Az elmúlt napokban több helyen – többek között a Szívderítőn is – olvashattunk arról, hogy minél több felesége van egy férfinak, annál nagyobb nála a szívbetegség kialakulásának lehetősége. Ezt pedig az első olyan kutatás eredményei alapján tudják, amely kifejezetten a poligámia egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta.

Arról már számos kutatás készült, hogy a házasságban élők általánosságban jobb egészségnek örvendenek, mind az egyedülállók. Hogy miért, arra Füst Milán egyik idézete tökéletesen megadja a választ. Szerinte ugyanis például a házasság négy lábon álló asztal. Három lábon, billegve ugyan, de még éppen megáll, két láb azonban már nem tudja megtartani. Hasonlatában így ír: "Először is szeretnetek kell egymást. Másodszor hasonló kell, hogy legyen az életstílusotok. Harmadszor meg kell értenetek egymást szexuálisan. S negyedszer, a házasság gazdasági kapcsolat is. A négy láb tehát a szeretetteli lelki kapcsolat, a második a szellemi hasonlóság (életstílus), a harmadik a kölcsönös, kielégítő szexualitás, a negyedik a gazdasági közösség és bizalom."

Forrás: Thinkstock

Azzal kapcsolatban azonban eddig még nem születtek vizsgálatok, hogy a többnejűség mint olyan milyen hatással van a férfiak egészségére, szív- és érrendszeri állapotára. A poligámia elsősorban Észak- és Nyugat-Afrikában, a Közép-Keleten, valamint Közép- és Délkelet-Ázsiában jellemző, ezeken a helyeken előfordul, hogy egy férfinak akár négy felesége is van, bár általában nem élnek mindannyian közös háztartásban.

Polikapcsolatok, avagy hétköznapi háremek?
"Az a néhány ember, aki tudja rólam, hogy egy ilyen kapcsolatban élek, többnyire azt hiszi, csak kényszerből mentem bele, hogy megtartsam a páromat" – mesélte korábban egy igazi polikapcsolatban élő nő, aki önként vállalta azt, hogy nem ő lesz az egyetlen a párja életében.

Felmerül a kérdés, hogy a nőknek ma már azzal is meg kell tanulniuk együtt élni, hogy a szeretett férfi életében csak a második, harmadik helyre kerülnek? Erre a kérdésre kerestük a választ korábbi írásunkban.

A mostani vizsgálatot Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok öt kórházának kardiológusai végezték, a kutatásban 687 házas férfi vett részt, az átlagéletkoruk 59 év volt.

Az alanyok 56 százalékánál volt kimutatható cukorbetegség, 57 százaléknál magas vérnyomás, 45 százaléknál pedig koszorúér-betegség. A férfiak 68 százalékának volt egy felesége, 19 százaléknak kettő, 10 százaléknak három és 3 százaléknak négy. A többnejű férfiak jellemzően idősebbek voltak, vidéken éltek, magasabb jövedelemmel rendelkeztek, és kórtörténetükben szerepelt bypass-műtét.

Erőszak, csonkítás, prostitúció: Országok, ahol a legrosszabb nőnek lenni
Vannak országok, ahol a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Vannak országok, ahol a nőknek joguk van szavazni és vannak országok, ahol nincs. Vannak országok, ahol a nők az utcán nem öltözhetnek úgy, ahogyan szeretnének és vannak olyan országok, ahol egyedül még csak nem is közlekedhetnek – mert a végén még erőszak áldozataivá válnak. Íme, az a tíz ország, ahol a legnehezebb nőnek lenni.

Amint azt a kutatást vezető dr. Amin Daoulah, a szaúd-arábiai King Faisal Kórház és Kutató Központ kardiológusa kifejtette, a poligámia azért jellemzőbb vidéken, mert ott kulturálisan jobban elfogadott, ugyanúgy, ahogy a fiatal korban kötött házasság is. Emellett egy többnejű férfi nem árt, ha anyagilag is biztonságban van, mert bár egyes országokban a kormány is támogatja őket, azért egy fizetésből nehéz eltartani több feleséget.

Dr. Amin Daoulah
Kapcsolatot találtunk a feleségek száma, valamint az infarktushoz vezető szívkoszorúér elzáródások száma és súlyossága között. Mindez annak lehet köszönhető, hogy egyszerre több egymástól független háztartás fenntartása megtöbbszörözi az anyagi terheket, és az érzelmi igénybevételt is.
Férfias szerepek, férfias betegségek: egyre több nő hal bele szívinfarktusba

Fontos tudni, hogy nem csak a férfiak vannak veszélyben. Agresszív módon emelkedik ugyanis azoknak a nőknek az aránya, akik szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek, és egyre magasabb azoknak a hölgyeknek a száma is, akik szívinfarktus miatt veszítették életüket. A témáról itt írtunk korábban.

A már említett vizsgálat során kiderült, hogy a feleségek számának növekedésével arányosan nőtt a koszorúér, a bal oldali artéria, illetve a vérerek megbetegedésének a száma.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a kutatás csupán összefüggést mutatott ki a többnejűség és a fenti megbetegedések között, nem pedig azt, hogy a többnejűség ténye okozna bármiféle megbetegedést.

Hogy a magyar férfiak veszélyben vannak-e, arról persze nem szólt a kutatás, azt azonban summázhatjuk, hogy a család (vagy több család) eltartása, a pénzügyi problémákon való vekengés és stressz a mi férjeink egészségére is komoly hatással van. Anyagi gondok, munkahelyi problémák, gyermeknevelés, anyós, lakásfelújítás, párkapcsolati zűrök, mind, mind perceket vehetnek el az életükből. Hogy a vészhelyzet elébe mehessünk, korábban összeszedtük a test pánikgombjait, vagyis 13 jelet, ami azt jelzi, hogy már tényleg baj van. Íme, az életmentő lista!