Ha azt hiszed, hogy a több szex boldogabbá tesz, nagyot tévedsz!

Forrás: Thinkstock -
boldogság hormon szex tévedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legújabb kutatás szerint a közvélekedéssel ellentétben a hálószobában tanúsított nagyobb aktivitás nem feltétlenül garantálja a boldogabb életet.

A pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatásában 128 heteroszexuális, 35 és 65 év közötti házaspárt vizsgáltak, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik kétszer annyit élt szexuális életet, mint általában, a másik pedig a szokásos gyakorisággal élet nemi életet. A kutatók ezt követően három hónapig online kérdőívekkel mérték fel a házaspárok boldogságának szintjét.

Forrás: Thinkstock

Az eredmények azt mutatták, hogy a többet szexelő emberek nem voltak boldogabbak, mint azok, akik a szokásos gyakorisággal éltek nemi életet. Sőt, a kutatásból az derült ki, hogy a gyakrabban szexelő párok boldogságszintje valamelyest csökkent.

Amikor a kutatók jobban megvizsgálták a jelenséget, kimutatták, hogy az egyik oka annak, hogy csupán a gyakoribb szex nem tette boldogabbá a házaspárokat az volt, hogy csökkent a szex iránti vágyuk, illetve a szex élvezete. Nem az történt azonban, hogy a gyakoribb szex csökkentette a nemi vágyukat és a szex élvezetét, hanem inkább az, hogy megkérték őket a gyakoribb együttlétre, és nem önként, saját kezdeményezésükre növelték a gyakoriságot.

George Loewenstein professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy a résztvevőket minden bizonnyal befolyásolta az, hogy a kutatás érdekében kezdeményezték az extra együttléteket. „Ha újra elvégeznénk a vizsgálatot, megpróbálnánk arra ösztönözni a résztvevőket, hogy úgy próbáljanak gyakoribb szexuális együttléteket kezdeményezni, hogy szexibb hangulatot teremtenek, például megkérnek valakit, hogy vigyázzanak a gyerekekre, elmennek egy szállodába stb., ahelyett, hogy kötelességérzetből élnének nemi életet” – magyarázta a professzor.

A Journal of Economic Behavior & Organization május 4-i számában közzétett eredmények ellenére Loewenstein úgy véli, hogy a házaspárok általánosságban túl ritkán élnek nemi életet, és a szex gyakoriságának megfelelő módon történő növelése pozitív hatást gyakorolhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.