Egy női mell sosem felejt - Így lehetnek újra kemények a didkóid

Forrás: Thinkstock -
mell terhesség genetika DNS kebel várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandósság genetikai nyomot hagy a mellszövetek DNS-én, így azok érzékenyebbé válnak a terhességi hormonokra – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint ennek tudható be, hogy a második babánál hamarabb beindul a tejtermelés, mint az elsőnél.

Régóta ismert összefüggés, hogy akinek nem volt gondja az első gyermek szoptatásával, annak a másodikéval sem lesz. Amerikai tudósok most viszont kimutatták, mi ennek a pontos oka.

Forrás: Thinkstock

Anyatejet vagy tápszert egyen a baba?

Már régóta tudjuk, hogy a szoptatásnál kevés intimebb dolog van anya és gyermeke között. Azzal is tisztában vagyunk, hogy "jót tesz" a babának a szoptatás, mivel így kerül kapcsolatba azokkal a jótékony mikroorganizmusokkal, amelyek végül a testében tanyát vernek. Szakértők szerint az anyatej közel 700 baktériumvariánst tartalmaz, de mi lesz azzal, akit nem tud így táplálni az édesanyja?

A tejmirigyek ugyanis szó szerint emlékeznek a várandósságra, így a második alkalommal már könnyebben beindul a tejtermelési folyamat. Sőt, ezek a sejtszintű emléknyomok a szülőképes kor végéig megmaradnak.

A várandósság idején felszabaduló ösztrogén és progeszteron a mellben olyan változásokat idéz elő, amelyek hozzájárulnak a tejtermeléshez. A sejtek szétválnak, tejcsatornák ezrei jönnek létre, és az anyatej ezeken keresztül áramolhat.

A szakemberek feltételezték, hogy a terhesség befolyásolja a tejmirigyek későbbi hormonérzékenységét is. A kísérlet során egerek mellszövetéből nyert őssejteket használtak, és sikerült megállapítaniuk, hogy a korábban vemhes állatok DNS-ében lényegesen eltérő genetikai nyom, azaz metilmolekula mutatkozott. Azt is felfedezték, hogy az állapotossággal kapcsolatos nyomok a korábbiak egy részét is eltörölték.

Ilyen gyorsan öregszik a mellünk:

A legtöbb nő eddig is gyanította, hogy melle hajlamosabb gyorsabban öregedni, mint az kívánatos lenne, most azonban mindez tudományosan is bebizonyosodott, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem szakemberei ugyanis kimutatták, hogy a női mell szövetei valóban gyorsabb tempóban öregednek, mint a szervezet többi része. Íme, az okok.
Forrás: Thinkstock

Amikor a kísérleti rágcsálók terhességi hormont kaptak, szervezetük gyorsabban reagált rá, mint azon társaiké, akik még sohasem voltak vemhesek. "Olyan volt, mintha a tejmirigyek már ismernék ezeket a hormonokat, és tudnák, hogyan feleljenek rájuk" – fogalmazott Camila dos Santos, a Cold Spring Harbor Laboratory munkatársa.

Feszes cicik szoptatás után is:

Az anyaság kívül-belül átalakít, a változások pedig a melleket is érintik: a terhesség jelentősen átformálhatja a melleket, melyekre a szoptatás is hatással van – bár ez utóbbi kisebb mértékben, éppen ezért nem is javasolt lemondani róla a mell védelme érdekében. Ha feszes, szép melleket szeretnél szülés után is, inkább használd a már sokaknak bevált praktikákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.