Egész biztosan te is érezted már úgy, hogy az idő nem mindig telik ugyanolyan gyorsan. Ha vizsgázol, és minden perc számít, mindig hamarabb telik le az idő, minthogy a feladatokat be tudnád fejezni. Ha azonban egyhetes nyaralásra mész, úgy repülnek el a napok, hogy szinte észre sem veszed, máris újra itthon vagy.

Forrás: Thinkstock

Nyugi, az agyad nem csak téged tréfál meg. Már Shakespeare is sejtett valamit:

William Shakespeare
"Az idő nagyon lassan halad azoknak, akik várakoznak, és nagyon gyorsan telik azoknak, akik félnek. Az idő nagyon hosszú azoknak, akik sopánkodnak, de nagyon rövid azoknak, akik megélik. De azoknak, akik szeretnek, az idő örök."

Fél órája annak, hogy tíz perce várlak...

Bár az idő objektíven mérhető, legalábbis általánosan elfogadott mértékegységei vannak, a szubjektív időérzékelés a külső körülmények és események hatására mégis gyakran eltávolodik az objektivitástól. Vagyis míg a vakáció alatt szinte repül az idő, addig egy unalmas értekezleten csak vánszorognak a percek.

Vannak olyan hónapok is, amik übergyorsan eltelnek. Ilyen például a november, mert októberben elöntik a várost a karácsonyi fények, a boltokat a díszek, az üzleteket pedig a különböző akciók, így két hónapon át, egészen szentestéig úgy érezzük, hogy már réges régen tartanak a ünnepek. És ilyen a február is, ami azáltal, hogy két nappal rövidebb, mint az előtte és utána lévők, pár hét alatt elrepül. Hogy miért lehet ez?

Az idő teljesen másként telik a hétköznapokban, mint nyaraláskor: az eltelt időt az elménk másként érzékeli kellemes élethelyzetekben és kellemetlen tevékenység, pl. sorban állás közben.

Az Origo cikkéből, amely Claudia Hammand brit ismeretterjesztő író és rádiós könyvének apropóján készült, kiderül, hogy az agy elképesztő rugalmasságra képes az idő érzékelésében. Halálos félelemérzet esetén például lelassítja az eseményeket. Az autóbalesetek filmes ábrázolásából unalomig ismert lassított felvételeket a valóságban is így élik át az elszenvedők. Ez az a jelenség, amelyet úgy értelmezünk, mintha lassítva láttuk volna az egészet, vagy lepergett volna előttünk az életünk.

Érdekesség:
A már említett könyvből, mely az időérzékelés furcsaságait volt hivatott csokorba szedni, azt is megtudhatjuk, hogy a kevésbé sokkszerű, de az átélő számára félelmetes történések is képesek lelassítani az alany számára az időt. Ha például egy adott fóbiában (mondjuk arachnofóbiában) szenvedő pácienst arra kérnek, figyelje adott ideig félelme tárgyát (egy pókot), akkor visszaemlékezve rendszerint túlbecsüli majd a borzongással töltött időt.

Pár napos volt csak az egy hetes nyaralás

További időugrást jelentenek a vakációk is. A szakemberek nyaralási paradoxonként utalnak arra a jelenségre, amelynek következtében úgy érezzük, villámgyorsan elrepült az idő, utólag visszaemlékezve viszont a valósnál hosszabbnak érezzük a kikapcsolódás idejét.

Forrás: Thinkstock

Egy lehetséges magyarázat Daniel Kahneman elméletére alapszik. Felfedező énünk és emlékező énünk egyensúlyát borítja fel a nyaralás élménybombája, ennek következtében alakulhat ki a kettős időérzékelés. Szerencsére a nyaralás okozta hatást nem tudja megszokni az agy, így újra és újra átéljük az idő furcsa, kettős, de kellemes érzékelését - derül ki a korábbi cikkből.

Egészségügyi kisokos nyaraláshoz:
Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás csak a szép pillanatok miatt legyen emlékezetes, nem árt alaposan felkészülni az egészségügyi veszélyekre sem. Bizonyos országokba ugyanis melegen ajánlott a biztosítás mellett védőoltásokkal, útipatikával és EEK kártyával érkezni. Korábban itt szedtük össze a legszükségesebbeket.

Tippek a hatékony időbeosztáshoz

Mindezek ismeretében nem csoda, ha sokan állandóan kicsúsznak az időből. A munkaidő hosszúnak tűnik, de egy feladat elvégzésére az idő kevésnek. Egy leadási határidő előtti hetek hónapoknak, az órák viszont csak perceknek tűnnek.

A felmérések szerint a legtöbb ember időhiányban szenved, és több feladata van, mint amennyi belefér a (munka)idejébe. Korábbi cikkünkben olyan tanácsokat olvashatsz, amelyek segítenek az idő jobb beosztásában és a feladatok elvégzésében. A tanácsok elsősorban a munka elkezdésére, a munkafolyamat szervezésére és a kitartásra vonatkoznak, de az élet más területein is bátran hasznosíthatod őket, ha úgy érezd, megtréfál az agyad különös időérzékelésével.