fogaink jó állapotának megőrzése nemcsak a szép mosoly, de az egészségünk miatt is fontos. Az elhanyagolt problémák az egész szervezetünkre hatással lehetnek. Ezért fontos, hogy anyukádat a fogorvosához is jegyezd elő, hogy nehogy valami rejtett betegség bujjon meg a szervezetében.